Alkotmányjogi panaszt nyújtott be Lovász László MTA elnök az Akadémia megcsonkítása miatt. Hétfőn ezt az MTA sajtótitkársága meg is erősítette a hvg.hu-nak, a panasz részleteiről azonban nem beszéltek.

Alkotmánybírósághoz fordul az MTA elnöke az Akadémia ledarálása miatt

Most birtokunkba került Lovász László akadémikusoknak írt levele, amely szerint "A kutatás, fejlesztési és innovációs rendszer intézményrendszerének és finanszírozásának átalakításához szükséges egyes törvények módosításáról" szóló törvény két ponton sérti az Alkotmányt.

Egyrészt ellentétes a tudományos kutatás szabadságáról szóló cikkellyel, másrészt a tulajdonhoz való joggal. Miután a törvény jelentős része szeptember 1-től lép hatályba, a beadvány szövege szeptember 2-től lesz elérhető az Akadémia honlapján.

Forrás: hvg.hu

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

mackoka46
Jajj hát az is fidesz ! Odafordulunk és elfordulnak, miközben teletömik zsebeiket az adófizetők pénzével.
advocat
Ez kb. annyit ér - mint az ősi magyar mondás szerint - halottnak a csók. Bár tévednék!
Commenter
Miért ilyen naiv? Azt ugye ő sem gondolja hogy az alkotmánybíróság amely teljes mértékben orbán és fideszbarát bírákból áll majd neki ad igazat és kimondja hogy a kormány törvényellenesen cselekedett ebben is, valamint azt, hogy az KE/államfő sem vette a jogtiprást észre. Kár volt bármiben is engednie, tárgyalnia a kormánnyal, de talán ha sztrájkba lépett volna az egész MTA már azzal se érhetett volna el semmit se már.
advocat
Esetleg lemondhatna. Nincs ő ezekre rászorulva! Szerintem a világ bármely egyeteme várná.
Sámannus
Itt a bírák patikamérlegre teszik majd a kritikát, és majd könnyűnek találtatnak. Kitalálják, hogy a tudomány is matyar, ezé kell a fittyfasznak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.