Évről-évre csökken a vért adó donorok száma, az idei nyáron pedig különösen nagy volt a visszaesés.

Csökkenő tendenciát mutat a véradási hajlandóság az Országos Vérellátó Szolgálat adatai szerint "míg egy átlagos napon 1600-1800-an is adnak vért, ez a szám idén augusztusban jóval kevesebb volt" – írta meg a Magyar Idők nyomán a hvg.hu.

Jelentős vérhiány van az országban

Fotó: pixabay.com CCO

A cikk szerint tavaly 2900-zal kevesebben adtak vért, mint 2016-ban, akkor pedig 4700-zal csökkent a donorok száma 2015-höz képest. Az OVSZ igazgatója szerint félő, hogy a csökkenő tendencia folytatódik.

Nyáron amúgy is lecsökken a véradási hajlandóság az allergiaszezon, a szabadságolások és a meleg miatt, de az OVSZ szerint idén még erősebben volt érezhető a csökkenés. Viszont nyáron is szükség van vérre a tervezett beavatkozások és az életmentő műtétek miatt, ráadásul vannak olyan vérkészítmények, amelyek csak pár napig használhatóak fel. A ritkább vércsoportokból alapvetően eleve kevesebb szokott készleten lenni, ezért is fontos a véradás.

Aki vért adna, az Országos Vérellátó Szolgálat honlapján találja meg a fontos információkat, helyszíneket.

50 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
Nincs hiany abban, csak nem adnak akarkinek. Kerdezzek a bayerzsoti feleseget, meg azt a szemetet, aki magankezbe adta a verellatast is, mint kurvajo penzforrast...
Ezentul azt is a fidesz fogja eldonteni, hogy ki kaphat vert Magyarorszagon.
Nemcsak kepletesen, de a valosagban is atmentek verszivoba...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
papa.49
@human: Ne lepődjél meg pontosan ez van, ez ment még '90 előtt is akkor is az állam eladta a levett vért, vagy az abból készített gyógyszereket !!!
A különbség csak annyi akkor a felesleget adták el, ma meg amennyit csak lehet !!!
kereső
@Commenter: tévedését? Már akkor IS! csak az járt a fejében,hogy mi mindent fognak ellopni!Ehhez kellet a néphülyités,meg gyurcsány kicsinálása.Ehhez asszisztált az mszp-szdsz frakció.Már akkor is úgy hajlitotta a valóságot,hogy neki kedvezzen,mindegy milyen áron.

A bárányok meg hallgatnak, a lovakat meg lelövik ,ugye?
Commenter
@kereső: oké, nem tévedés. Rosszul fogalmaztam. Nyilvánvaló, hogy mindent előre megfontolt szándékkal, aljas indokból csinál, ahogy írtad. Ha van "országölés" bűntett, abban bűnös.Kérdés a történelem mit mér majd rá ezért, hiszen semmilyen rezsim nem tart örökké. Az idővel nem tud mit kezdeni és az ellene dolgozik!
Eladott Ország
@Commenter: Azért fanyűvő, mert már egy egész erdőt lopott el a nemzet vejkója.
nol.hu/data/cikk/1/41/41/91/cikk_1414191/824225.jpg
Commenter
@Eladott Ország: értem. köszönöm a linket.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.