Vastag- és végbélszűrési program indul ősztől.

Magyarország a világelső a vastagbélrák előfordulásában, évente mintegy 5000 ember hal bele a betegségbe

– mondta Fuszek Péter egyetemi adjunktus szombat reggel az M1 aktuális csatornán.

Az orvos szerint a betegség kialakulásának hátterében genetikai, táplálkozásbeli és környezeti okok is állhatnak.

A régióban Csehországban, azon kívül pedig Dániában magas még a betegség előfordulása

– tette hozzá.

A vastagbélrák átlagosan 10-12 év alatt alakul ki, és ez azt jelenti, hogy ha időben eltávolítják, akkor a beteg teljesen meggyógyulhat – mondta, hozzáfűzve, hogy ezért kell nagy hangsúlyt fektetni a szűrésre.

Magyarország világelső a vastagbélrák előfordulásában

Vastag- és végbélszűrési program indul ősztől, az egészségügyi kormányzat várakozásai szerint

a következő két évben mintegy 2,4 millió – 50 és 70 év közötti – férfi és nő vesz majd részt az uniós és hazai forrású programban

– jelentette be Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Kovács Attila országos tisztifőorvos augusztus végén Budapesten.

Cikk-és címlapkép: Pixabay (illusztráció)

37 hozzászólásarrow_drop_down_circle

emerencia
@magyarbakancs: Mindig az olcsó fehér kenyeret vettük. Azt hittük, hogy az öregség miatt vannak emésztési problémáink, majd áttértünk a kicsit drágább barna kenyerekre és idővel csökkentek a panaszaink. Aztán gondoltam egyet és kidolgoztam az olcsó péksüti és kenyér házilagos, kézi előállításának technológiáját,
s láss csodát, a sima fehérlisztből készült házi péksütimtől sincs bajunk. Azt pedig végképp nem értem, hogy az én vizes zsemlém miért ehető még majd egy hét múlva is, a bolti pedig már másnapra megszottyad? Az előkovásszal készült ( készen
2235 gr.) Jénai kacsasütőtálban sült nagy kenyerem pedig finom napok múlva is. Majd egy hétig eszegettük. Gyors esetben ír szódás kenyeret készítek fele teljes kiőrlésű lisztből sok maggal. Azt másnap feltétlenül meg kell enni de legalább gyorsabban elkészül. A bolti kenyerek különösen nyáron nagyon hamar megpenészednek, így nem tudom, hogy minek rakják tele tartósítószerekkel??? Ha állandóan ráérnék sütögetni, teljesen felhagynánk a gyári pékáruval mert folyamatosan fogyasztva nem tesz jót nekünk.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Commenter
Szomorú statisztika a de amíg itt kásler féle kaliberek labdába rúghatnak addig csak porhintés lesz nem valódi változás hisz a rákos betegséget a 10 parancsolat be nem tartása okozza szerinte.
division
Anyósom meg elmúlt 79 éves, akkora dohányost se nagyon ismerek mint ő, és lényegében most kezd azon idegeskedni hogy fáj a dereka...No comment. Az eseték zömében ugyan felerősíti a helytelen életmód a rák esélyét, de leginkább csak az arra egyébként is hajlamos embereknél.
Peller Anikó
@division: Jó, de honnan tudod meg egy rákosról, hogy hajlamos volt-e rá vagy csak úgy elkapta?
division
@Peller Anikó: A legtöbbször családi halmozódás figyelhető meg, és ilyenkor megnő az esélye, az egyénnek jobban oda kellene figyelnie a táplálkozására, életmódjára. Tipikus amikor cukorbetegek vannak a rokonságban hogy többen is azok lesznek, főleg ha az I. típusú, ami jellemzően nagyon fiatalkorban alakul ki, sajnos sokszor kisgyerekkorban. Ezek ellen mondjuk nem lehet mit tenni. A genetika sok mindenben szerepet játszik.
Peller Anikó
@division: Ez cukorbetegségben jobban bejön de a rák nem ilyen. A cukorbetegségben a családi halmozódás is életmódfüggő ami nem genetikai eredetű, pontosabban nem lehet ráfogni. A kövér családnak kövér gyereke lesz (sokszor) és ez nem genetikus csak a kövérek szeretik erre fogni. Pedig csak zabálnak. Folyton.

A daganatos betegségeket többféle behatás okozhatja és a környezet rohamosan romlik. A rákot ezen körülmények komplex hatása okozza. Nem lehet a genetikára fogni, mert elsősorban az immunrendszer akár átmeneti gyengülése és a környezeti hatások támadása okozza a sejtek ellenőrizetlen proliferációját. Az ellenőrzést az immunrendszer végzi.

Viszont, a környezet a génállományt is rombolja ami akár egy két generációval később is megmutatkozhat, de ezt sem lehet a genetikára fogni hiszen ezt is a környezet elszennyeződése okozza.

Az emberiség elkorcsosodik, mivel nem működik a természetes kiválogatódás.
division
@Peller Anikó: A genetikának pedig van szerepe a rák kifejlődésében, természetesen a külső behatások mellett.
Az I. típusú cukorbetegség pedig nem attól alakul ki gyerekkorban mert sokat evett, szerintem nézz kicsit jobban ennek utána. A II. típusú az amelyik már felnőtt korban alakulhat ki, ott már van szerepe az életmódnak is. Az I. típusú öröklődik, egy gyerek 8 évesen pl. még nem ehetett annyi édességet hogy a hasnyálmirigy végleg feladja az inzulin termelését.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.