December 11-én indul újra első fokról a 2010-es vörösiszap-katasztrófa miatt indult büntetőper.

Hét éve átszakadt a MAL Zrt. Ajka melletti tározója, és a kiömlő vörösiszap három települést borított be: Devecsert, Kolontárt és Somlóvásárhelyet, tíz ember meghalt, és több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált.

Újraindul a per a kolontári vörösiszap-katasztrófa ügyében

Fotó: MTI

2012 elején 15 ember ellen emeltek vádat, ám rá négy évre, vagyis tavaly januárban bűncselekmény hiányában a Veszprémi Törvényszék felmentette a vádlottakat. A bíróság szerint a katasztrófa oka altalaj-eredetű stabilitásvesztés volt. Idén februárban a másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla hatályon kívül helyezte az első fok felmentő határozatát, új eljárásra kötelezve az elsőfokú bíróságot.

Az új eljárást már a Győri Törvényszék fogja lefolytatni. Az első fokú ítéletet hatályon kívül helyező határozat szerint az elsőfokú bíróság több eljárási szabályt is vétett, megsértett.

Eddig 200 millió forintot fizettek ki a katasztrófa károsultjainak. A károsultak ennek közel dupláját, 350 millió forintot követelnek kártérítésként.

(MNO)

49 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
@Equus: Szerintem tobb mint 2 milliard jott ossze. Azota ha a kamatokat is nezzuk akkor mar 4 milliardrol is beszelhetunk.
Es hogy hol van az nagyon egyszeru: orbanviktor offshore szamlajan.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
magyarbakancs
Amennyiben azt a kormányrendeletet elő kotornák amiben elrendelték ,hogy a 10 kazetta -tárolótól 2 méterre 2 méter széles 2 méter mély csurgalék csatornát ássanak ki.
Na ez miatt gyengült meg a gát.
De hol van ez a miniszteri határozat.
Ez a költői kérdés.?
Equus
hová lett a károsultak javára gyűjtött 1 milliárd Ft?

Miért nem kutattak robbanószer maradványok után?
Miért a lakott településtől legtávolabb eső rész nyílt meg?
Miért a kazetta egyik legerősebb pontja engedte el magát?
Miért ebédidőben?
Miért tiltották a légtérhasználatot?
Illés úr mikor óhajt megnyilatkozni?
Miért a választások előtt van erre csak ideje a bíróságnak?
Miért éppen a Győri Törvényszék?
Yoda69
@Equus: Szerintem tobb mint 2 milliard jott ossze. Azota ha a kamatokat is nezzuk akkor mar 4 milliardrol is beszelhetunk.
Es hogy hol van az nagyon egyszeru: orbanviktor offshore szamlajan.
eszegfu
@Yoda69: Valóban az adományokból a kamatokkal együtt 2 milliárd gyült össze. Csak ott van a "bökkenő", hogy a jogszabály ugy "rendelkezik", hogy ebből a pénzből csak "közcéluan" történhet a felhasználás!:( Ez önmagában is felháboritó! Hiszen egyszerüen az adományokat átminősitették közcélunak, mintha költségvetési pénz lenne! Igy 11 millióból müfüves focipálya, 55 millióból emlékpark és tanösvény és még ki tudja mi lett. Ha belegondolunk, akkor ebből a pénzből bőven kitelt volna a mostani 350 milliós "követelés" is, de ha megnyerik a pert a károsultak, akkor ujra mi fizetjük meg, de már nem önkéntesen...
kokopelli
@Yoda69: nyomtuk a mobilt,mint süket a csengőt,mert a bratyóm is volt olyan
hiszékeny,hogy a pénz jó helyre megy!Annyiban is érdekeltek voltunk,hogy sok
unokatestvérünk,akik sok évvel voltak idősebbek, dolgozott Ajkán és környékén!
Optimista Pista lett a családi nevünk!Azt is lenyúlták a getzyk kalákában,mert :
..."Áldott a sok kéz,és átkozott a sok bél"!...(ne legyen nekik elég gyógyszerre!) :-(((((
Eladott Ország
@Yoda69: www.atv.hu/belfold/20170705-megdobbento-2-milliardbol-egy-fillert-sem-kaptak-a-vorosiszap-karosultak
A kétmilliárdból egy fillért sem kaptak a vörösiszap-károsultak. Magyar György fogalmazott – Soros is beletett izgalmában 1 millió dollárt.
Csizmás Kond
...csak azt nem értem hogy miért nem azért siránkoztok hogy a felelőseket megbüntessék...vagy azokat most újra akarjátok választani és nem illene a képbe ?
eszegfu
@Csizmás Kond: Először is a cikk nem a felelősség megállapitásáról szól, továbbá még 2016. januárjában a gyanusitottakat felmentette a "független biróság". Tételezzük fel, hogy megbüntetik, elitélik őket, akkor máris pl. "feltámadnak" a halottak?! Itt az a baj, hogy az emberek adózott jövedelméből adakoztak 2 milliárdot, melyet "átminősitettek" közpénzzé és elköltötték ugy, hogy csak a cél nem teljesült -- mármint a károsultak megsegitése, amire az egész gyüjtés irányult!
nyanya001
Egymillió dollárt ad Soros alapítványa a katasztrófa áldozatainak, ( adott ) amit ezek
a mocskos tolvaj férgek be is nyeltek !
Eladott Ország
@Csizmás Kond: "miért nem azért siránkoztok hogy a felelőseket megbüntessék..."Kondás felebarátom eljön annak az ideje is, csak sorjában. Az itt ellopott 2 milliárd, csak hab a tortán a fidesz által ellopott közpénz milliárdoknak, nem beszélve arról az erkölcsi-szellemi pusztításról amit ez a szarházi tróger banda végzett az országban.
Csizmás Kond
@eszegfu: A per a kártérítésről szól, és a kárt nem az adakozók okozták hanem valakik mások...akiknek hasznuk volt a malból...most érted mit akartam kifejezni ?
Csizmás Kond
@Eladott Ország: ...szerintem te soha nem azt vitatod ami a téma...kártérítés ember, kártérítés a téma, a károk megtérítése a károsultaknak a károkozók részéről...mert ugye nem azt akarod mondani, hogy azt is az orbánkormány okozta ?
eszegfu
@Csizmás Kond: Értem! De Te meg azt értsd meg, hogy ha megvannak a felelősök, akkor sem tudnak egy fillért sem bevasalni tőlük, továbbá ha nem "nyelik" le a 2 milliárdot, akkor most nincs is ez a kártéritési per. Elsősorban itt az a baj, hogy a törvényeink az adományokat közpénzzé minősitik. De nézd meg pl. az árvizkárosultakat... itt ugye a természet a "felelős", de nem igazán lehet pontosan tudni mennyi gyült össze és mennyit kaptak meg közvetlenül a károsultak.
human
Dehát Orbán atyuska már megmondta kik a bűnösök. Ő meg tévedhetetlen és még csak nem is akart belőle politikai hasznot kovácsolni.
karma1
Egyenlore per ujrafelvetelrol van szo, nem a karosultak kielegiteserol: ez csak egy borzasztoan szomoru es duhito dologkent jelent meg az itt kommenteloknel, - teljesen jogosan.

Monnyuk a szovegertes meg Romaniaban is elony...:o))))
Egyenlore szerencsere valakinek eszebejutott, hogy a 2015-ben lezarult per, buntetes hianyaban rettenetesen igazsagtalan volt, es azert szulethetett ez az itelet, mert a birosag hanyagul vegezte a dolgat.

Hat majd meglatjuk.
De azert jo lenne tudni, hogy hol a love???
Csizmás Kond
@eszegfu: ...azt nem tudod megérteni hogy az adományokból összegyült pénzt nem szabadott zsebpénzként kiosztogatni...előbb ezen töprengj el ...mi lett volna ha elosztogatják azt a bizonyos kétmilliárdot...hogy számolnak el akkor vele ?
...szerintem ez nem is érdekel titeket csak a kétmilliárdon való lovagolás...
nemkati
@Csizmás Kond: Ha a kártérítésről van szó, akkor azt mondd meg, hogyha meglesznek a bűnösök, azoktól biztosan be lehet hajtani a kártérítés összegét? Ha nincs annyi pénzük összesen, majd életfogytiglant kapnak és az alatt ledolgozzák? :DDD Kacagnom kell, pedig elég sírnivaló az egész történet.
Aztán: akik miatt bekövetkezett a tragédia, azok egyáltalán nem biztos, hogy ebből hasznot húztak. Merthogy ugyanúgy az is lehet, hogy több éves, akár több évtizedes mulasztásról, hanyagságról van szó.
Mégaztánabb: a kártérítésre meg van (meg volt!) a pénz, csak ki kellett volna fizetni. Szóval hogy miből és mikor lesz kártérítés, azt kérdezd meg azoktól, akik az összegyűjtött 2 milliárdot lenyúlták. És erről is jó lenne, ha véleményt mondanál.
Yoda69
@Csizmás Kond: Szerinted igy jobb hogy orbanviktor szemelyes vagyonat gyarapitja az a 2 milliard, minthogy a raszorulok kapnak. Gratula, embersegbol 0 vagy
nemkati
@Csizmás Kond: A károsultak kártalanítása nem zsebpénz és nem elosztogatás. Eszemmegáll, mekkora ökörségeket tudsz mondani!
Equus
@Csizmás Kond: önkormányzati választások másnapján? Ezer sebből vérzik ez a töri... a MAL nyilván kellett. Csak egy kicsit folyósabb volt a szmötty a számítottól. A nagy dicsőségű bűnszövetekezet kezdettől úgy kommunikálta az ügyet, h a tulajdonosok felelősek és el is konfiskálták a MAL-t. Érdekes, h még gondolati szinten sem merült fel vmi szándékosság. Semmilyen független vizsgálat sem folyt.
Csizmás Kond
@Yoda69: ...szerinted ekkora blődségre mit lehetne mondani ?
eszegfu
@Csizmás Kond: Igen, az tény, hogy nem szabad csak ugy "zsebpénzként" kiosztani! Viszont az is tény, hogy őket nem kártalanitották, helyette -- már amit tudni lehet! -- müfüves focipályát, tanösvényt, emlékparkot épitettek belőle... -- és pl engem érdekelne ennek az elszámolása is!...szerinted ez helyes?! És tudod, ha a kisiskolás, óvodás focicsapatunk össze tud szedni 1 millió Ft-ot, akkor annak elszámolását hányan nézik át?! Én csak ennyit várok a 2 milliárd elszámolásával kapcsolatban is, ezt a szigort és rendet!
Csizmás Kond
@nemkati: Katica, ha nekem van egy házam, és azt elhanyagolom minek következtében megomlik és odanyomja a szomszédot akkor Orbántól kell követelni kártérítést vagy tőlem ?
Az adakozásból összekalapolt pénzt pedig az újjáépítésre költötték, persze ezt lehet boncolni de ha nincs rálátásod bármit elhiszel, és azt pénzként kiosztani sehogy sem lett volna becsületes, mert akkor a károsultak egymásnak estek volna hogy ki érdemel többet stb...szóval ha akarod érted hanem úgy is jó.
Csizmás Kond
@Equus: ezek olyan dolgok, hogy soha nem lehet róluk eleget vitázni.
quadrocopter
Nem árt, ha néhányan tisztán látják:

- Itthon: Elköltöttek minden pénzt a vörösiszap-alapból - HVG.hu
hvg.hu/itthon/20130828_Vorosiszap_karmento_alap_elfogyott
2013. aug. 28. - Majdnem három évvel a kolontári vörösiszap-katasztrófa után az utolsó forintig ... az adományoknak csak egy kisebb részét adták a károsultak kezébe, ... A helyreállítás költségeit – mintegy 38 milliárd forintot – végül jórészt az ...

- Belföld: Vörösiszap: einstandolt adományok - NOL.hu
nol.hu/belfold/20111130-einstandolt_adomanyok-1289823
2011. nov. 30. - ... forintot fordítottak november elejéig a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófa ... adományokból 1,5 milliárd forintot a vörösiszap-katasztrófában ...

- Magyar Narancs - Belpol - A vörösiszap-katasztrófa helyszíne egy év ...
magyarnarancs.hu/.../a_vorosiszap-katasztrofa_helyszine_egy_ev_multan_-_hazak_a...
Az összegyűlt adományok milliárdokban mérhetők. Az iszapkárosult emberek eközben sérelmezik, hogy a kármentő alap pénzét nem köztük osztják szét, ...

- Egymillió dollárt ad Soros alapítványa a katasztrófa áldozatainak - Origo
www.origo.hu/.../20101008-egymillio-dollart-ad-soros-gyorgy-alapitvanya-az-iszapk...
2010. okt. 8. - ... Alapítvány a vörösiszap-katasztrófa áldozatainak megsegítésére. ... akiket érintett ez a tragédia" - közölte az adománnyal kapcsolatban Soros György. ... Az alap eddig összesen 36 millió dollár (7,1 milliárd forint) értékű ...

- Ma 4 éve történt... - miért nem az iszapkárosultak kapták meg a segélyt ...
offforever.blog.hu/.../ma_4_eve_tortent_miert_nem_az_iszapkarosultak_kaptak_meg...
2014. okt. 4. - A parlagfűirtásra szánt adomány hova ment? ... Majdnem három évvel a kolontári vörösiszap-katasztrófa után az utolsó forintig ... A helyreállítás költségeit – mintegy 38 milliárd forintot – végül jórészt az állam fizette, az MKA ...

- Az összegyűlt 2 milliárdnyi adományból sem kaptak eddig semmit a ...
gepnarancs.hu/.../az-osszegyult-2-milliardnyi-adomanybol-sem-kaptak-eddig-semmit-...
2017...
Rockxy
Most fog majd kiderülni, hogy merénylet történt.
nemkati
@Csizmás Kond: Nem tudom, miért lenne igazad. Az állam kötelessége a károsultak kártalanítása, ami nem várhat egy több év múlva bekövetkező bírósági ítéletig. Van erre valami elkülönített állami pénzalap. És Kolontár esetében még hozzá jött a civilek és cégek adománya. Mégsem tudták kártalanítani az összes károsultat. Ha ezt a pénzt a kormány nem adta oda azoknak, akiket illet, hanem valakik közülük zsebre tette (mikor számoltak el az adományozott pénzek sorsával???), akkor ne csodálkozzunk azon, hogy se a devizakárosultakat, se a QUAESTOR károsultjait nem segítette.
Yoda69
@Csizmás Kond: Vagy naiv vagy, vagy hulye. Hol itt a blodseg ?
Nem veszed eszre hogy a fideSS mindent visz? Pont ezt a 2 milliardot hagytak volna ott ?
Eladott Ország
@Csizmás Kond: ma, 12:19; "nem azt akarod mondani, hogy azt is az orbánkormány okozta?" A kárt nem az Orbán kormány okozta, "csak" a közpénzt lopta el.
Csizmás Kond
@nemkati: Nem azt mondtam, hogy igazam van, és nem is az a lényeg...és itt nem is kötelességekről szól az egész hanem a károsultak elégedetlenségéről amit peres úton szeretnének megoldani...és nem az államot perelik...és te csak ugyanazt fújod...hogy honnan ez a nagy üresség azt fel nem foghatom.
kokopelli
@eszegfu: ..én úgy fogtam fel akkor minden ismerősömmel együtt,hogy az erre a
célra történő hívások a gyorssegélyre mennek! A fizetett fórumgecik kenik a ßart,
mert ez a feladatuk!Nem lopnak ezek a szemetek eleget,vagy annyi a schegg-
nyaló,hogy az isten pénze is kevés!?
eszegfu
@kokopelli: 14:34 Szerinted én és még sokan mások hogy fogták fel?! Nem is lehetett másként!
De most már tudom... ha közvetlenül nem tudsz segiteni, vagy nem találsz egy civil szervezetet, akinek ez is a célja...akkor inkább nem töltöm az "adományvonalat"!:(
nemkati
@Csizmás Kond: Üresség a te fejedben van. Nem írom le mégegyszer, mert már többször leírtam, hogy kinek kéne kártalanítani és miért, de vagy nem olvastad el, vagy nem fogtad föl. Ha nem olvastad el, akkor meg ne válaszolj.
Csizmás Kond
@nemkati: Biztos ott is van...de te csak ugyanazt fújod...orbántakaroggy orbántakaroggy orbántakaroggy...namégegyszer orbán takaroggy, orbántakaroggy...
...és most idézek amiket elolvastam...
" - Bár a Mal Zrt. fizetésképtelensége miatt a károsultak nem sokra számíthattak, az ügyvéd elmondta, a kormány tartalékkeretből teremtett elő forrást a kártérítésekre
- A károsultak javára összegyűlt kétmilliárd forintból közcélokat, például középületek újjáépítését finanszírozták."
és ha csak hogy tudd ez a magyarügyvéd tízszerannyit nyer az egészen mint a legnagyobb károsult amennyit kéne kapjon...de az úgyse számít csak az, hogy orbántakaroggy...
nemkati
@Csizmás Kond: Nem ismerem a magyarügyvédet, csak a tévében szoktam látni, szóval nem tudom, ő mennyit kap, és a legnagyobb károsultnak mennyi jár. De te biztos ismered és ezt neked elmondta. Azért érdekelne, hogy a kolontáriak közül például annak, amelyik mindenét elvesztette, és a többieknek, szerinted honnan van annyi pénzük?

Az orbántakaroggy pedig több, mint 7 éve mindig eszembe jut, amikor csak ennek a piszok bandának a szemétségei eszembe jutnak vagy összetalálkozom velük naponta százszor. Ha neked az nem csípi a szemedet, hogy ezek a pénzünk nagy részét ellopják, a maradék nagy részét a saját maguk hatalomban tartására költik, és ami marad, azt meg a hozzánemértésük miatt elpocsékolják, akkor nekem ne hánytorgasd fel az orbántakaroggyot, mert ez az, amit a legjobban kívánok!
nemkati
@Csizmás Kond: Meg azt mondd meg lécci, hogy 8 éve meg 16 éve te hányszor ordibáltad a gyurcsánytakaroggyot?
Hellcat
Annyira átlátszó hogy ezt már megint választások előtt veszik elő...a fidesz inkább azt köhögné már ki, hogy hova tűntek az adományok.
Csizmás Kond
@nemkati: Soha az életben nem ordibáltam senkire hogy takarodjon, és ha az eszem megmarad nem is fogom...az nem az én műfajom. Amúgy nekem is sokminden nem tetszik de azokat mindig a megfelelő helyen igyekszem megoldani nem valakire rákenni, vagy kampányordibálni...azt méltatlannak tartom magamhoz.
A károsultakra visszatérve pedig ha már adott a lehetőség tényleg illik megvitatni minden oldalból de itt ahogy te is gondolom látod nem is a kolontári helyzet a fontos hanem a ...takarodj...erről ennyit.
nemkati
@Csizmás Kond: Na akkor nekifutok még utoljára.
Rosszul látod, a kiindulópont az, amit többször megírtam ma: nem tudhatom sem én, sem te, sem más, hogy a katasztrófa oka szándékosság, végzetes hanyagság, a Földanya vagy a Természet kegyetlen játéka, vagy mindezek együtt. A bíróság, akiknek minden információ a kezükben van, ahogy nekünk nincs és csak tippelhetünk, még ők sem tudták 7 év alatt eldönteni, ki a bűnös. De mindettől függetlenül azért vagyunk ennek az államnak a polgárai, azért tartozunk a nemzethez, hogy közösséget alkossunk és felelősséggel tartozunk a nemzet többi tagjáért is. Ezért adományozott pénzt és sokféle egyéb segítséget egy csomó magánember. De mivel a bíróság évek óta kotlik az ügyön, és ez tudható volt, sokan viszont földönfutóvá váltak a katasztrófa miatt, az állam elsődleges feladata (lett volna) a károsultak azonnali kártalanítása. Én (most) nem mondtam, hogy orbántakaroggy, de mivel a kártalanítás csak alig történt meg, ez egy a sok bűne közül az orbáni hatalomnak, ezért igenis, emiatt is itt az ideje, hogy elhúzzanak a francba.
Csizmás Kond
@nemkati: Soha semmilyen katasztrófát nem szabad természetesnek venni, főleg nem olyant amit emberi akármi okoz. Még a vulkánok kitörése okozta katasztrófákat is meglehet előzni, földrengést is úgy, hogy nem engednek emberi építmények, telepek létesítését olyan helyekre.
A bíróság pedig ...hogy is mondjam egyik serpenyőbe a károsultakat tette másikba pedig a gazdasági veszteséget, és úgy határozott hogy mivel az emberi életeket amúgy sem lehet visszaadni így csak az anyagi károk megtérítését vette számításba, ezzel megmentve a gazdaság számára fontos ipari létesítményt. A részvényesek akik ugye maguk határozták meg a kiadások mibenlétét, mennyiségét kevesebb értéket fordítottak a biztonságos működésre ami oda vezetett, hogy nem tudták ellenőrzés alatt tartani a tározót. Persze ezt lehet ragozni meg vitatni de ez a helyzet.
A perek sem jöttek volna létre ha a bíróság érdemben nem a gazdaságot nézi hanem az embereket.
Azok akik évekig hasznot húztak a malból egyetlen fillért sem kellett a zsebükből visszaadjanak esetleg az akkori jövedelmük veszett oda... szóval lehet itt hancúrozni a dolgon, viszont addig amíg az állam a közösből fizetett a kárvallottaknak úgy hogy az addigi haszonélvezőknek egyetlen fillérébe sem került szerintem nincs miért a kormányt hibáztatni.
hetöndöe
A Mal zrt.-t ellenörző hatóságokban 2010 őszén már rég Qrbán emberei ültek,tehát ezért a szar elkenése.Nem olyan bonyolult ez.
kokopelli
@nemkati: Arról volt szó,hogy a mobilokból bejött pénz a legsürgösebben segít a
károsultakon! Kész!Lehet a fidesz-szart kenni meg enni,de a bűnösökről nem volt
szó! A tetü fideszesek még a csillagokat is lehazudják az égről! A lóvé eltünt a csó-
kosoknál,oszt annyi!A bérkommentelők is abból kapnak?..ha igen kapják be...!
karma1
@Csizmás Kond: Ugyan, ne ertetlenkedj, ennel sokkal ertelmesebb vagy - na jo, neha...:o)))
Miert es KINEK kellene elszamolnia valakinek az ADOMANYOKROL???
Nem a koltsegvetesbol vettek ki a penzt, hanem leadozott jovedelembol fizettek emberek a bajbajutottaknak.
Szerintem annakidejen mindenkinek volt egy biztosito altal, vagy fuggetlen szakerto altal felmerheto kara, es ennek alapjan az a civil szervezet segithette volna a karosultakat kozvetlenul, akikhez bejott ez a penz. A civil szervezet egy fillert nem vehetett el ebbol az adomanybol, csak kezelhette azt - gondolom, volt egy bankszamlaszam, amire az adomanyok beerkeztek.
A civil szervezet hajszalpontosan lekonyvelhette volna, hogy ebbol a penzbol Kis Pista bacsinak adtak 300 ezer forintot, mert osszedolt a haza, ujat kell epitenie, vagy Nagy Joli neninek adtak 50 ezret, mert alaposan ki kellett takaritani es ujrafesteni az egesz hazat.
De ugy, hogy az allam az egesz EGY DARAB BANKSZAMLARA ratette a mocskos kezet, igy vajon ki szamol el kinek?
eszegfu
@hetöndöe: tegnap 18:43 Hozzáteszem, hogy a Mal Zrt vezetőit 2016. januárjában felmentették a vádak alól, tehát nem állapitották meg bünösségüket!
eszegfu
@Eladott Ország: 7:42 Amennyire én értek hozzá...szerintem rossz a rajz.:)) De hódvárnak viszont első osztályu. Azért remélem, hogy a vizsgálat alatt a szakértők tudták miről is beszélnek!!
Csizmás Kond
@karma1: Úgy ahogy képt kecske sem egyforma úgy két ház-két butor két háztartási cikk értéke sem egyforma...mert egyik lehet használtabb vagy újabb, jobb minősígű vagy modernebb szóval az ilyenfajta megítélés főleg ha az ekkora kiterjedésű soha nem kielégítő.
nem lehetett volna egyiket úgy kielégíteni hogy azt a másik ne vonná kétségbe ...és ma azért perelnének az emberek.
Azok a pénzek amelyek az adományvonalra érkeztek pontos nyilvántartás alapján történtek és a helyrehozott, újjáépített közös javakba számolták bele nagyon okosan ugyanis így senki nem tud senkire mutogatni.
..és bármennyire fúrja a kormány vagy akármi az oldaladat nem tőle kell kérni a kártérítést hanem attól aki okozta a kárt...és amíg ezt nem képes valaki felfogni addig a vitának sincs semmi értelme.
Az államnak kötelessége segíteni, és meg is tette de nem úgy hogy a károkozók köszönik jólvannak és szarnak az egészre, mert nincs pénzül és kész...ez a z aljasság nem a állami támogatás.
karma1
Alapveto szovegertes, egy kis odafigyeles utan: (csak ismetelni tudom, mert igy van ertelme a hsz-emnek):
"Szerintem annakidejen mindenkinek volt egy biztosito altal, vagy fuggetlen szakerto altal felmerheto kara, es ennek alapjan az a civil szervezet segithette volna a karosultakat kozvetlenul, akikhez bejott ez a penz. A civil szervezet egy fillert nem vehetett el ebbol az adomanybol, csak kezelhette azt - gondolom, volt egy bankszamlaszam, amire az adomanyok beerkeztek." Persze, hogy nincs ket kecske sem egyforma, de itt emberekrol, az oket ert ka'rrol beszelunk, amit egy biztositotarsasag karfelvevoje tokeletesen egzakt modon meg tudja mondani, hogy egyes emberek ingatlanaban mekkora kar keletkezett, ezt meg lehet allapitani egyenenkent. Az adomanyoknak nem celja a karok TELJES potlasa az egyedi esetekben, de mondjuk mindenki kaphatott volna a kara nagysaganak megfelelo osszeget ebbol a penzbol.
Es ne mondd, hogy nem, mert nincs igazad.
Eladott Ország
@eszegfu: ma, 07:52 Készült is már néhány mázsányi irat, de ahogy mondják, nálunk csak jogszolgáltatás van. Lényeg az, hogy most már mindenki kivette belőle a pénzét, csak a károsultak nem. Apropó Soros meg beletett 1 millió dollárt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.