A következő négy év gazdaságpolitikájának legfontosabb feladata a növekedés magasabb fokozatra kapcsolása – jelentette ki az MTI-nek Varga Mihály Magyarország 2018 és 2022 közötti konvergenciaprogramját ismertetve.

Varga Mihály: a gazdasági növekedés erősítése a gazdaságpolitika fő célja

A nemzetgazdasági miniszter elmondta: kulcsfontosságú a versenyképesség és a termelékenység további javítása, amelynek érdekében elengedhetetlen az innováció elősegítése, az infrastrukturális beruházások végrehajtása és a magasabb hozzáadott értékkel bíró szolgáltatások és termékek előállításának támogatása.

A tárcavezető emlékeztetett: a kormány 2010 után gazdaságpolitikai fordulatot hajtott végre. A makrogazdasági stabilitás és a fiskális fegyelem alapjainak lerakását követően a kormány stratégiai célja a növekedési fordulat és a foglalkoztatottság emelése lett.

"Ezért az adórendszert úgy alakítottuk át, hogy annak a növekedést támogató jellege jelentősen megerősödjék. Csökkentettük a munkát terhelő adókat és a társasági adókulcsot egyaránt. Hozzátette: az elmúlt időszak eredményei közé tartozik, hogy több mint 740 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ezzel párhuzamosan pedig a munkanélküliségi ráta rekord alacsony szintre, 3,8 százalékra mérséklődött"

- fogalmazott a miniszter.

Varga Mihály emlékeztetett arra is, hogy a magyar gazdaság szerkezete 2018-ra átalakult. A növekedésbarát gazdaságpolitikának köszönhetően a magyar gazdaság 4 százalékos bővülést ért el 2017-ben, a növekedés szerkezete kiegyensúlyozottá vált és az egyensúlyi folyamatokban elért pozitív változás továbbra is fenntartható.

Az Európai Bizottságnak megküldött konvergenciaprogramban az elkövetkező időszakot tekintve is hasonló mértékű gazdasági bővülés várható – mutatott rá a nemzetgazdasági miniszter.

Az EU-átlagot jóval meghaladó mértékű növekedés a korábbinál jóval gyorsabb felzárkózást tesz lehetővé.

A gazdaság magas növekedési ütemének fenntartásával és a fegyelmezett költségvetési politika folytatásával, folyamatosan csökkenő GDP-arányos hiánnyal 2022-re elérhetővé válik a 60 százalék alatti GDP-arányos államadósság-ráta

- tette hozzá.

További cél, hogy pénzforgalmi tekintetben hiány nélküli költségvetést fogadhasson el az Országgyűlés a ciklus végéig. A munkaadói és a munkavállalói érdekképviseletekkel kötött megállapodás nyomán a bérekre rakódó közterhek 2022-re a régiós átlag alá csökkenhetnek. A vállalatok és az oktatásban résztvevők szorosabb összekapcsolásával bővülhetnek a vállalati képzőhelyek, ami tovább segítheti a foglalkoztatás növekedését – mondta Varga Mihály.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Ez tényleg jó hír. Nőtt a foglalkoztatottság. Csak azok a részletek ne lennének!
A 4 millió 241 ezer munkavállalóból közel 219 ezer közmunkás. 115 ezer külföldön dolgozik. Illetve nem ennyien dolgoznak külföldön, hanem ennyien szerepelnek a statisztikában. Ők azok, akiket lejelent a magyar hivatalnak a munkáltató, mint külföldi telephelyen foglalkoztatott munkavállalót. A maradék sokszázezer, tartósan külföldön dolgozó és az alkalmanként, vagy akár rendszeresen, naponta külföldre átjáró munkavállaló az itthoni adatokat izmosítja.
És még egy szomrú adat: a munkavállalók között 285 ezer a 15-24 év közötti fiatal. Ez a szám azóta ugrott meg, mióta az oktatásból 16 éves korban ki lehet pottyanni. Mindeközben az ország egyre több területén munkaerőhiánnyal küzdenek a cégek. A szakképzett munkavállalók inkább Ausztriában, Németországban, Angliában dolgoznak az itthoni bér többszöröséért. Újabban már Szlovákia is megjelent a magyar munkaerőpiacon, a keresetek és egyéb juttatások ott is meghaladják a hazai lehetőségeket. De a helyzet ettől még nem túl rózsás, hiába örvendezik a kormánypárt. A feszültség egyre nő, az alacsony bérek és a magas megélhetési költségek, valamint a környező országok jóval kedvezőbb bérezése miatti elvándorlás pattanásig húzta a munkáltatók és munkavállalók közötti ellentétet.
Eladott Ország
Kis hazudósok, mit akartok megvédeni? Mutatok néhány grafikont, ahhoz ész sem kell, számolni sem kell csak megnézni, mi emelkedik, mi csökken. Jó?
kolozsvaros.com/wp-content/uploads/2018/02/1.png
kolozsvaros.com/wp-content/uploads/2018/02/2.png
kolozsvaros.com/wp-content/uploads/2018/02/3.png
Itt a forrás, a Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet honlapján, lehet nézelődni. Vagy adjátok oda Varga Mihálynak, ő könyvelő, hátha megérti. Ti pedig ne hazudjatok annyit, mert randa hosszú lesz az orrotok. Egy centit nem haladtunk, mióta ti tenyésztek kormányon, ellenben sokat romlott a helyzet. Főleg ahhoz képest, hogy egy főre vetítve Magyarországra jön a legtöbb uniós forrás. Sok esetben még szinten tartani sem sikerült a 2010-ben, a legsúlyosabb válságból éppen csak kilábalt gazdaságot, pedig iszonyatos mennyiségű pénz ömlött be az országba. gvi.hu/adatok/grafikonok
mackoka46
A gazdaságpolitika fő célja, hogy az infláció felpörgetése mellett az alacsony kamatlábbakkal a megtakarítókat alaposan meglopni. Új adókat, láthatatlan járulékokkal a geci galeri zsebének kitömése, a lakosság teljes körű kifosztása.
Eladott Ország
kolozsvaros.com/2018/05/03/hogyan-lehet-meg-mindig-a-nyakunkon-a-magyar-tortenelem-relative-legsotetebb-es-legarcatlanabb-rablobandaja/
Hogyan lehet még mindig a nyakunkon a magyar történelem relatíve legsötétebb és legarcátlanabb rablóbandája? Hogyan lehet? Tök egyszerű. A nyájnak vezérkos kell és gyűlölet. A gyűlölet a frusztrált ember legjobb gyógyszere, mert úgy hiszi van nála lejjebb is valaki. A nyájat mindig kiegészítik a haszonélvezők is, akikre felnézve a sima nyájtagok úgy látják, közülük valók, "akár mi is lehetnénk ők". A vezérkost úgy építik fel, hogy megmutatják a nyájnak, kit kell gyűlölni és egyben a vezérkos bejelentkezik megmentőnek is.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.