Ezentúl lehetetlen magyarországon a nemváltás jogi elismerése.

Tömegek tiltakoztak ellene, de megtörtént a transzneműek jogfosztása – komoly pofont kapott az LMBTQ-közösség a parlamenttől

A parlament keddi plenáris ülésén kétharmados többséggel, 133 igen, 57 nem, és 4 tartózkodás szavazattal elfogadta azt a salátatörvény-tervezetet, ami egyebek mellett a nemváltoztatás jogi elismerését is lehetetlenné teszi. Az ellenzéki pártok több módosító javaslatot is benyújtottak, de ezeket a zárószavazás előtt egytől egyig leszavazta a kormánypárti többség.

A javaslatot a kormány március végén a koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzet elején nyújtotta be, és az a lényege, hogy bekerülne az anyakönyvi nyilvántartásba a születési nem, amit „az elsődleges nemi jelleg, illetve kromoszóma alapján meghatározott biológiai nem” alapján határoznának meg, ez pedig nemcsak elváltaná a személyazonosító adatok nyilvántartásában szereplő nemet, hanem kőbe is lenne vésve, az ember élete folyamán nem lenne megváltoztatható.

Ez ellehetetleníti a nemváltó műtétek jogi elismerését, igaz, ezzel korábban is rendszeresen késlekedett a magyar államigazgatás, majd 2 éve fel is függesztették az ilyen kérelmek elbírálását, és ezért nemzetközi bírói fórumok el is marasztalták a magyar államot.

A kormány javaslata komoly vitákat szült a parlamentben is, de ezeket a KDNP-s Vejkey Imre már április közepén rövidre zárta, mikor az érintettek kifogásait közvetítő Szél Bernadettnek válaszolva azt mondta: „Az, hogy az érintettek hogy látják, teljesen közömbös.”

Az előterjesztésben leírt indoklás szerint azért szükséges, hogy a születéskor meghatározott nemet tartsák nyilván, mert a nemet meghatározni kizárólag biológiai alapon lehetséges, elsődleges nemi jellegek, illetve kromoszómák alapján, amire csak orvosok jogosultak: „Tekintettel arra, hogy a biológiai nem teljes megváltoztatása nem lehetséges, jogszabályban szükséges rögzíteni, hogy ennek megváltoztatására az anyakönyvi nyilvántartásban sincs lehetőség” – olvasható a dokumentumban.

-A törvényjavaslatnak hazai és nemzetközi szinten is nagy visszhangja volt:

-Rögtön beadásának másnapján 22 hazai civil szervezet állt ki ellene.

-A Magyar Pszichológiai Társaság LMBTQ Szekciója is nyilvánosan kiállt a törvényjavaslat ellen.

-Az Egyenlő Bánásmód Hatóság a Kormány által működtetett Emberi Jogi Kerekasztal számára megküldött véleményében leírta, hogy nem ért egyet a törvényjavaslattal: jogszabályban lenne szükséges rendezni a transznemű emberek nemváltással kapcsolatos eljárását, a jogorvoslat biztosítását annak érdekében, hogy az érintett személyek megkülönböztetés-mentesen, nemi identitásukat szabadon felvállalva gyakorolhassák alapvető jogaikat.

-Az Európai Parlament Frakcióközi LMBTI Csoportja, az Európai Tanács emberi jogi biztosa és a Nemzetközi Civil Szervezetek Konferenciája, valamint az ILGA és a TGEU ernyőszervezet is nyilvánosan kiállt a törvényjavaslat ellen.

-63 Európai Parlamenti képviselő írt alá egy, a Miniszterelnökséget vezető miniszternek és az igazságügyi miniszternek címzett levelet, amely a salátatörvény visszavonását kéri.

-Az Európai Parlament elsöprő többséggel (395 igen, 171 nem, 128 tartózkodás) ítélte el a magyar kormány transznemű és interszex emberek jogfosztását.

-Az ENSZ szexuális irányultság és a nemi identitás alapján való hátrányos megkülönböztetést vizsgáló különbiztosa; az egészségügyi különbiztosa; a magánélethez való joggal foglalkozó különbiztosa és a nőkkel szembeni erőszakot vizsgáló különbiztosa is elítélte a javaslatot, illetve kérdéseket írt a kormánynak.

-Az ENSZ emberi jogi főbiztosa is elítélendő gyakorlatként hivatkozott a törvényjavaslatot a COVID-hoz kapcsolódó iránymutatásában.

-A holland, francia és német kormány emberi jogi megbízottjai a transznemű személyek önrendelkezési jogának és emberi méltóságának garantálását kérték.

„A törvényjavaslat megszavazása egy újabb példája a hazai LMBTQI jogok megsértésének” – írta közös közleményében a Háttér Társaság, a Magyar LMBT Szövetség, a Budapest Pride és a Prizma Közösség, és hozzátették: Áder Jánoshoz fordulnak, hátha el tudják érni, hogy a köztársasági elnök ne írja alá a törvényt.

Forrás: 444

Kép: Pixabay

107 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nyírfa
Magyarország kis m-mel. Nincsenek véletlenek, nem is érdemel nagyot. És, ha ez zavarja a hetero, fehér, keresztény nagymagyarokat, számukra csak azt mondhatom: Az, hogy az érintettek hogy látják, teljesen közömbös.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
durbincs
@csak húgy...: itt maga esete a legsúlyosabb ,Kényszer-bevizelő ?
durbincs
@Horizont: Ótvarista ? Klonista ? Bérköcsögista ? + Varangyista ?
durbincs
@Szeparepa2: Julius 1-től Mozikban :A Piko-Vasut-Film bemutatja : A Varangyivadék 2 avagy a Kopasz Varangy bukása ? a föszerepben @Szeparepa2: mint elmerottyant : Kopasz Varangy ? narrátor a balkézről tesó Varangy-Alsoka, @Gyütt Mönt: ?
ripacse-müvész úr = Ballonkabátos Pedofiló de suttyo @SystemError: Sittes nevén csak Csudafurulya =@bakcsubakka: ?
durbincs
@Pálinkás Pál: Palika Sexista,vigye bátran csak ezt a @csak húgy...: t ,-ki má csak egy vizelő dézsa ?
durbincs
@Aki Én: azt ne sértődjön maga !olyan mint Gyuribá szárnyas-betétje ! szárnya ugyan van,de repülni sose tudott ?
@Aki Én: a maga eszivel a bányába - már csótány rangig vitte ? pedig agyába a diletácios hézag meg csak-- KONG ?
@Aki Én: azt virítson már ? ha nehéz is a repedt agyáva ,Azt még jó hogy udvari-budin született,nem várt bérköcsögnek ?
@SystemError: maga Ballonkabátos Pedofil ? kigyúrt kopaszok szoptatója ? szülei szomorítója ? gyermekek megrontoja ?
@SystemError: ezekkel a tagokkal szívatták a sitten ? fuvola ? @csak húgyós...: @Nessy: @Pálinkás Pál: @human: ,?
@Eladott Ország: na befutott az Echo-Tv- s is, ki csak hajnalig nézi ? azt most reggel + dől belőle az 50 IQ-s hülyeség ?
persze 1 bánya I-P-rül - az előző fent nevezett 50IQ-s hulladékokkal ? @simmering73: @Mirabilis: a 2in klónók ? mint
@Aki Én: maga ma, rettenet cudarul buta ? na meg nem beszélve a társairól Klónbányáról ?...
@solidedge: amaga szerencséje meg ? az igen repedt agya ? látványosan ? mint csak a lent soroltak ?
@Eladott Ország: na befutott az Echo-Tv- s is, ki csak hajnalig nézi ? azt most reggel + dől belőle az 50 IQ-s hülyeség ?
persze 1 bánya I-P-rül az előző fent nevezett 50IQ-s hulladékokkal ? @simmering73: @Mirabilis: @nezelodo: 3in klónók ?
@nezelodo: megha maga a bányába A "Sarki - Fény" ? akkor milyenek lehetnek a többiek ? +@luiz: @Clavigo: @ila51: ? @Eladott Ország: @nusika: @Szeparepa2: @simmering73: @Peller Anikó: @Sámannus: ?@kishonda: @cikicakk55: ?@Borsodi: @Eladott Ország: @I Duddits.: @papa.49: ?@Józsipapa.: @Jozefina: ?@kula: ? ++ ez @Pági: nevű selejt ?
@silber13: @karma1: @volvós: @maci0427: @szép új világ: @laja70: @Cicamama55: @bencemacska: @Jozefina: ? @SystemError: @kokopelli: @colibri: @jesz: @dissamy.: @namihami: @tulpan.: @teuton: @nemkati: ? +
durbincs
@nezelodo: megha maga a bányába A "Sarki - Fény" akkor milyenek lehetnek a többiek ? +@luiz: @Clavigo: @ila51: ? @Eladott Ország: @nusika: @Szeparepa2: @simmering73: @Peller Anikó: @Sámannus: ?@kishonda: @cikicakk55: ?@Borsodi: @Eladott Ország: @I Duddits.: @papa.49: ?@Józsipapa.: @Jozefina: ?@kula: ? ++ ez @Pági: nevű selejt ?
@silber13: @karma1: @volvós: @maci0427: @szép új világ: @laja70: @Cicamama55: @bencemacska: @Jozefina: ? @SystemError: @kokopelli: @colibri: @jesz: @dissamy.: @namihami: @tulpan.: @teuton: +az Ótvaros @Horizont: ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.