Az első növények elültetésével komlótermesztésbe kezdtek a Somogy megyei Kastélyosdombón.

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a Heineken Hungária együttműködéseként 30 millió forintból indított beruházás keretében a segélyszervezet szociális és fejlesztő központjának dolgozói 2500 palántát ültetnek el a központhoz tartozó, egyhektáros területen. A jövővre várható kéttonnás termést a Heineken piaci áron felvásárolja és felhasználja a sörkészítéshez.

Komlótermesztésbe fogtak Kastélyosdombón

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

Nagy István agrárminiszter az eseményen utalt arra, hogy a komlótermesztés munkát ad hátrányos helyzetű embereknek; azt mondta: jó emberek, jó cél érdekében képesek összefogni, és olyan értéket teremteni, amely alapjaiban változtathatja meg egy közösség, környék, táj gazdasági tevékenységét, megélhetési körülményeit.

Szavai szerint a komlótermesztésnek egykor nagy hagyománya volt Magyarországon, ez a hagyomány a segélyszervezet és Heineken összefogásával éledhet fel, és ha kezdeményezés sikeres lesz, az agrártárca támogatja további komlóültetvények létrehozását.

Jelezte, hogy januárban 40 milliárd forint pályázati forrás nyílik meg élelmiszeripari vállalkozások számára, a keretösszegből akár a kastélyosdombói komló szárításához, pelletálásához is lehet támogatást nyerni, segítve annak késztermékként való értékesítését.

A Heineken tájékoztatása szerint a cég hajlandó a Kastélyosdombón eredetileg tervezettnél is több komlót vásárolni, ezért minden adott ahhoz, hogy a község és környéke felkerüljön Magyarország gazdasági térképére, a hazai komlótermesztés otthonává váljon – fogalmazott.

Lehel László, a segélyszervezet elnök-igazgatója azt hangsúlyozta: a komlótermesztéssel "új területre merészkednek", de bármit is tesznek, azt mindig annak figyelembevételével teszik, hogy segítsenek az embereken.

Jövedelemkiegészítéshez juthatnak azok, akik bekapcsolódnak a komlótermesztésbe – mondta. Kitért rá, a segélyszervezet azért hozott létre és működtet Kastélyosdombón családok átmeneti otthonát, indított szociális vállalkozást, hogy a hátrányos helyzetű embereknek ne csak apró dolgokban nyújtsanak segítséget, hanem hozzájáruljanak sorsuk jobbra fordulásához.

Jelezte, hogy az otthon számos egykori lakója "kiköltözött a faluba", integrálódott, megállja a helyét, de ennek akkor van értelme, ha meg tudják oldani a visszafoglalkoztatásukat.

Geert Swaanenburg, a Heineken Hungária vezérigazgatója különleges lehetőségnek nevezte, hogy a söripari cég részt vehet a komlótermesztés magyarországi újraindításában, mint egy várhatóan hosszú távon is fenntartható tevékenységben, segítve rászorulók foglalkoztatását, valamint egy elmaradott térség felemelkedését.

Szólt arról, hogy a cégnek fontosak a magyar alapanyagok és a magyar gazdákkal való jó együttműködés. Példaként hozta fel, tevékenységük során magyar meggyet és bodzát is felhasználnak.

Lévai Anikó, a segélyszervezet jószolgálati nagykövete, a kormányfő felesége a szervezet kastélyosdombói tevékenységét méltatva azt mondta, hogy egyedülálló programjuk átmeneti helyett állandó, stabil megoldást, az értékes élet esélyét kínálja az ide költöző családoknak.

Bízom abban, hogy a komlópalánták elültetése az első lépés egy nagyon sikeres, széles körben elterjeszthető, minél több krízishelyzetbe kerülő családnak kiutat mutató modell elterjedésében – fogalmazott a jószolgálati nagykövet.

(MTI)

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
nezelodo
Egy kis potyapénzért ezek is elfelejtik milyen mocskot okádott rájuk nemrég a vöröscsillagos KISZ titkár. Én meg gondolatban végigszámolgatom a világraszóló hazai mezőgazdasági programokat, a gumipitypangtól a gyapoton át a biogilisztáig, a Balaton-felvidéki mandulásoktól a bodza termesztésig, és a füge ültetvényekig, mostanság a kiwi lendült be a tapasztalt agrárvezetésünk útmutatásával.
papa.49
@durbincs: Baszd te mocskos rohadt tetves geci szájba az piszkos jókurva anyádat szakadj le rólam mert tényleg kitekerem ma tetves geci nyakad !!!
Mit ugatsz te rám állandóan baszd meg !!!
nezelodo
@papa.49: Idén a bodza sem kellett a kutyának sem, ismerek olyant, akinek húsz tonna maradt a nyakán. Sebaj legalább ő valamit tett a természetvédelemért, megették a seregélyek a termést. De pszt, meg ne tudja a dakota, mert ezt is megadóztatja, vagy soros bérenc lesz a természetvédelemmel együtt . A kecskepásztorral meg ne húzd fel magad, látod burgenlandi magyar egy sem szolgálja itt a nemzetvezetőt, igaz azok nem kapnak sem beiskolázási támogatást, sem stadiont, sem ingyen autóbuszt, (mert minden magyar egyforma, és még a levélszavazatot is sajnálja tőlük). Igaz néha akkutöltésre vendégül látják, mert sok energiát emészt fel a keresztényi gyűlölet.
Amyranna
Szeretnéd megtalálni egy nő egy éjszakát? Látogatás a = = > www.3xDate.top
ila51
@papa.49: minek veszed fel ? ...senki nem téged marasztalna el
papa.49
@ila51: Néha muszáj belerugdosni, egyet,egyet ))))))))
lusta
Ekkora hülyeséget már rég olvastam. Akik ezzel hülyítik az embereket, azok szerintem valamilyen pénzt kapnak.
Sámannus
@nezelodo: Kihagytad a kocka dinnyét Jóska bátyóval.
Ne izguljunk túlságosan, ha keveset kell kapálni még lehet is belőle valami, könnyű mint a közmunka. Az ember fontosnak érzi benne magát, különösen, ha italról vagy dohányról van szó.
Egy kis serért én is megművelném az egészet.
www.youtube.com/watch?v=zX8aAZHI358
papa.49
@lusta: Igazad van nagyon sok melóval jár, és persze azt se feledjük komoly ,,támasztó rendszert,, kell a komlónak kiépíteni, úgy 3 méter magasra, oszlopok, huzalok, mert arra kúszik fel a komló ...
lusta
@papa.49: 5 méteres a normál a mai világban. Mellesleg 1 hektárra 1 ember is elég. Szóval a lényeg. Az ültetvényhez az oszlopokon kívül az oszlopi drótolást is el kell végezni. Na ez hosszabbtávra szól. Minden évben kora tavasszal minden egyes bokorhoz le kell szórni egy drótot. Mikor megindul a növekedéze, kb. 10 centis, na akkor bokronként 3 szálat, a legerősebbeket, fel kell csavarni a drótra, a többit egy speciáléis spakni szerű késszel kivágni. Mire a 10 hektár végére ér a 4 ember, akkor a szálak már lehetnek fél méteresek is. Ez két hét. Ilyen gyorsan nő. Mikor már alaposan megnőtt, akkor permetezővel úgy fejmagasságban végig leperzseli az emberfia és hagyja tovább. Persze a sorközöket ápolja. Majd a betakarításkor 3 ember traktorral, pótkocsival karikába szedve begyűjti a termést, majd szárítóba rakják. Utána a kis megszáradt komlót eladja a leszerződött kereskedő/feldolgozó cégnek. Összegezve egy olyan 10 hektáron ez a munka kb. 4 ember munkáját igényli és gyakorlatilag szezonálisan.
papa.49
@lusta: Kösz az infókat én csak láttam eddig ilyen ültetvényt. Én már biztos nem fogok ilyenbe bele ...
lusta
@papa.49: Akkor még a pihentagyúaknak, akik eddig még nem is láttak, de még csak nem is hallottak róla, de már hintik a jövő magyarországi gazdasági csodáját. Erre pályázati pénzt adni, egyszerűen hűtlen gazdálkodás, vagy egyszerűen, lopás.
Már a popntos szövegre nem emlékszem, de a 93 sz. autópályán München felé haladva böhöm nagy tábláklon hirdetik, hogy itt most éppen a komló hazájában, országában járunk. Szóval azon a vidéken a háború után gyakorlatilag minden parasztnak volt min. fél hektár komlója. Az idő előrehaladtával egyre inkább nem érte meg művelni. Vagy növelte a területét, vagy felhagyott vele. Akik növelték a területet a kilencvenes évek vége felé jutottak el oda, hogy azon a 5-10 hektáron nem éri meg a termelés. Így vagy felhagytak vele, vagy tovább növelték a területet. Közben meg a fajta igény is állandóan változott. A felvásárlók egyre inkább finnyássabbak lettek, meg a jenkiktől olcsóbban tudták ugyanazt behozni. Míg a németeknél egy 30-50 hektáros komlóúltetvény már negynek számít, akkor a jenkiknél 100 hektár szóra sem érdemes, amin egyébként pár dollárért a mexikóiak güriznek.
Mondom, akik ezt csinálják, egyszerűen néphülyítésre adják a fejüket, a fő védnökükkel együtt.
papa.49
@lusta: Ez nem fogja megváltani a világot, én meg a 44 főút mellett láttam több helyen Szarvastól Békéscsaba felé a tanyákon amik az út mellett vannak ...
lusta
@papa.49: Én ios abban a korban éltem, amikor a 31 úton mentem, Heves mellett láttam a komlóültetvényeket.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.