Az erősödő külföldi kereslet és a termelési költségek emelkedése miatt a borok drágulására számít a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT).

Drágulhatnak a borok

A szervezet csütörtöki közleménye szerint a tavalyi időjárás világszerte több régió bortermelését befolyásolhatja az idén, a fagy- és aszálykárok a nagy európai bortermelő országokban a mennyiséget és a minőséget is jelentősen visszavetették.

A globális bortermelés a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) adatai szerint 2017-ben majdnem 9 százalékkal esett vissza növekvő fogyasztás mellett, ráadásul az ezredforduló óta a termőterületek is folyamatosan zsugorodnak

- tették hozzá.

A hiány miatt a magyar kivitel mennyisége 12 százalékkal nőtt, a behozatal pedig 18 százalékkal csökkent tavaly a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint, miközben a borszőlő és a must exportja is megugrott 2017-ben – írta a HNT.

Kiemelték azt is, hogy nem csupán a külföldről érkező borok drágulása emelheti az árakat, hanem a belföldi termelés költségeinek növekedése is, mivel a szőlészetben dolgozók számának csökkenése megköveteli a jelentős béremeléseket és a munkaközvetítők alkalmazását. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet adataira hivatkozva felidézték, hogy az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borok februári és márciusi átlagára 5-8 százalékkal volt magasabb a januárinál.

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

troll6
1500 Ft alatti palackozott, kereskedelmi egységben értékesített bor nem sok szőlőt látott!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
Az infláció 1.6 százalékos, ami úgy jön ki, hogy ha a kenyér meg a tej húsz százalékkal drágul, a vontatóhajó meg a lézerhajtású szivarvágó ára az áfa- és rezsicsökkentésnek köszönhetően tizennyolc egész néggyel esik, máris ott az egyhat. Mi a valóság, ha nem ez? Mi hitelesebb Bolyaiék hazájában, mint a matek? De mindegy, amúgy sincs sok idő kajálgatni, inni ,mert és hiszen csapataink harcban állnak.
troll6
1500 Ft alatti palackozott, kereskedelmi egységben értékesített bor nem sok szőlőt látott!
Eladott Ország
@troll6: A magyar munkaerő meg bért nem lát . Aki árt mond, mondjon bért is. A munkaerő elkopik nem csak a szőlészetből és borászatból, hanem az országból is.
troll6
@Eladott Ország: ... s a járulékok?!
Eladott Ország
@Mirabilis: A palackos víz azért drágult, mert Mészáros Lölö szállíthat csak palackos vizet a MÁV-nak és a Magyar Közútnak 444.hu/2016/08/30/meszaros-lorinc-szallithatja-a-vizet-a-mav-nak-es-a-magyar-kozutnak-is
Félmilliárdért isszák Mészáros Lőrinc vizét a MÁV-nál.
index.hu/gazdasag/2016/10/13/felmilliardert_isszak_meszaros_lorinc_vizet_a_mav-nal/
nevemnick
Nem zavar a bor drágulása, mivel semmiféle alkohol tartalmú italt nem iszom, cigiből meg csak max 10 szálat ,,fogyasztok" naponta. Viszont a napi élelmiszerek sok esetben 5-8%-os, és az üzemanyagok drágulása igen.
De legfőképp az zavar, hogy az ország képviselő-vámszedői most már megint egy (ami valójában ~ 160.000.-Ft) átlagfizetéssel többet kapnak a semmiért.
Ja, mert megérdemlik...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.