Az egynapos sebészeti ellátások aránya 2010-től 2019-ig 38,3 százalékról 80 százalékra nőtt, a kórházak így egyre több beteget tudnak fogadni – írta az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

Emmi: ma már egy nap alatt végzünk a legtöbb műtét után

Az egynapos beavatkozások bővítését a kormány 8 milliárd forint értékű fejlesztési tették lehetővé. A megyék közül Fejér és Vas áll a legjobban 90 százalék feletti aránnyal, de Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is 60 százalékhoz közelít az egynapos sebészet részesedése a műtéti ellátásokban – írták.

A tárca az egynapos sebészet előnyei közül kiemelte, hogy a betegekre jótékonyan hat az otthoni gyógyulás, így hamarabb felépülhetnek, és rövidebb időre esnek ki a munkahelyükről.

Gyorssebészeti eljárással 554 beavatkozás végezhető el, többek között a laparoszkópos epekő-eltávolítás, sérvműtét, szürkehályog-műtétek – olvasható a minisztériumi közleményben.

(MTI)

(Fotó: pixabay.com)

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Első nap műtét, másnap boncolás, harmadnap hamvasztás...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Qqberci
Első nap műtét, másnap boncolás, harmadnap hamvasztás...
Eladott Ország
"Ráadásul azok, akik összeállítják azokat a műtéteket, amelyek egynapos kategóriába kerülhetnek, pont azok a sebészek, akik értik, hogy kis vágás kis pénz, nagy vágás nagy pénz és egynapos műtét kis pénz, kórházi műtét nagy pénz."
A kórház akkor kap több pénzt, ha a beteg 3 napot bent tölt. Legalább papíron. Innentől fura lenne az 1 napos sebészet.
uploads.disquscdn.com/images/202338f9c6e45a103283c75028dd3eeded52ad628e713d9536294b0f1f464138.jpg?w=600&h=721
human
Ugye ez nem azt jelenti, hogy felületesen műtenek a dokik? Ugye ez nem azt jelenti, hogy még több az elkerülhető amputáció?
RonaGyuri
a kis hazugság, nagy hazugság, statisztika mondásnak újabb fokozatot kreáltatok! =))
tudode
Azért ezen a szinten már illene tájékoztatni a nagyérdeműt, hogy miről is dicsekszik az EMMI minisztere:
.
Tehát arról szól ez az egynapos műtét, hogy a rendelőintézetekben működő EGYNAPOS SEBÉSZETEN végzik el a szűrővizsgálat után előjegyzésre a kisebb elváltozásokat!
.
És nem csak 2010 óta van EGY NAPOS SEBÉSZET, hanem már 2006-ban is volt, amelyet én is igénybe vettem vastagbél elváltozás miatt
.
Ezek szerint nem csak HONFOGLALÁS, egy napos sebészet is csak 1010 óta van, ami vót is
.
Elég trehány dolog, hogy csak most adnak hozzá manit!
tudode
@tudode: .
Mellé nyúltam vakírás közben, bocs!
.
... egy napos sebészet is csxak 2010 óta van, ami vót is. ...
Sámannus
A jó kovács menet közben is megpatkolja a lovat ám!
Engem meg műszak közben műtöttek meg amikor dolgoztam, majd dolgoztam tovább. Mi ebben az újdonság?
Nessy
Az egynapos sebészethez kötelező a kórházi háttér, az ellátandó beteg megfelelő fizikai és szellemi állapota, az otthoni ellátást biztosító hozzátartozó! Ugyanis pl.a sebgyógyulási idő ugyanannyi, mint a kórházi műtét esetén.
A szürke hályog műtétnél első nap a három óránkénti szemcseppentés a kötés levétele nélkül, külső segítséget igényel. De utána is vannak dolgok, amiket nem szabad. ( hajolni, emelni, cipelni,) Egy sima pattanóujj után is kell valaki, aki a "vizes dolgokat" megoldja.
( mosogatás, főzés) . Egyébként valóban praktikus. A saját ágyamban alszom, normális kaját kapok, reggel addig "lustizhatok", ameddig akarok. :-)))) Mindkét műtétet kipróbáltam és tényleg jó megoldás volt. Gyermekem volt az "ápoló személyzet", és jattot sem kellett adni! :-)))))
Ja, hát a műtétre "egy kicsinyég" várni kellett! A megelőző kötelező vizsgálatokra még többet. Minden nem lehet tökéletes! Annak itt van pártunk és kormányunk!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.