Az ügyészség a Nemzeti Nyomozó Irodát (NNI) bízta meg azzal, hogy derítse fel azon álhíroldalak készítőinek körét, amelyek megrágalmazták Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert, mivel olyan szavakat adtak a tárcavezető szájába, amelyek a valóságban sosem hangzottak el – írja a Magyar Nemzet. Az ominózus mondatokról Gulyás maga beszélt novemberben, és akkor bejelentette, feljelentést is tesz.

Az álhírek elleni küzdelem nemcsak a hatóságok dolga, egy kutatás szerint a leginkább érintett 16 és 24 év közötti korosztály képzésére is szükség lenne – számolt be a Magyar Nemzet.

Két feljelentés is érkezett az ügyészséghez, miután álhíroldalak Gulyás Gergely miniszter szájába adtak olyan mondatokat, amelyek soha nem hangzottak el. Rab Ferenc, a Fővárosi Főügyészség szóvivője a Magyar Nemzetnek azt mondta, az ügyészség nyomozást rendelt el, annak teljesítésével pedig a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodát (NNI) bízta meg.

Mint ismert, Gulyás Gergely még november végén tájékoztatta a sajtót, hogy rágalmazás miatt feljelentést tesz több álhírportál ellen, amelyek olyan kijelentéseket tulajdonítottak a tárcavezetőnek, amelyeket sosem tett.

A Hirzona24.com, az Otpercpiheno.blogspot.com és a Blikkruzs.me álhírportálokon megjelent cikkek olyan, a miniszternek tulajdonított mondatokat tartalmaznak, amelyek a nyugdíjak csökkentésével, illetve megvonásával kapcsolatos valótlan állításokat tartalmaztak.

Hangsúlyozzuk, ezeket a mondatokat nem mondta Gulyás, hanem egy álhíroldal csak azt terjesztette, mintha mondta volna.

Az eljárásokban terhelt egyelőre nem szerepel

– nyilatkozta Rab Ferenc a Magyar Nemzetnek. Vagyis egyelőre még nem gyanúsítottak meg senkit a hatóságok.

Aki különféle Facebook-csoportokban tag, számtalanszor találkozhat olyan álhíroldalakkal, amelyek valamilyen létező média nevével élnek vissza, és készítenek belőle álhíroldalt valamilyen elő-, illetve utótag hozzáadásával, ilyen például a Hirzona24.com, az Otpercpiheno.blogspot.com és a Blikkruzs.me, ezek éppen azok, amelyeknél megjelent Gulyás nyilatkozata.

De terjesztettek már hazugságokat Orbán Viktor feleségéről, Lévai Anikóról, Orbán Ráhelről vagy éppen Tiborcz Istvánról

- teszi hozzá az ügy kapcsán az Index.

A felsorolt oldalakon kívül több száz hasonló álhírportál működik. A Hvg.hu készített egy összegzést még 2015 januárjában, amelyben több mint kétszáz olyan web­oldalt sorolnak fel, ahol szinte kivétel nélkül álhíreket gyártanak.

Forrás: Magyar Nemzet, Index

Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

SystemError
Érdekes hozzáállás, hogy a rendőrség ne adott bűncselekményt deritsen fel, hanem politikusi kérésre monitorozza az egész neten az ő személyes esetében...:)

Inkább tartsd meg fájdalmakad köcsög!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
Drága Gulyás NERtárs! Amikor kormányinfó címen Hári Jánost lepipáló valótlanságokat mesél fapofával, akkor ott kit kell feljelenteni és vizsgálni??? Tény, hogy nem csökkentik a nyugdíjakat, csak évek óta úgy emelik, és kompenzálják, hogy csökken magától!
Lepényleső
Most hallom először,hogy szájába szavakat is lehet adni,amit állítólag ki sem mondott! E világ,hogy hova jutott?
terlasz
Bezzeg, ha nem szavakat adtak volna a szájába, akkor nem lenne belőle ilyen nagy cécó!
Jozefina
És ki fog azután nyomozni, amiket ő hazudott???
ómió
Már lassan egy "becsületes" ráhazudás is tilos? Mi lesz így a "haladással"?
Nessy
@Jozefina: Gulyás nem hazudik, csak tudatosan valótlan állít! És miután az Kormányinfo, híveknek szentírás!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.