Az ideihez képest jövőre 17 százalékkal – 118 milliárd forinttal – több forrást biztosít az önkormányzatoknak a központi költségvetés – közölte a Fidesz alelnöke szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

Kósa Lajos is megszólalt a pedofil nagykövet ügyében

Kósa Lajos úgy értékelt, hogy az önkormányzatok csak ebből az összegből is jelentős többlethez fognak jutni. A kormány 2021-ben 4-5 százalékos gazdasági növekedéssel számol, így az önkormányzatok iparűzésiadó-bevételei is szükségszerűen emelkedni fognak – tette hozzá, azt is megjegyezve, hogy ez a növekmény nem egyenletesen oszlik el az országban.

Tájékoztatása szerint

a legnagyobb emelkedés a magyar GDP 40 százalékát előállító Budapesten várható, ezért van az a "szolidaritási számítás", amely alapján ezek az önkormányzatok segítik azokat, ahol nincs érdemi iparűzésiadó-bevétel.

Jelezte azt is, hogy ezeken az összegeken felül a Modern városok program és a Magyar falu program keretében további 400 milliárd forintnyi forrást biztosítanak az önkormányzati fejlesztésekhez.

A kiemelkedően fontos beruházásokra, amelyek közül Kósa Lajos a Lánchíd felújítását és a Liget-projektet említette, szintén ezeken az összegeken felül biztosít forrást a költségvetés.

A Fidesz alelnöke ezek miatt teljesen érthetetlennek nevezte, hogy

a baloldali polgármesterek, "élükön a főváros főpolgármesterével" pénzhiányra panaszkodnak. Megfogalmazása szerint a "sírdogálás" és a "jajveszékelés" arra utal, hogy az ellenzéki polgármesterek inkompetensek, nem tudnak gazdálkodni, miközben "elképesztő mennyiségű tanácsadói szerződést és politikai pozíciót finanszíroznak".

Kósa Lajos emlékeztetett: 2012 és 2014 között a második Orbán-kormány az önkormányzatoktól 1300 milliárd forint adósságot vállalt át, a mostani ellenzéki polgármesterek pedig – kormánypárti elődeikkel ellentétben – többlettel vehették át az önkormányzatokat.

Példaként említette, hogy a fővárosban ez az összeg 180 milliárd forint, amiből – mint mondta – Karácsony Gergely "hatszor-nyolcszor újjávarázsolhatná a Lánchidat".

Kósa Lajos újságírói kérdésre álságosnak nevezte, hogy

éppen a szólásszabadság és a véleményszabadság fontosságát hangsúlyozó ellenzék akadályozza meg az embereket abban, hogy a nemzeti konzultáció keretében kifejtsék a véleményüket.

Szintén újságírói felvetésre, Kaleta Gábor ügyére Kósa Lajos úgy reagált, hogy a gyermekpornográf felvételek birtoklása miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt volt perui nagykövet ügyében hozott bírósági döntés

"szinte felmentő ítélet", majd a volt diplomatára utalva közölte: egészen felháborítónak tartja, hogy ráadásul ő fellebbez.

Magyarország a gyermekek védelmét kiemelkedően fontosnak tartja, a pedofíliát mélységesen elítéli – szögezte le Kósa Lajos, aki ismertette, hogy a Fidesz-frakció gyermekvédelmi akciótervvel készül az Országgyűlés őszi ülésszakára, amelynek keretében szeretnék szigorítani a pedofil bűncselekmények büntetési tételeit.

(MTI)

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Clavigo
Gondolom a pedo-törvények szigorítása már nem fog vonatkozni erre a rottyantó patkányra... A haver megmentve,ügy lezárva,,oszt jó napot.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nyírfa
@Sámannus: Hivatásosak. Kiraknám őket egy lakatlan szigetre, olyan messzire minden településtől és hajóútvonaltól, hogy esélyük se legyen a menekülésre. Orbán dekázgathatna , Szilárd lapulevélbe göngyölt halat süthetne, Rogán kókuszlisztet szitálna a tésztához, és lakás helyett azt nyújtogatná, Lala lenne a kópéfelelős, Lázár pedig a homokba írná: beszélek, ha kimentenek.
ómió
@simmering73: Neked minden "magaslat", ahova észszel nem érsz fel, "hülye"? És ezt az "efftársi gyengeséget" még kimutatnod is muszáj?
Sámannus
@Nyírfa: Most az a szokásuk, hogy előbb kifúják az orrukat valami másra, és utána szidják a bíróságot, hogy enyhe ítéletet hoztak.
Kizárólag csak hazudoznak.
jesz
Orbán ma reggel a szokásos közrádiós félórájában azt találta mondani rendkívül szerényen, hogy legalább az ötszörösét kellett volna adni büntetésként...

...azt is hozzátette, hogy az ítélet kiválóan bizonyítja, íme nálunk független a bíróság és az ügyészség...még akkor is, ha nem a közakarat szerint döntöttek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.