Úgy érzi, a következő években is lendületben marad a magyar gazdaság.

Varga Mihály: a gazdaságpolitikai célok változatlanok maradnak
Fotó: MTI

A választások eredménye megerősítette, hogy a gazdaságpolitikai célok változatlanok maradnak, így a következő években is a

tartós, évi 4 százalék körüli növekedés, a stabil pénzügyi alapok fenntartása, az államadósság csökkentése, az államháztartási hiány további mérséklése, a munkanélküliség csökkentése és a teljes foglalkoztatás megvalósítása kiemelten fontos marad

- mondta a nemzetgazdasági miniszter pénteken Budapesten.

Tovább csökkentenék az államadósságot

Varga Mihály a Magyar Bankszövetség éves testületi ülésén kiemelte: továbbra is szeretnék elérni, hogy 2022-ig az államadósság GDP-hez mért aránya a maastrichti előírásoknak megfelelően 60 százalékra, vagy még inkább az alá csökkenjen.

A nemzetgazdasági tárca vezetője kifejtette:

a következő években is lendületben marad a magyar gazdaság, ő ezen dolgozik a jövőben is.

Hozzáfűzte, hogy a miniszterelnök ismét felkérte a miniszteri tisztég betöltésére és a Gazdasági Kabinet vezetésére.

Emlékeztetett: az Európai Uniónak megküldött konvergencia-program összeállításakor is évi 4 százalék körüli gazdasági növekedést vázoltak fel a következő évekre.

Elmondta: a következő évek gazdasági feladatainak összeállításakor kikérik a különböző kutatóintézetek, például a Századvég, a munkáltatói szövetségek, a gazdasági kamarák, így például az AmCham, a Magyar Nemzeti Bank és a Magyar Bankszövetség véleményét is.

Hozzátette:

a következő években tovább kell javítani Magyarország versenyképességét.

2010 óta tartósan csökken az államadósság GDP-hez mért aránya, "ebből nem adunk le semmit" – fogalmazott a miniszter.

2010 óta a munkanélküliség nagymértékben csökkent, az akkori 12 százalékos szintről napjainkra 3,8 százalékra esett vissza, a foglalkoztatottak száma a 2010-es 3,7 millióról 4,4-4,5 millió dolgozóra emelkedett mostanra

- sorolta.

Varga Mihály rámutatott: még a nemzetközi szervezetek is optimistábbak lettek a magyar gazdasági fejlődést tekintve, a Nemzetközi Valutaalap a legutóbbi előrejelzésében 0,4 százalékponttal 3,8 százalékra javította az idei növekedésre tett előrejelzését.

A miniszter beszélt arról is, hogy az elmúlt évek egyik jelentős változtatása volt, hogy a hazai bankrendszerben a magyar tulajdon aránya 50 százalék fölé emelkedett, a hazai irányítású banki tulajdon már 55 százalék fölött van, de a magyar állami tulajdoni hányad nem torzítja a bankszektor fejlődését.

Javítani kell a munkavállalók helyzetét

A testületi ülés után Varga Mihály újságíróknak elmondta: a magyar gazdaság fejlődésének egyik fontos alappillére marad a jövőben is a munkaadók és a munkavállalók érdekvédelmi szervezeteivel kötött hatéves megállapodás. Ez a keretét adja a további fejlődésnek, a közterhek csökkentésének, de olyan módosításokat szeretne majd az új, felálló kormány megvalósítani, amely tovább javítja a munkaadók, munkavállalók helyzetét.

Varga Mihály szerint szeretnék elérni, hogy sokkal hatékonyabb legyen a költségvetési gazdálkodás, hogy jobban használják fel a közbiztonságra, a védelemre, az oktatásra biztosított összegeket.

Az új kabinet további adócsökkentéseket és nem adóemeléseket szeretne elérni, és ezzel párhuzamosan a fekete gazdaság további szűkítését kívánja megvalósítani.

Elmondta: hosszú távú célja a leendő kabinetnek, hogy az szja mértékét tovább lehessen mérsékelni. A munkát terhelő adókat tovább csökkentik – tette hozzá.

A miniszter elmondta: bár egyre több hitelt vesz fel a lakosság, nem látja veszélyét egy jelentős eladósodási hullámnak, az biztos, hogy a változó kamatozású hitelek felvétele kockázatot hordoz a lakosság számára.

Kiemelte: fontos, hogy a bankrendszer költségei csökkenjenek a jövőben, mert a magyarországi bankok költségei magasabbak annál, mint amilyenek mellett a szomszédos országok, vagy az uniós államok bankjai dolgoznak.

A bankszövetség 4,5 százalékos növekedést vár idén

Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke beszámolt arról, hogy a bankszövetség még a kormánynál is optimistább, 4,5 százalékos GDP-bővülést vár idén.

A gazdaságban 2018-ban nem lesz inflációs nyomás, a szövetség a következő időszakban is 310-315 forint/euró árfolyamot vár

- közölte.

A bankszövetség elnöke elmondta: a magyar gazdaságtörténet soha nem látott korszakát éljük, erős a gazdasági növekedés, hét év óta folyamatosan bővül a magyar gazdaság, és ezzel párhuzamosan stabilak a makrogazdasági alapok, csökken az államadósság, az államháztartási hiány alacsony és a kormány "kézben tartja", ráadásul évek óta többletet mutat a folyó fizetési mérleg.

Előadásában kifejtette, 2017-ben a magyar bankrendszer kiemelkedő, 600 milliárd forintot meghaladó adózás utáni nyereséget ért el, hosszabb távon azonban – már 2018-ban is – szektorszinten az 1 milliárd euró, 300 milliárd forint körül lehet a reálisan elérhető nyereség.

Patai Mihály újságíróknak elmondta: tavaly a bankrendszer kiemelkedő nyereséget produkált, szinte minden bank nyereséges volt, de ez főleg egyszeri tételekből, alapvetően nem az üzemi tevékenységből származott, inkább céltartalékokat írtak vissza. Az idei évben a tavalyi nyereség felére esik majd vissza a profit – fűzte hozzá.

A bankszövetség elnöke nem fél attól, hogy túleladósodás következne be, tíz évvel ezelőtt 7000 milliárd forint volt az összes lakossági hitel, most csupán 5000 milliárd forint ez az állomány. Ezzel párhuzamosan a bankszövetség azt javasolja, hogy tovább csökkentsék a bankadó és a tranzakciós illeték mértékét.

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

desiro
Továbbra is lopunk, csalunk, hazudunk!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
tudode
Még szép, v csúnya!
.
Melyik SZAKEMBER menne bele abba a buliba, hogy a "falusi gyerek" ki tudja még miket álmodik, és belemegy a buliba
.
----- Elfogadták Orbán álmát, a rendeleti költségvetést
24.hu/fn/gazdasag/2016/03/23/elfogadtak-orban-almat-a-rendeleti-koltsegvetest/
.
Ha esik, ha "fujj" a .. h a r c o s t á r s ... s z a v a .. PARANCS, még akkor "is", ha a szezont összetéveszti a FAZONNAL, amit képtelen viselni!
papa.49
Gúnárnyakúfaszkalapmiska én csak egyet kérdezek tőled VOLTAK CÉLOK A LOPÁSON KÍVÜL ???
NEM HISZEM, HOGY LETTEK VOLNA !!!
CsipkeRózsa
Az Áfa kulcsát lecsökkenthetnék 27 %-ról 18 %-ra, ez miért nem jut eszükbe? Így mindenki jól járna, nem csak a gazdagok gazdagodnának tovább.
CsipkeRózsa
@tudode: Ezt a törvényt megszavazták? Amit idézel, az még csak a költségvetési bizottság által elfogadott javaslat volt.
Egyébként, ezt tartom az egyik legnagyobb disznóságnak, hogy egyetlen ember dönt minden Ft sorsáról. Még egy családon belül is megbeszélik mire, mennyi.
Ludmilla
értjük,Miska,lopás tovább ezerrel,hogy fulladnátok bele a lopott holmiba,gazemberek

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.