A tüntetők az ellenkezőjét gondolják.

A kormány szerint épphogy ők azok, akik több függetlenséget adnának a Színművészeti Egyetemnek

Nagyobb önállóságot biztosít a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) fenntartóváltása – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken az MTI-vel.

Azt írták: az Országgyűlés pénteki döntésével az SZFE az államtól függetlenebb, alapítványi fenntartásban működhet tovább. A változtatás célja az egyetem hazai és külföldi elismertségének növelése, a nemzetközi összevetésben is színvonalas, korszerű képzés feltételeinek biztosítása.

Az átalakítás elvárt eredményeként az intézményben tanuló és végző fiatalok színházművészeti, televíziós és filmipari esélyei, lehetőségei jelentősen javulnak – tették hozzá.

"A felsőoktatásért felelős ITM az újabb, egyetemeken megvalósuló modellváltással arra törekszik, hogy a jelenleginél rugalmasabb és kiszámíthatóbb működési környezet kialakításával növelje a magyar fiatalok képzésének színvonalát. Az intézmények az évtizedek óta változatlan működési modelljük megújításával sikeresebben lesznek képesek megfelelni az új kihívásoknak"

- fogalmaztak.

Kittek arra: a modellváltó egyetemek a közvetlen állami fenntartás helyett kifejezetten erre a célra létesített vagyonkezelő alapítványokhoz kerülnek. Az állam a felsőoktatási intézményekkel 2022-től hosszú távú keretszerződések keretében alakítja ki a stabil és tervezhető finanszírozás alapelveit.

A rugalmasabb működési keretek különösképpen indokoltak a legmagasabb szintű művészeti képzésben, ezért került az érintett intézmények közé a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) mellett az SZFE is – írták.

Hozzátették: az Alaptörvény garantálja a felsőoktatási képzés, kutatás, művészeti tevékenység szabadságát, így a szakmai átalakítás az egyetemi autonómiát inkább növeli. A működésben a jelenleginél jóval nagyobb szabadságot kap az intézmény, mert már jelentős részben mentesül az államháztartási, költségvetési és vagyontörvények szabta korlátok alól.

A korszerű, világszínvonalhoz közelítő képzés sokkal jobb esélyeket teremt a hallgatók számára arra, hogy neves külföldi szakemberektől tanulva az országhatárokon túl is sikeresek legyenek a filmiparban, színházi világban – olvasható a közleményben.

Az egyetem alapítói és fenntartói jogait 2020. szeptember 1-jével veszi majd át az erre a célra létrehozandó vagyonkezelő alapítvány.

Forrás: MTI

Kép: Pixabay

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Gyütt Mönt
Karinthy egyik írása jut eszembe, mikor meg akarja simogatni a nyulat, de az menekül előle. "Szeretem az állatot"
http://mek.niif.hu/00700/00719/00719.htm#21...
Béla333
Akkora függetlenséget kapnak, hogy a fal adja a másikat!
(Lásd még az MTA függetlensége...)
human
Hatalomátmentés
Hogy miért pakolnak intézményeket alapítványba? Abban igazuk van, hogy a mindenkori kormányoktól függetlenek lesznek így az intézmények. Azért ott sántít a történet, hogy az alapítványok fideszes vezetést kapnak. Azaz jöhet itt bármilyen kormányváltás az alapítványok biztosítják a fideszt teljhatalmát ezeknél az intézményeknél.
ómió
Hogy nem bírják már az MSZ(M)P KB "kezelésébe" adni, az "felfoghatatlan"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Itthon - 2020. August 7., 18:49
Meghalt Reigl Judit