... pár kérdés is lebegni kezdhet a levegőben. Például az, hogy ezek a megnyilvánulások milyen politikai támogatást kaptak, illetve melyik média az, amelyik, akár passzív, tudósításnak beállított, reklámot biztosít hozzá? Illetve az is, hogy a tüntetéseken részt vevő tömegek mennyire vették védelmükbe a csőcselék-módszertant alkalmazó provokátorokat? Azt a kérdést meg úgysem fogják egyelőre feltenni, hogy a provokátorok milyen politikai erőkhöz kötődtek valójában? Noha talán ez utolsó kérdés menthetné fel leginkább a hatalmat az alól gyanú alól, hogy esetleg azt a rég várt, előkészített, és Orbán hatalmát izomerővel biztosító icike-picike rendkívüli állapotot szeretnék már végre startvonalra állítani. Mert egy központosító hatalom mégis csak a hatalmát kikezdő tüntetések ellenzéke.

Feltöltő: GeoCravker
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
cui prodest?

Aki tanult római jogot, vagy csak tanult róla tudja: ez az alapkérdés

A endressy.blogspot szerzője „A hatalom a tüntetés ellenzéke” címmel értékeli és fejti ki véleményét az elmúlt napok kapcsán.
Az írés kapcsán két megegyzésem vam:
Egyfelől egy igazán frappáns megállapítás a derék Kovács Zottyankóról: „alig hiszem, hogy a nevezett, egyébként a CEU-n végzett, politikus érdemben cáfolni akarna bármit is. Neki megmondták, hogy mit kell képviselnie, és ő azt képviseli. Ezért fizetik”,
míg a másik nagyon más a véleményem a kialakult helyzetben a provokátorok kérdése, pontosabban ebben a média szerepe. Már ott nagyon eltérünk, hogyan ítéljük meg a médiát. Egyfelől darabra és hangerőre: ahogy Kovácsról írta korábban: „Nekik megmondták, hogy mit kell képviselniük, és ők azt képviselik”,
A magát nem kormánypártinak hirdetők meg zömmel lavíroznak igazából csak sápítoznak de a kérdést fel sem vetik. Hogy miről van szó? A szerző úgy vélekedik, hogy „a tüntetéseken részt vevő tömegek mennyire vették védelmükbe a csőcselék-módszertant alkalmazó provokátorokat? Azt a kérdést meg úgysem fogják egyelőre feltenni, hogy a provokátorok milyen politikai erőkhöz kötődtek valójában? Noha talán ez utolsó kérdés menthetné fel leginkább a hatalmat az alól gyanú alól, hogy esetleg azt a rég várt, előkészített, és Orbán hatalmát izomerővel biztosító icike-picike rendkívüli állapotot szeretnék már végre startvonalra állítani.”.
Nos ez meglátásom szerint ennél sokkalta egyszerűbb kérdés.
Természetesen maximálisan egyet kell értenünk abban, ahogy Hofi mondta volt „ne felejtse el Évike, Heltai Jenő mondta: kis ország vagyunk. Egy csőcselékünk van, azzal kell mindent megoldani.”. (Meg kell jegyezzem, hogy szerintem Hofi tévedett, mert Heltai népről írta).
S azt meg tudjuk, hogy ezek a derék „emberek” valós apropó nélkül is szeretnek randalírozni, amit mi sem bizonyít jobban, hogy focira sincs szükségük. Na pláne, ha – ahogy a klasszikus vicc mondja: Ha meg is fizetik?
Ha...
RonaGyuri
@RonaGyuri: folyt..
Ha visszatérünk a római jog egyik alaptételéhez, a dolog meglehetősen egyértelmű, főleg úgy hogy ártunk és qurmányunk pribékjei és propagandistáik túlságosan hamar világosodtak meg és fedeztek fel antiszemita uszításra alkalmas momentumokat! =))
GeoCravker
Ugyanakkor az ellenzéki politikusoknak hatalmas felelőssége lehet abban, hogy ez a tiltakozás ne jusson a többi, korábbi kísérlet sorsára. Ne egy program nélkül ellaposodó, kiüresedett morgássá csituljon. Olyan eseménnyé, amelynek a végén Orbán Viktor elszalajtja Szijjártót, Gulyást, vagy másokat a következő adag szotyiért. Miközben a tiltakozások leföldelődnek a semmibe.
GeoCravker
@RonaGyuri: Csőcselékileg:
Minden tetszőleges tüntetés tetszőleges résztvevő között lesz 3-4% olyan elem, aki a "verekedni megy". Azzal a komoly indíttatással, hogy: CSAK. Ezen kívül szinte biztosan lesz olyan 5-6 % aki személyes diszkomfortérzéssel keveredik oda, és elég ingatag ahhoz, hogy ezt kiélje az első adandó alkalommal.
Ha ezt a kb. 8-10%-ot meg tudja valaki szólítani, akkor az már elég lehet egy olyan öngerjesztő folyamathoz, ami egyre több embert sodor bele olyan helyzetbe, amire egyébként ne lett volna kapható. Nem véletlen, hogy a diktátorok a tömeggyűléseken az említetteknek, ha tetszik a tömeg gyíkagyának a megszólítására törekszenek. Hitler, Sztálin, Orbán, stb.
Az is nyilvánvaló, hogy baromira lényeges, hogy a kezdetekben a többiek miként viselkednek. A vallásgyalázókat a vállukra emelik, vagy pofánverik-e. Az is nyilvánvaló, hogy lényeges a tüntetést fenntartó hangadók reakciója. Képesek-e alternatívát nyújtani, vagy behódolnak-e az erőszak látványpékségének. Biztatják-e a formálódó hordát, vagy képesek-e másik ösvényt javasolni?
Ha megpróbálják féken tartani a hordaösztönt, de nem képesek mást nyújtani, akkor töketlen senkiknek könyvelődhetnek el, és félresöprik őket. A karizmatikus vezetőknek meg hatalmas a kisértés, hogy megpróbáljanak a tájfun élére állni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.