Nem biztosította az elszámoltathatóságot a Magyar Államkincstár (MÁK) vezetői irányítási rendszere 2013 és 2015 között, és nem volt megfelelő a vagyongazdálkodási tevékenysége sem – közölte az Állami Számvevőszék főtitkára csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Szabálytalanságokat talált az ÁSZ a Magyar Államkincstárnál

Holman Magdolna hozzátette:

a MÁK az informatikai rendszerekkel összefüggő feladatainak egy részét nem látta el szabályszerűen, illetve a Nemzetgazdasági Minisztérium irányító szervi feladatellátása sem volt szabályszerű.

A főtitkár megjegyezte ugyanakkor: a MÁK pénzügyi gazdálkodása a jogszabályi előírásoknak megfelelt.

A hiányosságok megszüntetésére az ÁSZ a kincstár elnökének tizenhat, a nemzetgazdasági miniszternek három javaslatot fogalmazott meg – jegyezte meg a főtitkár, utalva arra, hogy harminc napon belül intézkedési tervet kell kidolgozniuk az érintetteknek.

Holman Magdolna hangsúlyozta, ellenőrzésükkel támogatni kívánják a szabálytalanságok kijavításában a kincstár 2017 novemberétől hivatalba lépett új vezetését.

A MÁK működéséről a számvevőszék egy elemzést is készített a 2008 és 2016 közötti évekre vonatkozóan, amelynek tapasztalatairól szintén a csütörtöki sajtótájékoztatón számoltak be.

A nyolc évre kitekintő elemzés főbb megállapításaiból a főtitkár kiemelte:

a MÁK pénzügyi gazdálkodása javuló tendenciát mutatott, 2011-től tekinthető szabályszerűnek, a vagyongazdálkodás minősége ugyanakkor romlott, 2013-tól nem felelt meg a szabályoknak. A főtitkár rámutatott: kiemelt kockázatokat azonosítottak az informatikai rendszerek biztonsága területén.

Pető Krisztina felügyeleti vezető kiemelte: a MÁK-nál hiányoztak például munkaköri leírások, nem biztosították egyes informatikai rendszerek adatainak a védelmét, továbbá a belső ellenőrök funkcionális függetlenségét.

Nemcsak a mostani jelentés, de a korábbi ellenőrzések is azt mutatták, hogy hiába tárja fel az ÁSZ a MÁK-nál a hiányosságokat, azokat nem szüntetik meg – mondta a felügyeleti vezető.

A sajtó kérdésére Holman Magdolna megerősítette, hogy a hiányosságok megszüntetésének elmaradása a korábbi vezetés számlájára írható, a mulasztások azonban nem olyan természetűek, hogy feljelentést kellene tenniük.

Bevezeti az államkincstár a számvevőszék által javasolt módosításokat

Megteszi a szükséges változtatásokat a Magyar Államkincstár (MÁK) annak érdekében, hogy megfeleljen az Állami Számvevőszék (ÁSZ) javaslatainak – közölte a kincstár csütörtökön az MTI-vel.

A MÁK közleménye hangsúlyozza, hogy a gazdálkodást, a belső szabályrendszert, a központosított illetményszámfejtő rendszer (kira), valamint az önkormányzati adó és gazdálkodási rendszer (ASP) működését áttekintő számvevőszéki vizsgálat szerint a kincstár szabályszerűen gazdálkodott, de néhány területen változtatásokat javasoltak. Ennek érdekében a szükséges intézkedési tervek elkészültek – közölték.

Az információbiztonsági kockázatok és szervezeti folyamatok nyomon követését belső monitoringrendszer segíti, az eredményeket szakértői csoport értékeli – írták. Hozzátették, hogy a kira működésének javítására a MÁK modern informatikai fejlesztéseket tervez. A közlemény szerint az önkormányzati pénzügyi beszámolókat javító módszertan továbbfejlesztése is megkezdődött az ÁSZ javaslatai alapján.

A MÁK szervezeti átalakulása eredményesen lezárult, működése megfelel a jogszabályoknak

- írták.

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Perwool
És??? Mi fog történni? Semmi! Következmények nélküli kormány van hatalmon.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Perwool
És??? Mi fog történni? Semmi! Következmények nélküli kormány van hatalmon.
sokanvagyunk
Most akkor az Államkincstárt is lenullázza, mint a Jobbikot?
36
Figyelem! Akik pályáztak és a választások előtt, azt a levelet kapták, hogy X összeget elnyertek, most nagyon figyeljenek oda, hogy a pénzt az Államkincstár elutalta-e már az intézményfenntartójukhoz, vagy egyáltalán a számlájukra, mert most, minimum 3 hetes késésben vannak a kifizetésekkel! Ne kezdjenek bele semmiféle munkába, önköltségen, amíg a pénz meg nem jön!

Emlékezzünk csak vissza, 2010-2012 és 2014-2016 között is beszedte és visszafogta a kormányzat a pénzeket kvázi uborkaszezont, vagy pangási időt, hozva ezzel létre.

Mindezt, tiszta jóindulatból és emberségből írom, mint egy pályázó, a sok közül.
szaboria1
Ide vezet amikor mindent a kincstáron keresztül akarnak intézni lásd a tavalyi lépéseket a nyugdíj folyósítót is rájuk terhelték.
Eladott Ország
"A MÁK szervezeti átalakulása eredményesen lezárult, működése megfelel a jogszabályoknak" Akkor ez hogy is van? Jó is meg nem is?
Csizmás Kond
Megbüntetik és kész...ilyen egyszerű...most is és ilyen volt máskor is.
human
Nekem nagyon úgy tűnik, hogy most direkt a választások után eljönnek pár ejnye-bejnyével hogy a jogállam látszatát keltsék. Megállapítások vannak, de következmények nincsenek.

A műtét sikerült. A beteg meghalt.
human
Aszongyák:
- Súlyos szabálytalanságokat találtak.
- Tettek feljelentést?
- Nem tartottuk indokoltnak :)
- Személyi következmények voltak?
- Végülis 2017-ben elbocsátottuk az igazgatót
Csak azt felejtették el közölni, hogy az elbocsátott személynek kreáltak egy állást 5 milliós fizetéssel az Exim banknál. Ha ez nem rettent el valakit a csalástól, akkor semmi.

Ez az egész vizsgálat egy hatalmas kamu, alibi és egyben egy hatalmas FUCK a magyar lakosságnak. Gondolom kénytelenek voltak megállapításokat tenni, hogy később ne cseszhessék be őket a dutyiba munkaköri kötelesség elmulasztásáért.
hirtv.hu/video/205931
human
@Csizmás Kond: Senkit nem büntettek meg. A volt igazgatónak kreáltak egy posztot az Exim bankba 5 milliós fizetéssel. Micsoda büntetés. Hajjaj. Ez után az utóda kétszer is meggondolja, hogy szabálytalankodjon.
namihami
Vajon ez a nő bátor vagy vak?
Mint a cigány lova...
Csizmás Kond
@human: ..nem tudom...de ha szabálytalanságot találtak annak mindig valaki megissza a levét...különben nem közölnék csak azért mert azért valakit előléptettek.
human
@Csizmás Kond: Akkor mondd meg ki lett felelősségre vonva?
Nem a felelősségre vonás volt a cél. Feltételezem, ha nem ők állapítják meg a "súlyos hiányosságokat és kockázatokat" hanem egy nemzetközi pénzügyi felügyelet akkor a nemzetközi pénzügyi szférában romlik a magyar szektor megítélése. Ezért volt muszáj valamit mímelni megállapítás gyanánt.
Desischado
@human: Pontosan. Jól látod. A látszat itt a fontos, hogy itt minden szabályos. Hátha itt minden rendben van, akkor én vagyok a római pápa!
human
@Desischado: A poén, hogy elismerik hogy szabálytalanságok voltak, de nem hajlandóak jogorvoslatért folyamodni. Ugyanezt csinálta a kúria az ukrán utaztatott szavazókkal. Arra elegendőnek tartották a bizonyítékokat, hogy elismerjék, választási csalás történt, de arra már nem volt elegendő a bizonyíték hogy ezért meg kelljen ismételni a népszavazást.
Csizmás Kond
@human: Mondtam, hogy nem tudom, viszont akárki rendellenességet állapít meg és azt nyilvánosságra is hozza annak van következménye.
Az csak egy beteges hozzáállás, hogy ma nem büntetnek senkit mert fideszes mert stb...
human
@Csizmás Kond: Tiborcz István vs OLAF jelentés??? Következmények. Aha
Tudod mikor volt itt valódi következménye annak ,hogy politikus lopott? Mikor Zuschlagot 6 év letöltendő börtönre ítélték 70 millió forint miatt.
Kapaszkodj meg. A Gyurcsány kormány alatt nyomoztak ellene és akkor indult el a büntető per. A Bajnai kormány alatt pedig elítélték. Ilyet Orbán kormányzásának idejéből nem tudsz mondani.
Rockxy
Magdusnak jó a parókája.
A máknak meg nincs mákja.
Csizmás Kond
@human: ...szerintem te túlugrod önmagad...a Tiborz féle izé még csak kérdések szintjén van...ha lesz döntés lesz büntetés is. cuslag meg bevallotta hogy csalt...
...szerintem te most valamire hajtasz...föltétlen bűnbak kéne...:)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.