Nincs mindenkinek ingyen az ingyenes egyetemi képzés sem, az állami ösztöndíjas szakok hallgatói ugyanis sokmilliós tartozást is felhalmozhatnak.

Az állami ösztöndíj 2012-es bevezetése óta 333 ezer érintett fiatalból eddig 12 ezer hallgatónál állapítottak meg visszatérítési kötelezettséget.

Az állami ösztöndíj rendszerét 2012-ben vezették be, azóta a támogatott tanulmányoknak feltételei vannak:

a megadott képzési idő másfélszeresén belül meg kell szerezni a diplomát, majd a következő húsz év alatt legalább annyi ideig Magyarországon kell munkát vállalni, mint ameddig az állam pénzén tanult az illető.

Aki az oklevélszerzési határidőt túllépi, annak a képzési költségek felét, aki pedig a munkavállalási kritérium alól bújna ki, annak a költségek egészét vissza kell fizetnie. Érdemes észnél lenni: a gyógyszerészi képzés ára nyolcmillióra rúg, az általános orvosi képzés ára pedig a 16 millió forintot is meghaladja.

Több ezer hallgatónak kell visszatérítenie az állami képzés összegét

A munkavállalási kötelezettség teljesítésére húsz év áll rendelkezésre, ezt a feltételt így leghamarabb 2033 után lehet számon kérni. Az érintettek egy része kérelemre mentesítésben részesült a visszatérítési kötelezettség alól vagy hazai munkaviszony vállalásával váltotta ki a pénzügyi teljesítést – közölte a lappal az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Cikk- és címlapkép: Pixabay

(magyarnemzet.hu)

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
Mondjuk azt, hogy ok, fizessék vissza. És mi van a kamupártokkal? 2 milliárd forintot kellene visszafizetniük. Ebből 8 ezer forint került befizetésre. Érzi ugye mindenki a kettős mércét?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Lepényleső
Bokrosnak volt egy nem kis csomagja a kilencvenes években. Ezeknek minden bokorban van
egy-kettő minden egyes héten?
verőce21
Nagyon kellett ez a szigorítás. Jól is néznénk ki, hogy a magyar állam ingyen kitaníttatja és kötöttségek nélkül továbbáll a fiatal.
Kifizeti a taníttatást az államnak, a lakosságnak és mehet.
terlasz
Természetes önvédelemnek gondolom ezt az eljárást.
emerencia
@Eladott Ország: tegnap 10:05 Ha pedig nappalin tanult szakmát és nem hagyta el a hazáját/régióját esélyes, hogy fizikailag is veszélyes, kimerítő munkát fog végezni öreg korában. Akár bírja akár nem, nincs menekvés! O1G világában idősen, betegen kell megbűnhődni a fiatalkori tanulásért. Semmi csoda nincs abban, hogy az ifjúság elvándorol a jogállamokba, hiszen nem ilyen jövőt szán magának és utódainak.
Eladott Ország
@emerencia: Nettó bérükkel fotózkodnak a tanárok, hogy megmutassák: nem emelkedett a fizetésük
index.hu/belfold/2019/07/22/nem_emelkedett_a_szakpedagogusok_bere/
Azután sorolhatnánk a felsorolást, a fizikai és szellemi munka szinte valamennyi minden ágazatában, kivéve a NER vazallusi holdudvarát. Erre még rátesz egy lapáttal a jogállam teljes hiánya!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.