A kormány üdvözli az Országgyűlés döntését, amellyel felkérte a kormányt a rendkívüli jogrend megszüntetésére.

Megvan, mikor ér véget a különleges jogrend Magyarországon
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A kabinet azt kéri, mielőbb hirdessék ki a törvényt, hogy a kormány is hamar dönthessen, és így szerda éjfélkor véget érhessen a rendkívüli jogrend – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter keddi sajtótájékoztatóján, az Országházban.

A politikus kiemelte:

mindenkit köszönet illet, aki részt vett a járvány elleni védekezésben, létrejött a nemzeti egység, még ha ebben a "baloldal" nem is vett részt.

A politikai életben nem sikerült egységet létrehozni – fogalmazott.

Megjegyezte: a magyar alkotmány szabályai világosak, a kormánynak ebben a helyzetben törvényalkotási jogosítványai voltak, de ez most véget ér.

Hangsúlyozta: az első hullámon túl van az ország, nem tudni, lesz-e második, de az operatív törzs megmarad, és a törvénybe foglalt rendelkezések is fennmaradnak.

A nemzeti konzultáción az embereknek lehetőségük van véleményt mondani a védekezésről és annak jövőbeli irányairól – közölte.

Maradnak óvintézkedések

Hozzátette: a veszélyhelyzet megszűnik, de a vakcina kifejlesztéséig a járvány megmarad, így bizonyos intézkedésekre szükség lesz.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője közölte: Magyarország sikeresen védekezett, nem lett tömeges a járvány. Ennek három oka van:

a kiválóan felkészült szakemberek tudása, az emberek fegyelmezettsége, amellyel betartották az operatív törzs kéréseit, továbbá az, hogy a kormány időben hozta meg a szükséges döntéseket, gyorsan cselekedett, így elkerülték azt, amit több más ország nem tudott.

Közölte: a legszükségesebb intézkedéseket jóval korábban meghozták, mint más országok.

Március 11-én, a járvány megjelenése után kihirdették a veszélyhelyzetet, de a 15 napos határidő lejárta után ennek meghosszabbítását az ellenzék nem támogatta – mondta.

Baloldal, baloldal...

Úgy vélte, ezzel a baloldal veszélybe sodorta a védekezést, majd később is folyamatosan támadta az intézkedéseket, a szakembereket, kivonta magát a közös intézkedésekből, valótlanságokat terjesztett a védőfelszerelésekről és a határon túli magyarokra is rátámadt.

Kiderült, hogy nem lehet a baloldalra számítani a bajban – jelentette ki.

A politikus kitért rá:

a járvány még itt van, könnyen vissza is térhet, a magyar baloldal mégsem támogatta a járványügyi készültség fenntartását.

Ugyan a kormánypárti többség lehetővé tette a szükséges törvények elfogadását, de Európában azon kevesek országok közé tartozunk, ahol nem tudtak összefogni a politikai életben a baloldal miatt – mondta.

Kérdésre Gulyás Gergely elmondta: a kormány még nem hozott végleges döntést az augusztus 20-i rendezvényekről, ha lehetséges azok megtartása, jó alkalmat jelenthetnek a turizmus újraindítására, a gazdasági élet újraindításához járulnának hozzá. Később döntenek arról, hogy a szakemberek véleménye alapján kockázatmentesen megrendezhetők-e, egyelőre csak tervek vannak – közölte.

Arról is beszélt, hogy a kormány továbbra is tájékoztatja a járványügyi helyzetről a parlamentet.

A járványügyi készültség nem hasonlítható a korábbi veszélyhelyzethez, döntően szakmai intézkedésekről van szó – mutatott rá. Hozzátette:

a kormány még nem döntött a vásárlási szabályok módosításáról.

Ugyancsak kérdésre Kocsis Máté kifejtette: a járványügyi védekezés ideje alatt megfigyelhető volt, hogy nemcsak a hazai baloldali média, hanem a nemzetközi média jelentős része is azzal foglalkozott, hogy nem ülésezik az Országgyűlés, holott az Európai Parlament és a Fővárosi Közgyűlés volt az, amely valóban nem ülésezett.

Úgy vélte, az elmúlt időben

több baloldali polgármester visszaélt a helyzettel, és bár a baloldal transzparenciát követel, "hatalomban ők a legkevésbé transzparensek".

Ma természetes, hogy nem transzparens egy baloldali önkormányzat, ezt mégsem teszik szóvá a jogvédő szervezetek – tette hozzá.

Gulyás Gergely a Lánchíd felújításának ügyéről elmondta: ha Tarlós István lenne a főpolgármester, már zajlana a felújítás.

A kormány tartja, amit korábban mondott, Karácsony Gergely főpolgármester viszont felesleges vitát próbál kialakítani, ebben a kormány nem akar partner lenni, inkább azt szeretné, ha felújítanák a Lánchidat – közölte.

(MTI)

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ágimami
Ez az egy mondat tetszik, de NAGYON!!!
"a kormány még nem döntött a vásárlási szabályok módosításáról"

Tessék mondani, mikor óhajtanak dönteni??? Már mindenkinek tele a t...e az egésszel, mivel semmi értelme!!!:DDD
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
ágimami
Ez az egy mondat tetszik, de NAGYON!!!
"a kormány még nem döntött a vásárlási szabályok módosításáról"

Tessék mondani, mikor óhajtanak dönteni??? Már mindenkinek tele a t...e az egésszel, mivel semmi értelme!!!:DDD
tudode
És a nemzethy ingyen cirkusz folytatódik azzal, hogy a 133 erős emBŐRKE gombnyomása előtt be is mutatták az új,, valamilyen, nem aknavetőket, bevetési csoportot őfélesége által kiválasztott cuccokkal:
.
---- Bemutatták a járványügyi bevetési egységet, kijárási tilalmat is elrendelhet a vezetője
.
hvg.hu/itthon/20200616_jarvanyugyi_bevetesi_egyseg_szabo_eniko
.
"""" A veszélyhelyzet megszűnése után a járványügyi bevetési egység fog részt venni az elsődleges feladatok végrehajtásában. Az egység vezetője egészen széles körben intézkedhet, látogatási tilalmat, kijárási tilalmat, területlezárást, és kijárási korlátozást is rendelhet."""

-------------------------------------------
.
.---- Orbán kiválasztja mi kell neki a rendkívül időszakból
.
hvg.hu/itthon/20200525_felhatalmazasi_torveny_orban_rendkivuli_jogrend_parlament
.
""""Remek fegyvert adott az ellenzék – saját maga ellen – Orbán Viktor kezébe: a felhatalmazási törvény elutasítása miatt gyaníthatóan a következő választásig hallgathatják, hogy hátráltatták a koronavírus-járvány elleni védekezést. Orbán egy másik kommunikációs csatát is megnyert: a törvény miatt Magyarország nem lett diktatúra, éles kritikusai ismét csak farkast kiáltottak. A rendkívüli időszaknak hamarosan vége, végigvettük, mi maradhat az elmúlt hetek szabályaiból.""
---------------------------------------------
.
Van aki bélyeget gyűjt, van aki erőspistákkal erősíti a HATalmát, nem érzékelve azt, hogy mekkora felelősség terheli a széle egyenlő hosszát!
.
Drága árat fizetve az ország szinte minden szinten azzal, hogy őfélesége szétverette a 250 éves ÁNTSZ-t, annak szétveréséből is sápot húzva!
Qqberci
@ágimami: Kell még egy kicsit szivatni az üzletláncokat...
Rockxy
"vakcina kifejlesztéséig a járvány megmarad,"
fejlesszetek vakcinát a retkes nagyanyátoknak.
ágimami
@Qqberci: Sajnos nem csak az üzletláncokat szivatják, hanem az embereket is, de nagyon!!!
justhpeter
Eddig is csak a félelem fenntartására volt jó ez a bolti idétlenkedés, de mióta mindenki maszkban járkál a boltokban, már csak a botrány további elhúzására alkalmas.
kokopelli
@ágimami: Az üzletláncokat nem nagyon tudják szivatni!Lásd a görögöket anno!Addig verték a mellüket és
náciztak,amíg az éj leple alatt a "multik" eltüntek,és a csak az üres faszerkezetű csarnokokat hagyták ott a rom-
landó árúkkal! Pár hónap múlva az USA-ban jelentek meg a lakósság nagy örömére,mivel a vásárlók európai
gyökerei még mindig "hatottak"!
Eladott Ország
Drága elvtársak! Ebben az országban tíz éve folyamatosan gerjesztett pánik- és veszélyhelyzet van (különleges jogrend nélkül is), de járulékos haszonként a politikai vita műfaját is sikerült beletiporni a turulszarba; már egyáltalán nem emlékszünk arra, hogy milyen az, amikor szembenálló politikai szereplők értelmes, civilizált, érveket és ellenérveket felsorakoztató vitákban igyekeznek egymás fölé kerekedni. Amikor nem kell altesti poénokhoz és az ótvar személyeskedésekhez nyúlni ahhoz, hogy valaki az intellektuális és erkölcsi fölényét bizonyítsa a választók színe előtt. Szerintem ennélfogva az állítás fideszről és Kocsisról lefordítva ennyit tesz: Meggyőződésünk, hogy koronavírus ügyben nincs helye a kormány bírálatának. Békeidőben azért nincs, mert Soros-diplomás kommunisták-hazaárulók kussoljanak, most meg azért, mert járvány van. Különben meg senki ne örüljön túlságosan, amiért a NER-es cégeknek is bebaszott a korona meg a vírus, és óriásit zuhantak a tőzsdén. Elég nyilvánvaló, hogy ezért is fizetni kell valakinek. Na kinek? A dinasztia cégei olyan hitelekből állnak a lábukon, amelyek mögött nettó lakossági pénz van. Ha bedőlnek, rántják magukkal a hitelező bankokat, azok meg a lakossági betéteket. Azt hiszem, körbeértünk.
lampa laz
Kampányszöveg a két idiótától amit úgyis csak a sorvadt agyú banga birkák nyelnek be. Ezt a qva idősávot a szállodák megnyitásával egyidőben el is törölhették volna, mert ki a fax ment egyből a pancsolóba, a "csórónak" kikiáltott nyugger. Na innentől kezdve naponta a pokol picsájába kívánom azt a barmot aki nem képes ezt a xart megszüntetni. Nem minden nyugdíjas fotelkoptató otthon, hanem dolgozik mint én is és ez borzasztó kibszás velünk.
ómió
Ha újra beköszönt a bolsevizmus? Ja, nem! Az majd akkor kezdődik!
Pálinkás Pál
@ágimami: Mondom...a végtelenségig fog tartani,pont azért mert mindenki utálja...a kis korcsnak meg ez nagyon tetszik!!!
Jozefina
A pávatánc tobább folytatódik. Orbán nagy tévedésben van, ha az EU megelégszik ezzel az "eltörléssel" és egy újabb megszavaztatásával!!! Egy színjáték az egész a fidesz-kdnp részéról!? Ha 133 bátor ember nem is, de az EU át lát a szitán!!! Bízni lehet benne, hogy egyre csökkenni fognak az EU-polgárok befizetéseiből ellopható pénzforrások orbán számára!!!??
ágimami
@Pálinkás Pál: Ez a véleményem nekem is, már csak kicseszésből is csinálja, mert MEGTEHETI!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.