A Jobbik – az Állami Számvevőszék (ÁSZ) megállapításaival szemben – szabályszerűnek tartja a kampánypénzekkel való elszámolását.

Csődközeli állapotba kerülhet a Jobbik

Az ellenzéki párt csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleményében arra reagált, hogy az ÁSZ a nap folyamán egyebek mellett azt közölte honlapján:

vizsgálata szerint a Jobbik a választási kampány költségeire vonatkozó korlátozás betartása tekintetében nem volt átlátható és elszámoltatható. A számvevőszék szerint a Jobbik két tételben 136,4 millió forint tiltott támogatást fogadott el.

A Jobbik közleményében az áll: az ÁSZ jelentéstervezetében szereplő "vádakra" egy héttel ezelőtt elküldték válaszlevelüket és az ahhoz tartozó 624 oldalnyi pénzügyi mellékletet. Azt írták: az iratanyagból világosan kiderül, hogy az ÁSZ által ismeretlennek minősített 52,1 millió forintnyi saját forrás a párt 2017. évi maradványösszege. A tényt igazoló bankszámlakivonatokat, egyenleg-igazolásokat és főkönyvi kivonatokat csatolták. Összességében a Jobbiknak 2017. december 31-én 138,5 millió forint állt rendelkezésére, amely jóval több, mint az ÁSZ által hiányolt 52,1 millió forint.

Úgy folytatták: szerintük

"még ennél is abszurdabb" a 84,3 millió forintnyi szállítói hiteltartozás ügye, amely ugyanis két állami intézménytől származik, a Magyar Posta Zrt.-től és a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV).

Részletezték: a postával szembeni tartozásuk továbbra is fennáll, sőt, azt a posta kereseti úton, bíróság előtt érvényesíteni is kívánja. Az erről szóló keresetlevelet a jelentéstervezetre adott válaszhoz csatolták. A NAV-val szembeni tartozás a Facebook-hirdetések után fizetendő áfa összegéből adódik. "Valójában persze a NAV sem támogatta a pártot" – írták –, hiszen az adóhatóság által elfogadott, a válaszhoz szintén csatolt részletfizetési kérelemből kiderül, hogy azt a Jobbik 2020-21-ben fogja rendezni.

Kiemelték: az "abszurd döntés" miatt veszélybe került a Jobbik európai parlamenti kampánya, hiszen a korábbi, általuk szintén vitatott, jelenleg Strasbourgban tárgyalt büntetés miatt

a párt csődközeli állapotba kerülhet.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Lepényleső
Nem tanultak az első ciklus összeölelkezéséből a kisgazda párt részéről a fydessel?
A bán mindenkit kifizet a kokettálást követően, mélyen elvesznek a süllyesztőben?
Nessy
Ez is a cél, melyet az ÁSZ igyekszik megoldani, még a maradék tisztessége árán is! Akár a többi ellenzéki párt esetében! Ítélet végrehajtó szervezet!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.