Megnyitotta Áder János köztársasági elnök az Országgyűlés alakuló ülését kedden délelőtt. Az Országgyűlés alakuló ülésével egy időben kezdődött a Civil Ellenzéki Kerekasztal tüntetése, 18 órakor pedig a Mi vagyunk a többség! tüntetése lesz a Kossuth téren.

Megnyitotta Áder János köztársasági elnök az Országgyűlés alakuló ülését kedden 10 óra után néhány perccel. Az államfő köszöntötte az országgyűlési képviselőket és a 12 nemzetiségi szószólót, valamint bejelentette a megbízólevelek átvételét.

A jelenlévők ezután közösen elénekelték a Himnuszt.

Tüntetések közben, rendőrsorfal mögött megkezdődött az Országgyűlés alakuló ülése

A képviselők a Himnuszt éneklik az Országgyűlés alakuló ülésének kezdetén 2018. május 8-án. MTI Fotó: Kovács Tamás

Áder János korelnöknek kérte fel Turi-Kovács Bélát, akinek átadta az ülés vezetését.

Az Országházba fokozott biztonsági ellenőrzés mellett léphettek be a meghívottak és az újságírók.

Tüntetések közben, rendőrsorfal mögött megkezdődött az Országgyűlés alakuló ülése

Rendőrsorfal az Országház előtti Kossuth Lajos tér és a Vértanúk tere sarkánál az Országgyűlés alakuló ülésének napján, 2018. május 8-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A Kossuth Lajos teret rendőrök állják körbe. Az újonnan megválasztott képviselők az Országház főlépcsőjén mentek be az épületbe.

A 199 fős parlamentben a Fidesz-KDNP 133, a Jobbik 26, az MSZP-Párbeszéd 20, a Demokratikus Koalíció 9, az LMP 8, az Együtt 1 mandátumot szerzett, további 1 képviselő függetlenként dolgozik és ugyancsak 1 képviselője lesz a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának.

Ezúttal az Országházban tartott istentiszteletet a Fidesz és a KDNP frakciója és a közös fotózás is a Parlamentben volt

A megszokott helyszín, a Hold utcai református templom helyett az Országházban tartott istentiszteletet a Fidesz és a KDNP frakciója az új parlament alakuló ülése előtt

- írja a 24.hu

A fotózásra is a Parlamenten belül került sor – írja a 444. hu.  A lap hozzáteszi:

a legutóbbi kormányalakítás hagyományával szakítva a Fidesz-KDNP frakció tagjai idén nem a Batthyány-örökmécsesnél találkoztak, hogy onnan vonuljanak át a Parlament épülete elé az alakuló ülés előtt. 

Négy éve még a vonulás után, az épület előtt, a Kossuth téren készült a csoportfotó. Most viszont csak belső csoportképek készültek.

Tüntetések közben, rendőrsorfal mögött megkezdődött az Országgyűlés alakuló ülése

A Fidesz-KDNP frakciójának tagjai az Országház főlépcsőjén az Országgyűlés alakuló ülése előtt 2018. május 8-án. Elöl középen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke, az országgyűlési választásokon győztes Fidesz-KDNP pártszövetség miniszterelnök-jelöltje. Az első sorban balról-jobbra: Süli János, Varga Mihály, Szijjártó Péter, Rogán Antal, Gulyás Gergely, Kocsis Máté, Orbán Viktor, Mátrai Márta, Kövér László, Semjén Zsolt, Harrach Péter, Jakab István, Hende Csaba és Nagy István. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Jobbik: sunyi megoldás a Kossuth tér élőerős védelme

A Jobbik sunyi megoldásnak tartja a Kossuth tér élőerős rendőri védelmét, azt ugyanakkor egyfajta győzelemként értékeli, hogy fémkordonok nincsenek az Országház körül.

Mirkóczki Ádám, az ellenzéki párt szóvivője kedden újságíróknak azon álláspontjának adott hangot, hogy a közösségi együttlétnek és a politikai véleménynyilvánításnak nemcsak akkor kell teret engedni, amikor valakit ünnepelnek, hanem akkor is, amikor kritizálnak.

Szerinte utóbbit a Fidesz-kormány nem engedi, míg a Jobbik azon van, hogy Magyarország szabad ország maradjon és pártállástól függetlenül bárki kifejthesse a véleményét.

Az első győzelem megvan olyan értelemben, hogy fémkordonok nincsenek a téren – fogalmazott a szóvivő, hozzátéve: ha felállították volna, akkor ígéretük szerint elbontották volna azt.

Értékelése szerint sunyi megoldás, hogy a fémkordonokat rendőrök testével helyettesítik. Kiemelte: senkit nem buzdítanak és maguk sem szeretnének rendőrökkel dulakodni; ebben a helyzetben az egyenruhásokat ugyanolyan áldozatnak tekintik, mint a be nem engedett választópolgárokat.

Mirkóczki Ádám kérdésre közölte: nem született testületi döntés arról, hogy a Jobbik részt vesz-e a délutáni demonstráción, a képviselők saját belátásuk szerint megtehetik, a színpadra azonban ezúttal sem delegálnak felszólalót.

Egy másik felvetésre a szóvivő arról is beszélt, hogy ha nem vennének részt a parlamenti munkában, akkor számos, a kontroll szempontjából fontos jogosítványt elveszítenének. "Nyilvánvalóan nem tetszik nekünk sem a felállás" – mondta a kétharmados kormányzati többségre utalva, s megjegyezte: feladatuk, hogy tudásuk legjavát nyújtsák.

Tüntetések közben, rendőrsorfal mögött megkezdődött az Országgyűlés alakuló ülése

A Jobbik frakciójának tagjai esküt tesznek a Szent Koronánál az Országgyűlés alakuló ülése előtt az Országházban 2018. május 8-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A Jobbik megválasztott képviselői kedd reggel, magyar zászlók kíséretében közösen vonultak be a Parlamentbe, ezt megelőzően pedig misén vettek részt a Szent István-bazilikában.

Az Országházban – a korábbi gyakorlatnak megfelelően – a jobbikosok esküt tettek a Szent Koronára. E szerint a párt képviselői csak és kizárólag a nemzetet fogják szolgálni, nem engednek semmilyen külső nyomásnak és fenyegetésnek, óvják a nemzetet a hazugságtól, nélkülözéstől és szolgaságtól. A képviselők azt is kinyilvánították, hogy amennyiben a párt elnökségének kétharmados döntése alapján alkalmatlanná válnak képviselői feladatukra, úgy mandátumukat azonnal visszaadják.

A Magyar Köztársaság kövénél tettek esküt az MSZP-Párbeszéd képviselői

A Magyar Köztársaság kövénél tettek esküt az MSZP és a Párbeszéd megválasztott országgyűlési képviselői kedd reggel, a parlament alakuló ülése előtt Budapesten.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke a XIII. kerületi Carl Lutz rakpart feletti sétányon, egy hotel és lakóházak között felállított emlékműnél azt mondta, küzdeni mennek a parlamentbe, valamint hogy mindennap megkérdezzék a kormánytól, mit tett azért, hogy Magyarország a szabad és egyenlő polgárok közös otthona legyen.

Azért innen indulunk, mert ide szeretnénk megérkezni. Azért, hogy Magyarország egy negyedik köztársaságban újra a szabad és egyenlő polgárok közös otthona legyen

- fogalmazott.

Tüntetések közben, rendőrsorfal mögött megkezdődött az Országgyűlés alakuló ülése

Az MSZP-Párbeszéd frakciószövetség képviselőinek eskütétele az Országgyűlés alakuló ülése előtt a Magyar Köztársaság köve emlékműnél a Carl Lutz rakpart feletti sétányon 2018. május 8-án. Balról Hiller István, az MSZP választmányi elnöke. MTI Fotó: Illyés Tibor

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője, az MSZP-Párbeszéd frakciószövetség vezetője közölte: azért küzdenek, hogy a többség képviseletét a magyar parlamentben megteremtsék.

"Mi nem háromharmadot szeretnénk képviselni, hanem egy egészet, a magyar nemzetet" – hangsúlyozta.

NVB: törvényes a 2018-as választás

A választási szervek magas színvonalú és hatékony munkájának köszönhetően az országgyűlési képviselők 2018. évi általános választását eredményesen, a hatályos jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően, törvényesen bonyolították le

- mondta Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke az Országgyűlés alakuló ülésén kedden.

Patyi András elmondta:

a választási résztvevők számára ismert és kiszámítható jogszabályi környezetben zajlott a 2018-as választás, hiszen nem volt komoly törvényi módosítás az elmúlt években.

Hozzátette: a delegálások folytán 30 fősre nőtt NVB rendkívüli mennyiségű munkát végzett el, a választás kitűzésétől, január 11-től május 4-ig 41 ülést tartott, a választási eljárással összefüggésben 942 határozatot hozott és 4 iránymutatás bocsátott ki.

Az NBV elnöke összefoglalta azokat a területeteket, amelyekben törvénymódosítást tart szükségesnek.

Javasolta többek között, hogy változtassanak az átjelentkezéssel szavazók fogadásának részletszabályain, hogy a választópolgárok sorban állása elkerülhető legyen, valamint ismét felvetette a többes ajánlás intézményének felülvizsgálatát.

NVI: feltétlenül szükség van egyes választási szabályok módosítására

Feltétlenül szükségesnek nevezte a választással kapcsolatos egyes szabályok módosítását a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke kedden az Országgyűlés alakuló ülésén.

Pálffy Ilona az áprilisi választással kapcsolatos állami feladatok megszervezéséről és lebonyolításáról tartott beszámolójában javasolta a választási időszak meghosszabbítását, a levélszavazás szabályainak pontosítását, a névjegyzékkel, az átjelentkezéssel kapcsolatos szabályok változtatását.

Az NVI vezetője úgy értékelt:

az április országgyűlési képviselőválasztáson "az állami feladatok végrehajtása törvényesen, Magyarország alaptörvényének és a jogszabályoknak megfelelően történt".

Forrás: MTI, 24.hu, 444.hu

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Hellcat
Akik ott a képen állnak és nem fideszes képviselők azok nyugodtan át ülehtnek oda, mert az az ellenzéki amelyik átvette a mandátumát az legitimálta a fidesz csalással szerzett hatalmát...innentől nem tekintendőek ellenzéknek.
Yoda69
A fideSS ismet csalassal nyert mint 2014-ben.
A kormany illegitim.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.