Bő fél napja volt jelentkezni a kis- és középvállalkozásoknak egy kormány által kiírt uniós hitelprogramra, de így is annyian érkeztek, hogy fél nap után fel kellett függeszteni a 12 milliárdos programot. Sokak szerint gyanús az ügy.

A G7 cikke szerint alig egy napja volt beszerezni az engedélyeket, illetve összeállítani a pályaműveket azoknak a kis- és középvállalkozásoknak, melyek a kormány által kiírt, amúgy uniós finanszírozású megújuló energiaforrást felhasználó beruházásokat támogató hitelprogramra jelentkeztek. 

Alig fél nap alatt lezavarták a 12 milliárdos tendert – meglehetősen furcsa az ügy

Fotó: pixabay.com CCO

A keretösszeg 12 milliárd forint volt, ám a jelentkezők annyian voltak, hogy a pénteken délután elindított programot szombaton reggel fel kellett függeszteni, mert túligényelték a rendelkezésre álló keretet. 

A lapnak egy uniós közbeszerzési szakértő így nyilatkozott:

A magyar kormányzat még a látszatra sem adott, olyan gyorsan osztottak ki 12 milliárd forintot, hogy csak azok tudtak részt venni a pályázaton, akik előre értesültek a tenderről.

A szakértő szerint ez az Európai Csalás elleni Hivatalt (OLAF) is érdekelheti ez a gyors pénzkiszórás.

A lap úgy értesült, hogy a pályázatban résztvevő négy bank - a Takarékbank, a B3 Takarékszövetkezet, az FHB Bank és a Budapest Bank – közül kettőnél fogalma sem volt arról senkinek, hogy alig fél napra megnyitották a programot. 

A program eredetileg 2016 decemberében indult 30 milliárdos keretösszeggel (GINOP-pályázatként) , ám azóta többször módosították a feltételeket, 2017 júliusában pedig túligénylés miatt fel is függesztették a programot. 

"Még abban a hónapban módosította a kormány a hitelprogram dokumentációját és az eljárási rendjét. Tavaly novemberben a termékdokumentáció, decemberben az eljárási rend, majd még abban a hónapban a termékdokumentáció még egyszer módosult.

A kabinet idén februárban még egyszer hozzányúlt a hitelprogramhoz, majd március 9-én meghirdette és kevesebb mint 20 óra múlva, március 10-én ismét felfüggesztette pályázatot" – olvasható a cikkben.

A G7 cikke szerint beszédes adat, hogy míg először fél év kellett, hogy a vállalkozók túligényeljék a 30 milliárdos keretösszeget tavaly, addig most fél nap alatt igényelték túl a 12 milliárdos keretet.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

F_Viktor
Nem egyedi eset, a maffia az embereinek előre megsúgta a feltételeket, akik az előre lezsírozott engedélyekkel, pályázatokkal a nyitás órájában már be is nyújtották.
Tudnék beszélni anno miért csak fityesz közeli emberek nyerték a trafik mutyit.
F_Viktor
@justhpeter: Lehetne, volt is olyan időszak Magyarországon, ahol majdnem egyenlőek voltak a lehetőségek, de orbán úgy döntött, hogy nem engednek mást nyerni.
justhpeter
@F_Viktor: A módszernek és a pénznek házon belül kell maradni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.