Egy nappal a Néppárt szerdai brüsszeli közgyűlése előtt levelet írt a magyar kormányfő a bajor állam kancellári hivatala vezetőjének, amelyben megerősítette, hogy a budapesti CEU továbbra is kutathat és oktathat Magyarországon – jelentette a Süddeutsche Zeitung.

Orbán Viktor miniszterelnök elfogadta a bajor tartományi kormánynak a budapesti Közép-európai Egyetemmel (CEU) kapcsolatos javaslatát a tudományos együttműködés elmélyítéséről – mondta Florian Herrmann szövetségi-, európai és médiaügyekért felelős bajor miniszter, a tartományi miniszterelnöki hivatal (Staatskanzlei) vezetője a Süddeutsche Zeitung című müncheni lap szerdai számában.

A Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa elmondta:

Orbán Viktor "köszönettel elfogadta" azt a bajor javaslatot, hogy a müncheni műszaki egyetem (Technische Universität München – TUM) finanszírozzon a CEU-n két tanszéket, amelyeken a demokrácia és a kormányzás tudományos kérdéseivel foglalkoznak, és vegyen részt egy harmadik tanszék finanszírozásában is, amely alapítványi formában működne.

Florian Herrmann kiemelte:

Orbán Viktor garanciát vállalt arra, hogy a CEU továbbra is folytathat tudományos kutatási és oktatási tevékenységet Budapesten.

A bajor miniszter elmondta, hogy a magyar kormányfő ezt egy levélben közölte, amelyet kedden kaptak meg. Ismertetett a levélből egy részletet, amelyben Orbán Viktor azt írta:

a magyar kormány nevében biztosítani tudom Önt arról, hogy nincs akadálya a TUM részvételének a magyar felsőoktatásban a CEU-val folytatandó együttműködés keretében

Florian Herrmann úgy vélte, a magyar kormányfő gesztusa egyértelmű jele annak, hogy enyhíteni kívánja a pártja, a Fidesz európai néppárti (EPP-) tagsága körüli vita hevességét.

Orbán teljesíti Weber harmadik feltételét is: a CEU tovább oktathat és kutathat Magyarországon

Orbán Viktor miniszterelnök Budapesten, a Karmelita kolostorban fogadta Manfred Webert, az Európai Néppárt frakcióvezetőjét 2019. március 12-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

A Süddetsche Zeitung összeállításában azt írta, hogy

Orbán Viktor a CEU-ra vonatkozó bajor javaslat elfogadásával teljesítette valamennyi feltételt, amelyet az EPP európai parlamenti választási csúcsjelöltje, a CSU-s Manfred Weber megszabott a Fidesz EPP-tagságának megőrzéséhez.

Weber múlt heti javaslata szerint a müncheni egyetem segítségével két tanszéket finanszíroznának (demokrácia, kormányzati ügyek), illetve egy harmadik alapítványi formában működne. Orbán tegnapi levele szerint a tényleges konstrukció kialakítása a két egyetemen múlik.

Weber múlt heti budapesti látogatásán három feltételt szabott Orbánnak a Néppártból való kizárás elkerülésére (Brüsszel-ellenes plakátkampányok befejezése, bocsánatkérés a kampánybeli károkozásért és a CEU Budapesten maradása).

A fenti levéllel Orbán Viktor lényegében mindhármat teljesítette

- írja a Portfolio.

Forrás: MTI, Portfolio

56 hozzászólásarrow_drop_down_circle

TASzSz
Meg még pénzt is ad hozzá a bajor...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
tulipan
Hazudozni a dagadt viziló vezette mocskos, narancsos SENKIHÁZIAK TUDNAK IGAZÁN! Más a közelükbe sem érhet!!!
hvg.hu/gazdasag/20190321_fidesz_felfuggesztes_neppart_tanacs_kovetkezmenyek
Eladott Ország
@verőce21: tegnap, 14:34; Akkor miért költöztek át Bécsbe?Szarházi fidesz f@asszopó?! A kérdésre válaszoljál te szarházi!
A CEU oktatói miről panaszkodtak?
verőce21
@Eladott Ország: Azért költöztek át, mert csak Bécsben fognak amerikai diplomát kiadni, Budapesten nem!
Egy csomó pénzt azért adtak most, hogy ne szüntesse meg teljesen a CEU-t a magyar kormány.(Amit nem is akart.)
Ebből a pénzből fizetik majd a "bajor tanszékek" oktatóit.
Szóval adtak egy csomó pénzt CEU-nak, hogy jól megijedjünk. (A pénztől. Pedig nem szokásunk.)
Eladott Ország
scontent.fbud1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/47452641_10212592700165155_4828490272402833408_n.jpg?_nc_cat=101&_nc_ht=scontent.fbud1-1.fna&oh=f61991aca920d655ae4a31ee0164df06&oe=5CAB5096
Minden idők legnagyobb köpönyegforgatójának, notórius hazudozójának szélkakasa és pávatáncosa olyan gyomorforgatóan elismerő szép szavakkal emlékezett Antall kormányára, mintha nem ő maga támadta volna a legnagyobb vehemenciával 1990-ben a magyar parlamentben Antall még meg sem alakult kormányát. Ez önmagában is hányinger. Hát itt tart ez az embernek is egyre kevésbé nevezhető alak, aki 1988 áprilisától a Soros Alapítvány támogatásával működő Közép-Európa Kutatócsoport munkatársa volt, és aki 1989 szeptemberétől 1990 januárjáig a Soros Alapítvány ösztöndíjával az oxfordi Pembroke College-ban az angol liberális filozófia történetét hallgatta: az Antall Józsefre emlékező konferencián 2018-ban Soros György országkifosztó javaslatát veszi a pofájára. Úgy, hogy 2018-ban elüldözte Magyarországról azt a CEU-t, amelynek budapesti elindításával kapcsolatos szándéknyilatkozatot Andrásfalvy Bertalan, az Antall-kormány kultuszminisztere ( nem az SZDSZ!) írta alá. 1990. szeptemberében. Mindössze 8 hónappal azt követően, hogy Orbán megszakította Soros-ösztöndíjas oxfordi tanulmányait. Valóban a fidesz nem szokott a pénztől megijedni ezért azt ellopja. Sikerült is Európa második legszegényebb országát/cselédházát létrehoznia.
Eladott Ország
@verőce21: tegnap, 20:26; A választ lásd ma, 06:45 alatt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.