A 20. századi magyar történelemmel kapcsolatos egyik legmakacsabb legenda szerint honfitársaink küldték a legtöbb feljelentő levelet az 1944-es német megszállás után nálunk is megtelepedő náci biztonsági erőknek, leginkább a Gestapo-nak és buzgó magyar szövetségeseiknek. De vajon mit gondolnak erről a történészek, meddig tartható még ez a hiedelem és egyáltalán van értelme az efféle méricskélésnek? Miközben Budapest, Prága, Bécs, Párizs és megannyi német város pályázik az önváddal is küszködve a legtöbb feljelentő kétes címére, elsikkad a valódi kérdés: mennyire volt gyilkosan hatékony fegyver a feljelentés?Vajon hány ember életébe kerülhetett egy-egy rosszindulatból, gonoszságból, nagy adag rasszizmusból és fanatikus gyűlöletből született levél vagy telefonhívás? A közhit szerint a jó feljelentő nem vész el, csak átalakul. De vajon jellemző lehetett, hogy az előző rezsim a régi feljelentőit az új alkalmazta – akár besúgóként? Mennyire volt fontos a feljelentés az új,...

Forrás: magyarnarancs.hu
Feltöltő: Északi
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

solidedge
A Gestapos tiszt elmondása szerint Budapest volt a szervezet Kánaánja. Tapodtat nem kellett nyomozniuk, a sok feljelentés után csak ki kellett menniük a címre. Ez a magyar mentalitás a mai napig erősségünk.
Eladott Ország
A csúti cigány is feljelentő volt, védte a Kádár rendszert, ráadásul még KÁGÉBÉS is volt. Volt honnan tanulni.
hirpress.hu/cikkimg/201503/15227.jpg
djnaploja.files.wordpress.com/2015/03/orban_2_.jpg
Janos88
-----Itt találsz meztelen lányok a városodban : Huit.Re/Lanyok

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.