A fertőzésveszélyes ellátások számának csökkenése, az ellátók adminisztratív terheinek csökkentése és annak érdekében, hogy az egészségügyi kapacitások az új koronavírus elleni védekezésre koncentrálódhassanak, rendeleteket módosított Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere – közölte a tárca szombaton az MTI-vel.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) közleménye szerint a fertőzésveszély elkerülését szolgálja, hogy a fogorvosi alapellátás keretében csak sürgősségi ellátás nyújtható.

Változások: leállnak a fogorvosok, elmaradnak a nem fontos műtétek

Felfüggesztik a népegészségügyi szűrővizsgálatokat is, hogy kapacitásokat biztosítsanak a védekezésre.

A fertőzés terjedésének visszaszorítását segítik azok az intézkedések is, amelyek csökkentik az orvos-beteg találkozás szükségességét. Így a közgyógyellátásra való jogosultság a kormány korábbi döntése értelmében a veszélyhelyzet időtartama alatt, majd annak megszűntét követő 90 napig fennmarad.

A keresőképtelenségről szóló igazolásokat sem kell 2 hetenként kiállítani és az idős emberek védelmében a stabil állapotú krónikus betegek szokásos gyógyszereinek elektronikus vényen történő rendelése, valamint a betegeknek adott tanácsadás távkonzultáció során is történhet.

Az emelt és kiemelt támogatással rendelhető gyógyszerekre és gyógyászati segédeszközökre kiállított szakorvosi javaslatok is érvényesek maradnak a veszélyhelyzet időtartama alatt és a veszélyhelyzet megszűnését követően még 90 napig.

Kásler Miklós az egészségügyi ellátás folyamatosságának biztosítása érdekében saját hatáskörben elrendelte továbbá, hogy az egészségügyi dolgozók szinten tartó továbbképzései 2021. december 31-ig távoktatás keretében is történhessenek.

Az emberi erőforrások minisztere utasítást adott ki arról is, hogy a veszélyhelyzet végéig az intézmények halasszák el az ütemezett műtéteket a sürgőssé váló műtétek kivételével – áll a közleményben.

(MTI)

(Fotó: pixabay.com)

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
jesz
húúúú...egy hónapja jöttem ki a kórházból, előtte voltam fogorvosnál is...ahogy olvasom, ez hétfőn, már nem lehetséges...

A fogorvosokat is megértem, mert sosem lehet tudni, hogy a székben ülő kucsaft nyelve hol is kotorászott éjjel(vagy bármikor) a vágy, ezzel a szerelem, és a többi az bizony nem áll le.. Az olyan, hogy megpróbálja, lesz ami lesz...

Így voltunk akkor is, amikor az AIDS-el riogattak...még a dugást is meggondolta a kanosabbja is...azán lecsengett...és minden ment miint régen.
Nessy
@jesz: Ahhoz, amiről te írsz semmi köze a mostani vírusnak. Ez cseppfertőzéssel fertőz, levegőben terjed. Fogkő eltávolítás, korona alá csiszolás, fogfúrás közben vízzel hűti a gép a fúrót, csiszolót, ami aztán a permetszerűen terjed, és minden vízcsepp viszi a beteg nyálát, és a közben keletkező "anyagszemcséket "a beteg fogáról, fogából. Miután az orvos a beteg szája fölé hajol munka közben, telibe is kapja!
Pálinkás Pál
@Nessy: Értem...tehát ha valakinek fáj a foga...gondolom elismered nagyon tud fájni, akkor az kínlódhat nyár végéig?
Mert a leírtak szerint tömni sem fognak...marad a húzás...
Dr plágium
@Pálinkás Pál: Azt nem hiszem, hogy ilyen esetben hagynak szenvedni, vagy kihúzzák a fogat, bár itt semmit nem lehet biztosan tudni. Nekem most folyik a fogorvosi kezelésem, és most itt állok egy ideiglenes koronával és még annak örülök, hogy legalább az van és nem fog nélkül mosolygok.
Dr plágium
@Nessy: Ha jól meggondoljuk a fogorvosok vannak a legnagyobb veszélyben.
Pálinkás Pál
@Dr plágium: sajnos igazad van...fejetlen,átgondolatlan intézkedések halmaza amit a csútiék előböfögnek...csak remélni tudom hogy a járvány magától kimerül hamar...mert ha ezeken múlik...
Málna
@Pálinkás Pál: Hol olvastad, hogy csak foghúzás lesz?
Pálinkás Pál
@Málna: Na agyhalott akkor olvasd!!!
"Melyek a fogászati sürgősségi ellátás körébe tartozó beavatkozások?

Sürgősségi ellátás

a fogak friss baleseti sérüléseinek elsődleges ellátása (visszahelyezés, sínezés, gyógyszeres kötés, foghúzás),
a fogból kiinduló gyulladások ellátása (fog üregének megnyitása, foghúzás),
a fogmeder gyulladás, bölcsességfog körüli gyulladt lágyrész-szövetek konzervatív kezelése,
a szájüregen belüli tályog megnyitása,
a nyelést vagy/és légzést akadályozó idegentest eltávolítása,
a szájnyálkahártya és az ajak akut gyulladásos megbetegedéseinek gyógyszeres ellátása,
állkapocs-ficam visszahelyezése,
a frissen tört állcsont nyugalomba helyezése.
a háromosztatú ideg által kiváltott roham helyi érzéstelenítéssel történő csillapítása, valamint
bármilyen eredetű szájüregi vagy szájüreg környéki vérzés csillapítása (tampon, fedőkötés, véralvadást fokozó gyógyszerek helyi alkalmazása, varrat).
"
vacsi
@Pálinkás Pál: Igen, vészhelyzet van, ilyenkor csak az menjen fogorvoshoz, aki húzatni akar.
Málna
@Pálinkás Pál: Gyulladás esetén a "fog üregének megnyitása". Ez csak húzást jelenthet, semmi mást?
Pálinkás Pál
@Málna: Nem...felvágják és kifolyatják a gennyet...de nem fognak furkállni ,tömni...ennyit tudok ebben segítani ...
Málna
@Pálinkás Pál: Dehogynem. Azt az üreget előbb-utóbb le is kell zárni. Ne terjeszd a hülyeséget!
Nessy
@Pálinkás Pál: nem tudom! Esetleg ha nem csak a propagandában, hanem a valóságban is lenne hatásos védőfelszerelése az orvosnak, asszisztensnek sürgős esetben lehetne tömni is. De ez csak a mesében van.
Nessy
A "fogüreg megnyitása" valójában az idegcsatorna megnyitása (ami fúrást jelent), majd az ideg eltávolítása, az idegcsatorna átmosása, állandóra betömni nem szokták rögtön. Csak más egy ügyeleti sürgősségi ellátás, más egy ilyen tipusu járvány. De ezt a szakmai szervezet biztos leírja, mit milyen körülmények között lehet elvégezni!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.