Az ellenzéki párt szeretné, ha a törvényben azt is rögzítenék, meddig tarthat a rendeleti kormányzás.

LMP: Ne határozatlan időre kapjon teljhatalmat a kormány

Nem adhatunk biankócsekket a kormánynak, törvényben kell rögzíteni a rendeleti kormányzás időtartamát – mondta vasárnapi online sajtótájékoztatóján Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke azon törvényjavaslattal kapcsolatban, amely a koronavírus-járvány idejére elrendelt veszélyhelyzet meghosszabbításáról szól.

A kabinet előterjesztését hétfői és keddi ülésén tárgyalja a Ház. Az ellenzéki pártok közösen alakítják ki álláspontjukat arról, és "vannak aggályaink" – fogalmazott a frakcióvezető-helyettes, hozzátéve: azt kezdeményezik, hogy hétfőn, az Országgyűlés plenáris ülése előtt tartsanak rendkívüli hétpárti egyeztetést a képviselőcsoportok.

Hangsúlyozta: bíznak abban, hogy a kormány elfogadja az ellenzéki pártok javaslatait, amelyek között a legfontosabb a veszélyhelyzet meghosszabbításának időtartamára vonatkozik.

Schmuck Erzsébet elmondta azt is, hogy az LMP fontosnak tartja, de nem elégségesnek a miniszterelnök által bejelentett gazdaságvédelmi lépéseket. A párt szerint drasztikusan át kell alakítani az idei költségvetést: a hazai gazdaság fejlődését szerintük nem szolgáló beruházások felfüggesztésével mintegy 600 milliárd forint csoportosítható át a védekezésre.

Ide sorolta a Paks II. beruházását és az ahhoz kapcsolódó Duna-hidat, a Budapest-Belgrád vasútvonalat, az új budapesti sportcsarnokot és a Liget Budapest projektet. Schmuck Erzsébet szerint a csaknem 600 milliárd forintos turizmusfejlesztési program "most nem aktuális", az összeg fele szintén átcsoportosítható.

Ezen forrásokból kell segíteni a munkájukat elvesztőknek és azoknak, akiket alacsony jövedelmük miatt nehéz helyzetbe hoz a jelentős élelmiszerár-emelkedés. Ugyancsak segíteni kell a válság által sújtott egyéni vállalkozókat, a kis- és közepes vállalkozásokat (kkv-k).

Az LMP javasolja a munkát terhelő adók elengedését és azt, hogy az állam vállalja át a nehéz helyzetbe került kkv-k bértömegének 60 százalékát a válság alatt.

Az önkormányzatok számára rendkívüli segélyalapot kell létrehozni a megnövekedett feladatok fedezésére – mondta –, és erősíteni kell az idősek körüli szociális hálót. A hátrányos helyzetű gyermekek sem éhezhetnek, a legalapvetőbb szükségleteket mindenkinek biztosítani kell – mutatott rá.

Forrás: MTI

Kép: MTI/Máthé Zoltán 

41 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Gauntlet
Semmilyen időre se! Kollaboráns tulkok!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kereső
@Nyírfa: Igy biz 'a . Nem pedig szinte árulónak, és gyurcsányista ellenségnek kikiáltani az orvosi kamarát, amiért merte szakmai alapon megközeliteni a kérdést.

Üdv. a fedélzeten ismét!
Nyírfa
@kereső: Ezeknek bármiféle jogosítványt adni? Szisztematikusan leépítették az ÁNTSZ-t, azt a tisztiorvosi hálózatot, amely még a '90-es években is remekül teljesített, felkészült, bármikor hadrendbe állítható szakembergárdával.
Az egészségügy romokban, a fertőzésnek leginkább kitett orvosok és ápoló személyzet minden kérése , felhívása, kritikája falra hányt borsó.
Mi ez, ha nem bűntény?

Felrázott ez a gondatlanság.
ómió
@Eladott Ország: Így rájuk hazudva biztos úgy néz ki. Ami viszont kétségtelen: TE MA VAGY KOMCSI KOMISSZÁR!
Nessy
Tessék mondani a józan is karanténba vonult kis hazánkban?
Lehet, hogy furán hangzik némelyeknek, de a vírus párt és vallás független! Vagy az itt "hazaárulózó" fórumtársak megkérdezik a patikában, az üzletben, ha megbetegszenek, a kórházban, hogy kinek milyen a pártállása?? És "hazaáruló" nem szolgálhatja ki, nem gyógyíthatja!
sokanvagyunk
Emlékeztet ez azokra az előre megfogalmazott, csak aláírásra elém tolt - részemről még egy szó beszúrási lehetőséget sem adó - diktátumra amit bankok, hivatalok, különféle cégek művelnek velünk, amit egyébként két fél közötti közös megegyezéssel kötött (megállapodásnak) szerződésnek neveznek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.