A kormány folyamatosan növeli a családok anyagi támogatását, így évről évre kevesebb terhet jelent a tanévkezdés – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Novák Katalin: kevesebb terhet jelent a családoknak a tanévkezdés
Fotó: Soós Lajos/MTI

Novák Katalin közölte, a szeptemberi családtámogatásokat évek óta előrehozottan elutalják augusztus végén. Az esedékes támogatások a héten érkeztek meg az 1,2 millió érintetthez – mondta, hozzátéve, a több gyereket nevelő családokban ez akár a 100 ezer forintot is elérheti.

Az államtitkár elmondta azt is, hogy az 1-9. osztályban ingyenes a tankönyvellátás, ami több tízezer forintos megtakarítást jelent mintegy egymillió diák családjának. A tankönyvek szervezetten jutnak el a diákokhoz, nem kell értük "szaladgálni" és hosszan sorban állni – jegyezte meg, kiemelve, hogy a jövő évi költségvetésben 11 milliárd forintot fordítanak majd ingyenes tankönyvellátásra.

Novák Katalin kitért arra is, hogy

a tanév során a családok számíthatnak az ingyenes és kedvezményes étkeztetésre, az erre fordított összeget és a jogosultak körét folyamatosan bővítették az elmúlt években. 2010-hez képest jövőre már két és félszer akkora összeget, több mint 72 milliárd forintot fordítanak erre a célra

- fűzte hozzá.

Az államtitkár közölte, a 2017-2018-as tanévben az egymillió bölcsődés, óvodás és általános iskolás közül 600 ezer részesült ingyenes vagy kedvezményes intézményi étkeztetésben, míg 2010-ben ez a szám csak 300 ezer volt. Hozzátette, hogy az iskolatej- és az iskolagyümölcs-programban még több jó minőségű ételt kaphatnak a gyerekek.

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Hellcat
Melyik családoknak? Amelyikek már elvándoroltak külföldre, vagy az itthonmaradottak közel 30% amelyik a létminimum alatt él...ja várj szerintem a kormányközeli családokra gondolt.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Micike
@Clavigo: 12:37: ...szemöldök és bajusz irtásra! :D
kereső
@division: bárhogy IS!,semmi dicsekednivaló nincs az "ingyenességben". Te is ismered a mondást az éhezőnek nem halat kell adni,hanem meg kell tanitani horgászni.Na ezt mulasztják el kormányaink folyamatosan.Gondoskodó állam kell!,de olyan amelyik biztositja a feltételeit annak,hogy az ember öngondoskodó legyen.Ez lenne a feladata-szabályozással,befolyásolással, minden eszköz adott a kezében.
tudode
Az un. LEDEGRADÁLT családügyi kormányzatnak "csak" arra tellett hatáskörében, hogy az ISKOLAKEZDÉS terheinek könnyítése céljából AUGUSZTUSBAN két csp-t vitt a postás, aztán szeptemberben KOPP, annyit tettek, mint a CSALÁDÉPÍTÉSHEZ nagyon keveseknek elérhető "CSOK"-juk!
.
Ez AKKORA BAZI SEGÍTSÉG az un. "CSALÁD ÉVÉBEN", mint halottnak a csók.
.
Szégyenszemre PÁRTUNK, ÉS KORMÁNYUNK még a beiskolázásból is ÜZLETET csinál, rossz látni amikor a GYERMEKEK nagyobb hátizsákkal IGYEKEZNEK a TUDÁS VÁRÁBA, mint a teherbíró képességük, hogy majd belegebednek, a SZÜLEIK LEGTÖBBJE pedig azzal járó anyagi TEHERBE, hogy legyen majdan dolguk a GERINCGYÓGYÁSZOKNAK is a pici korukban már MEGGÖRBŰLT gerincükkel!
CsipkeRózsa
Jobb volna, ha a változás mértékét nem csak a 2010-es évhez, hanem mindig az előző évhez is közölnék.
division
@kereső: Vannak rétegek akiket hiába is akarnál bármire is megtanítani, a munka szó hallatán meg menekültekké válnak:-)) Ez bebizonyosodott már éppen eléggé.
kereső
@division: nagyon egysikúan áll hozzá a dolgokhoz.Tudod az átkosban még ezek az emberek IS dolgoztak.Ebbe nőttek bele a gyerekeik, akik aztán a rendszerváltáskor elsők voltak az utcára kerülésben. De nagyon-nagyin sokan elmentek/elmennek feketén-mert a magyar vállakozó nem arról hires,hogy nagyon szeret adót-járulékot fizetni-bért meg épp annyit,amitől nem lehet éhen halni.Na most ezeknek az embereknek a gyerekei?Mibe nőttek bele? Belegondoltál már?Szóval nem járja ,hogy mindig csak azt mondjuk-nem akarnak dolgozni.Nem?Mi a fenét látott otthon-hogy az anyja nem tud elhelyezkedni, az apja 14-16 órát gürizik-mert sokszor 2-300 km-re mennek el nap kubikolni,meg éppen mi akad,-és mégis épp csak megélnek.De tisztesen- aztán a gyerek meg azt látja,hogy jó néhányan ellébecolnak a közmunkán,elüldögélnek az árokparton,értelmes értéket teremtő munkát nem végeznek-ami szerintem igenis tartást ad az embernek,mégha szegényeset is-és majd annyit kapnak,mint az ő apja ,akinek a bele is kilóg.De azért megembereli magát,és elvégzi a szakiskolát-és indul körforgás-mert munka nincs-ill.van,mehet az apja mellé feketén dolgozni.Nagyon nem ismered a rendszerváltozás utáni Magyarországot-burokban élsz?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.