Január 1-től általánosan 20 százalékkal emelkedik a népegészségügyi termékadó (neta) az egészségi kockázatot jelentő ételek és italok esetében, emellett az adóköteles italok körébe tartoznak újévtől a gyümölcspárlat, a pálinka és a gyógynövényes italok is - közölte a Pénzügyminisztérium (PM). A tájékoztatás szerint január 1-tőlnő az üdítőital, a szörp, a taurint tartalmazó és nem tartalmazó energiaital, a cukrozott kakaópor, az előrecsomagolt cukrozott készítmény, a sós snack, az ételízesítő, az ízesített sör, az alkoholos frissítő és a gyümölcsíz adómértéke. Az elfogadott jogszabály-módosítással az üdítőitalok adómértéke literenként 7 forintról 15 forintra nő. Ennek indoka többek között az, hogy az üdítőitalok adója jobban igazodjék a literenként 200 forintos, a módosítás eredményként pedig 240 forinttal adózó szörpök, sűrítmények mértékéhez. Az egészségi kockázatot jelentő termékek forgalmazásából származó bevétel egy részét egészségügyi, népegészségügyi célokra fordítják.

Feltöltő: Északi
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ágimami
Mivel újév első napja van, nem akarok vulgáris lenni, de hirtelen felment a pumpa, a cikk elolvasása után!!

"Az egészségi kockázatot jelentő termékek forgalmazásából származó bevétel egy részét egészségügyi, népegészségügyi célokra fordítják."
Aha!!! Így szokták eddig is!!!:DDD

Mindezek után mindenkinek Boldog, békés Új Évet kívánok!! (Gondolom ezen kívánságaim hiú ábrándok!)
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
Ja, az egészségügyre fordítják egy részét! Minden 100 forintból 1 forintot! Minden napra jut valami emelés. Kell a pénz, amit el lehet herdálni! Ja, nincs infláció!!!
Csizmás Kond
...ha a csipszgyárat záratnák be, az is baj volna...mégis mivel lehetne szabályozni a nyakló nélküli termelést ha nem a kötelező drágításal ?
Gauntlet
Erről lesz legalább egy nemzeti levelezés vagy egy konzultáció. Ugye?!?!?
Macskaszem
Az adókkal is az a helyzet, mint az államadósággal: úgy csökken, hogy közben növekszik.
Gauntlet
@nusika: arról nem is beszélve: a szörp mióta kártékony?
Veleda
@Gauntlet: Mert a gyümölcs tartalma csekély, viz+ cukor + színezék+ tartósítókból áll az egész.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok