Két politikusnak van víziója Európa számára – az egyik Orbán Viktor címmel jelent meg interjú Varga Judit igazságügyi miniszterrel a Die Welt című konzervatív német lap szerdai számában.

A miniszter az új Európai Bizottságról elmondta, hogy

az Ursula von der Leyen vezette testület hivatalba lépése "esély az újrakezdésre", és ugyan továbbra is várhatók konfliktusok, az új bizottsági elnök nyitott a kelet- és közép-európai országok érdekei és gondjai iránt.

A német kereszténydemokrata politikus "nem kioktat, hanem szeretné megérteni, hogy történelmileg honnan jövünk, és miért térünk el egynémely szempontból az európai fősodortól" – mondta Varga Judit.

Hozzátette: az is örömteli, hogy a testület magyar tagja, Várhelyi Olivér a bővítési ügyeket kapta meg. Ez siker a magyar kormánynak, és igazolja együttműködési készségét.

Kiemelte, hogy azért támogatták Ursula von der Leyent, mert nagymértékben különbözik elődjétől, Jean-Claude Junckertől; nő, hét gyermek anyja és közép-európai.

Első megnyilatkozásai "igen sokat ígérőek" – mondta a miniszter.

Kifejtette, hogy az érvek ütköztetése, a vita az európai demokrácia lényegi eleme, az új bizottság pedig az eddiginél jobb kiindulópontot jelent a vitához, mert nem osztják fel többé Európát jókra és rosszakra. Jean-Claude Juncker idején a bizalom nagy része megsemmisült, és ezt a bizalmat most a tisztelet alapjára építve újra meg kell teremteni. Éppen ez az, amit Ursula von der Leyen képvisel.

A migrációs válsággal kapcsolatban leszögezte, hogy Magyarország mindig is kiállt a szolidaritásért. Ennek része az uniós külső határ védelme és a gondok megoldása a származási országokban, amelyekben Magyarország számos projektet támogat pénzügyileg, így a Közel-Keleten kórházak, iskolák felépítésében, az infrastruktúra fejlesztésében, Szerbiában és Líbiában a határvédelemben segít.

A migráció olyan kihívás, amely még évtizedekig jelen lesz, és "nem jó, ha Brüsszel rövidtávú megoldásokat diktál felülről" – mondta Varga Judit, példaként említve a menekültek befogadását szabályozó kvótát, amely szavai szerint "meghívás az embercsempészeknek", hozzájárul "üzleti modelljük" fenntartásához, és nem akadályozza meg a tragédiákat a Földközi-tengeren.

"Amikor beléptünk az európai klubba, nem mondtunk le arról a jogunkról, hogy önállóan döntsük el, kivel akarunk együtt élni" – húzta alá az igazságügyi miniszter.

A magyarországi intézményrendszerrel összefüggő európai aggodalmakkal kapcsolatban elmondta, hogy a kormány folyamatos párbeszédet folytat a jogállamiságról az EU-val és az Európa Tanács Velencei Bizottságával, és át is ülteti a gyakorlatba az illetékes bíróságok döntéseit és a Velencei Bizottság tanácsait.

Rámutatott: "megvan a megfelelő európai keret a jogállamisági kérdések megvitatásához, méghozzá anélkül, hogy Magyarországot általánosító módon pellengérre állítanák". Hozzátette, hogy a jogállamiságnak nincs általános érvényű meghatározása. Példaként említette, hogy Nagy-Britanniában nincs alkotmány, Finnországban nincs alkotmánybíróság, Hollandiában pedig megszüntették a népszavazás intézményét.

A sajtó helyzetéről szólva kiemelte, hogy a médiumok túlnyomó többsége, különösen az online sajtóban "szélsőségesen kormánykritikus".

A magyar médiapiacon történt változásoknak köszönhetően a keresztény-konzervatív és liberális eszmék egyaránt megjelenítődnek a közéletben.

Hozzátette, hogy a konzervatív médiumok csupán a tájékoztatás kiegyensúlyozottságára törekednek, és "a magyar sajtópiac a piacgazdaság szabályai szerint szerveződik".

Megjegyezte: néha szinte "megszállottságnak" tűnik a magyarországi viszonyok kritikus hozzáállású boncolgatása, hiszen Magyarország viszonylag kis ország, és "vannak Európában más, jóval nagyobb problémák is, amelyekről többet kellene beszélni".

A miniszter a terjedelmes interjúban szólt egyebek mellett külpolitikai kérdésekről is. Jelezte: Magyarország nem támogatja azt a javaslatot, hogy az EU-ban a tagállamok teljes egyetértése helyett többségi döntéssel határozzanak külpolitikai ügyekben. Szólt arról is, hogy a kormány a Kínával folytatott gazdasági, beruházási együttműködésben természetesen ügyel arra, hogy ne sérüljenek magyar és európai érdekek.

Varga Judit az Oroszországhoz fűződő viszonnyal és a közös európai védelmi erő kifejlesztésével kapcsolatban kifejtette, hogy stabil belpolitikai helyzetükből adódóan két politikus van Európában, akik egy víziót, jövőképet tudnak felvázolni a kontinens számára és tenni is tudnak az elképzelésük megvalósításáért.

Az egyik Orbán Viktor magyar miniszterelnök, a másik Emmanuel Macron francia államfő.

Egyes részletekben ugyan eltérő nézeteik vannak, "de mindketten úgy gondolják, hogy az EU-nak egységes álláspontot kell kialakítania arról, hogy miként viszonyuljunk Kínához, Oroszországhoz vagy az Egyesült Államokhoz".

"Üdvözlendő, hogy Macron személyében egy nagy EU-tagország államfője megnevez problémákat és elindít vitákat annak érdekében, hogy Európa ne veszítsen politikai jelentőségéből és gazdasági befolyásából" – mondta Varga Judit.

Forrás: MTI

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt

35 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
te buta liba, ami Orbánt illeti az nem vízió, hanem agyrém!!! =))
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
SystemError
Hitler és Sztálin is nagy viziókkal rendelkezett. Bár ilyen kádereik, mint Juci lehet nem volt...:)
staro2
szinonimaszotar.hu › keres › vízió
"vízió" szinonimái: álom, illúzió, vágyálom, délibáb, ábránd, álomkép, képzelődés, képzelgés, káprázat, érzéki csalódás, hallucináció, tünemény, látomás, ...
RonaGyuri
@verőce21: ellenben
propeller.hu/itthon/3482498-oran-keselte-meg-tanarjat-egy-diak-egy-gyori
kokopelli
...lehet,hogy tele'vízióra gondolt a fizetett luvnya? Az lehet neki több is!
RonaGyuri
a témához tartozik, a cikket a cenzor ...

Orbán az álmodozó

mikor egy jelentés pontosítás pontatlan

Pontosabban a kitétel elővezetője pontatlanul értelmezi a fogalmat. „BEKIÁLTÁS: Orbán, a kártékony álmodozó
Kabai Domokos Lajos” bejegyzésről van szó.
A derék szerző nehezményezi, hogy „egymás mellé került Greta Thunberg 16 éves svéd környezetvédő aktivista és Orbán Viktor miniszterelnök az Európa idei legbefolyásosabb személyiségeiként az álmodozók (dreamers) kategóriában”. Pontosabban a dolog visszhangján rágódik. Nem ide tartozik, de azon nem rágódik, hogy „Varga Judit igazságügyi miniszter a Die Welt című konzervatív német lap szerdai számában megjelent interjúban azt mondta, hogy: Két politikusnak van víziója Európa számára – az egyik Orbán Viktor”??? =))
Kifejti, hogy: „A magyar „álmodozó” kifejezéshez bennünk társuló gondolatok és érzelmek nem egészen azonosak az angol felfogással. Míg a Magyar értelmező kéziszótár az ábrándos képzelődésbe merülést társítja hozzá, de nem szól ennek következményéről, a Cambridge Dictionary rámutat a dolog hiábavalóságára is. Álmodozónak, ábrándozónak nevezi az olyan személyt, aki sok időt tölt el olyan örömteli eseményekről való gondolkodással és tervezgetéssel, amelyből vélhetően nem lesz semmi.”! =))
Nos a cambrige szerint „a person who spends a lot of time thinking about or planning enjoyable events that are not likely to happen”, amihez hozzáfűzi, hogy „Synonym idealist”. A szövegből kivettem a hypelinkeket, csak kettőt hagytam meg:
enjoyable = An enjoyable event or experience gives you pleasure:
illetve
idealist = someone who believes that very good things can be achieved, often when this does not seem likely to others !!! =))
fahrenheit451
80 evvel ezelott ket politikusnak volt vizioja Europa szamara, az egyik Hitler

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Itthon - 2020. November 26., 06:09
Folytatódik a pocsék ködös, nyirkos idő
Szórakozás - 2020. November 25., 22:04
Gyászol Ganxsta Zolee
Sport - 2020. November 25., 21:10
Nyilasi Tibor is búcsúzik Maradonától