"Egyetlen olyan hatáskörről sem tudok, ami többletként lenne megfogalmazva a korábbi szmsz-hez képest. Nekem ez nem tűnt fel" – reagált az Indexnek Horváth Csaba.

Így reagált Horváth Csaba arra, hogy az Átlátszó cikke szerint "átláthatatlanabbá tenné Zuglót"

Horváth Csaba kampányol Budapesten a Bosnyák téren 2019. október 5-én. MTI/Balogh Zoltán

Ahogy azt korábban  megírtuk, az Átlátszó ma arról írt: Horváth Csaba, aki az ellenzék közös jelöltjeként a szavazatok 50,33 százalékával zuglói polgármester lett, az új képviselő-testület hétfői alakuló ülésére benyújtott előterjesztése szerint "egyből azzal kezdené, hogy szinte bármiben egyedül dönthessen, ha a kérdést halaszthatatlannak minősíti, illetve ne kelljen a képviselőtestület hozzájárulása több 100 millió forintos ügyekhez".

A Budapest XIV. kerületének új képviselő-testületben erős ellenzéki többség lett a választások után, a Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP összefogásnak 15 jelöltje került be, de a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak, illetve a Civil Zugló Egyesületnek is bejutott 1-1 képviselője. A Fidesz-KDNP-nek összesen 4.

Az első testületi ülést hétfőn, október 28-án tartják meg, és a frissen megválasztott szocialista polgármester benyújtott egy előterjesztést, amelynek két fontos elemét emelte ki az Átlátszó, amiről ITT írtunk bővebben.

Az Index a cikkel kapcsoltban vasárnap megkereste Horváth Csabát, aki a következőket mondta a lapnak:

Egyetlen olyan hatáskörről sem tudok, ami többletként lenne megfogalmazva a korábbi szmsz-hez képest. Nekem ez nem tűnt fel

– mondta az Indexnek Horváth Csaba. A polgármester azt mondta, a jegyzőnek azt a felkérést adta, hogy egy egységes szerkezetű szmsz-t készítsen.

Az Átlátszó azon felvetésére, hogy más önkormányzatoknál konkretizálva vannak az esetek, amiknél megkerülheti a polgármester a testület döntését, de a hétfőn szavazásra vitt szmsz-ben nincsenek, Horváth azt mondta:

Ezt én így nem tudom, hogy mire gondolt a lap

Hozzátette, "ezek a kompetenciák az önkormányzati törvényből adódnak. Hogy egy önkormányzat használja-e, vagy éppen csak megemlíti az önkormányzati törvény adta lehetőségeket, ez nem jelent többletkompetenciát".

A két ülés között hozott polgármesteri döntésekről azt mondta az Indexnek:

Ha bármilyen kifogásolható döntést hoz a polgármester, azért nyilván jogilag és politikailag is felelős.

Az ingó vagyontárgyakról a lapnak azt mondta, „abszolút nincs jelentősége, mert az ingó vagyon legdrágább esetben is egy használt autót jelenthet, ami inkább az 1-2 millió kategóriája”, szerinte „itt volt egy félreírás, nincs jelentősége, csak hozzáigazították az ingatlanhoz”.

Horváth szerint tényleg nem életszerű felvetés, hogy 150 millió legyen az értékhatár, de nincs jelentősége, azon már nem változtatna, felesleges lenne az ülés előtt hozzányúlni, még téves következtetést vonnának le belőle. A lényeg: itt semminek az értéke nem éri el még az eredeti 50 milliós értékhatárt sem.

Az ingatlanokról azt Indexnek azt mondta: az önkormányzat nem akar ingatlanokat értékesíteni, az értékhatár emelése azért kellett, mert ha mégis értékesítene, vagy bérbadásról döntene az önkormányzat (alapvetően a költségvetési rendeletében), akkor ha a testület egyszer már határozott arról, ne kelljen még kétszer a testület elé vinni szavazásra (egyszer a pályázatkiíráskor, egyszer az értékesítés győztesének kihirdetéséről). A tulajdonosi és közbeszerzési bizottság elvégzi a pályáztatást és a legjobb ajánlatot elfogadva dönt, ugyanúgy leképezi a politikai arányokat, mint a képviselő-testület összetétele – mondta Horváth, aki szerint Zuglóban egy átlagos társasház építésére alkalmas telek már meghaladja az eddigi értékhatárt.

„Ez inkább a lakossági és kisebb, pl üzlethelyiségre vonatkozik, amit kijelölt az önkormányzat értékesítésre, nagyjából annak a pályáztatását tudja lebonyolítani az illetékes bizottság” – mondta Horváth, aki szerint az önkormányzat stratégiai léptékű gazdasági döntéseit nem érinti.

Arról, hogy például az üzlethelyiségek kiadása tipikusan olyan terület, amiről rendszeresen jön olyan hír, hogy az önkormányzatok átjátsszák olcsón, baráti alapon, Horváth azt mondta: „Zuglóból nem volt ilyen hír, és nem is lesz.”

Forrás: Index, 444.hu

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

staro2
Horváth szerint tényleg nem életszerű felvetés, hogy 150 millió legyen az értékhatár, de nincs jelentősége, azon már nem változtatna, felesleges lenne az ülés előtt hozzányúlni, még téves következtetést vonnának le belőle

Bizony.,hogy van jelentősége.
Peller Anikó
Ha nincs jelentősége akkor mi a kurva életbe kellene belepiszkálni Csabi? Ne legyél hülye mert az ellenfeleid a koncra leső ellenségeid, ne feledd a tisztességet, mert a szocik is abba buktak bele, lazán vették a tisztességet.
tudode
Még a társasházi törvény is lehetőséget ad a közösképviselőnek az SZMSZ-ben meghatáozott összegig havária esetén a közgyűlés döntése nélkül a dönthessen!!
.
Még Horváth Csabának is szüksége lehet pár hónapra ahhoz, hogy átlássa a helyi sajátosságokat Zuglóban, mert az a közszolga, aki FÉL ÉV ALATT nem látja át a feladatkörét, eljusson a megértés szintjére, az alkalmatlan a vállalt feladatának ellátására. Amelyre sajnos, az ország kárára van példa még a legfelsőbb szinteken is!
Béla333
Karácsonynak jó volt az eddigi SZMSZ, Csabinak nem jó!
Természetesen az a mocskos, hazudozó, álellenzéki, szemét Átlátszó, hogy miért nem fogja be a pofáját?
Persze megvan! Mert ők is a Fidesz szekerét tolják!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.