Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióban jelentette be, hogy az operatív törzs ülésén úgy döntöttek, kijárási korlátozást vezetnek be Magyarországon két hétre, március 28. és április 11-e között a koronavírus-járvány miatt.

Szombattól kijárási tilalmat vezetnek be Magyarországon

Ebben az időszakban csak munkavégzés és alapvető szükségletek ellátása céljából hagyhatjuk el otthonainkat. Az erről szóló rendeletet már alá is írta a miniszterelnök, hamarosan meg is fog jelenni.

Mint Orbán elmondta, ez még nem teljes kijárási tilalom, az ugyanis hatalmas terhet róna az emberek életére. Így például az egészségügyi sétára még marad lehetőség, ha betartjuk a másfél méteres távolságot.

Az élelmiszerboltok, drogériák, patikák esetében olyan speciális szabály lép életbe, hogy a 65 év felettiek 9 és 12 óra között látogathatják ezeket az üzleteket. Ebben az időszakban más nem mehet be ezekbe – írja az MTI.

Alapos indok lesz a kimenetelre, ha például valaki otthon nem tudja ellátni napközben a gyermekét, továbbra is beviheti az iskolába napközben, illetve az óvodákba- írta a 444.hu.

Az index.hu szerint a kilépési tilalom alóli kivételek a következők:

* a gyerekeket be lehet vinni az iskolák ügyeleteire, ahol ötfős csoportokban vigyáznak rájuk.

* ha az önkormányzatok is kijelöltek ilyen célra óvodákat, ezekhez is ki lehet menni.

* Ki lehet menni a szabadba, csak tartsanak egymás között a távolságot.

- mondta Orbán, megjegyezve, hogy szabálysértés, ha nem tartják e a szabályozást, de

nem az a feladat, hogy dresszírozzuk az embereket. Azt kell elnyernünk, hogy meglegyen az együttműködés. A rendőröknek segíteniük kel az embereket, hogy betartsák a szabályokat, cél nem a kikényszerítés

– idézte Orbánt az Index.

Szükség esetén azonban ötezer feletti akár 50 ezer forintos büntetés is kiszabható.

Hétfő reggeltől minden kórház élén megjelennek az egyenruhás "kórházparancsnokok" – jelentette be továbbá Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió reggeli műsorában.

Orvosszakmai kérdésekben természetesen nem ők fognak dönteni, hanem az orvosok, de a járványügyi előírások betartása, betartatása, a készletek rendelkezésre állása, a személyzettel való gazdálkodás folyamatos "karbantartása" a "kórházparancsnokok" feladata lesz

- közölte a kormányfő az MTI szerint.

Hangsúlyozta: ha a következő néhány hétben, hónapban jól működik ez a rendszer, a kórházak ki fogják bírni a terhelést.

51 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Csizmás Kond
@Pálinkás Pál: ..neked igyse vót jó ugy se vótjó sehogy se vót jó jó jó...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
@levarosbukta: Én is úgy gondoltam! :-))) Viszont az emberek nagy részétől nem várható el, hogy ismerje a törvényeket, hiszen maguk a döntést hozó képviselők sem ismerik, legfeljebb, aki a munkája kapcsán találkozott vele. Ezért remekül lehet tudatosan valótlant állítani a kormánynak!
ómió
A fake news gyártás berkeiben is korlátozás lett a tilalomból?
namihami
Számomra a leginkább szimpatikus ez a ""kórházkomisszár"" funkció.
Lelkiszemeimmel már szinte látom, ahogy a Mama haptákba vágja magát egy őrvezető vagy tizedes előtt. Majd az megtanítja neki, ami számomra csak sikertelen vágyálom közel 40 esztendeje, a parancs végrehajtására. A díszlépés és az engedelmesség betanításáért tőlem még némi extraösszegre is számíthat. Kevés köszönet van az Orbán munkájában, de ez a részemre javított egy keveset a renoméján. Mondjuk, rá is fért. Ezért, ha sikerülne (persze sok sanszot nem adok rá) köszönettel tartoznék.
Pálinkás Pál
Úgy hirtelen eszembe jutott valami ...szép-szép ez az időkorlátozás...egy városban...de a kis falvak,ahol délben ,főleg hétvégén,már bezár a bolt??? remek ötlet volt,zsúfoljuk össze az embereket reggel 7-9 -ig...utána három órán keresztül panghat a bolt...utána meg záróra...azt a marhát aki ezt kitalálta...
KisGenyo2
@Pálinkás Pál: Máskor menj a boltba. És lehetőleg minél ritkábban. Persze ehhez 3-4 napot előre kell(ene) gondolkodni, azt pedig elismerem, hogy a társadalom 50%-a erre (is) alkalmatlan. De talán Neked menne... ;-)
Pálinkás Pál
@KisGenyo2: vicces vagy...nos pont az ilyen hozzáállás miatt voltak üresek a polcok...nálam rossz helyen kopogtatsz,mert akár hónapokig ki se kéne mozdulnom...és nem a mostani cirkusz miatt, nálam mindig megvan a tartalék,de az átlagos minimálbéren tengődő családok ezt nem tehetik meg!!! bármilyen hihetetlen,vannak itthon elég sokan ,akik csak napról napra tudnak élni...szép duma ez a karanténosdi,meg "maradj otthon" egy jóléti társadalomban,ahol van tartalék,de az nem Magyarország!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.