Felgyorsulni látszik az az évek óta emlegetett iparági fordulat.

Versenyjogi okokból is magyar többségi tulajdonba kerülhet a Tesco esetleges kivonulásával felszabaduló kereskedelmi egységek többsége a hazai piacon.

Ezzel megvalósulhat az a korábbi kormányzati szándék, miszerint az ellátási lánc biztonsága érdekében immár kisebb részben uralják a multinacionális áruházláncok a magyarországi élelmiszer-kereskedelmet – értesült a Magyar Nemzet.

Gyorsulni látszik az az évek óta emlegetett iparági fordulat, miszerint a magyar piacon a legtöbb üzlettel és legnagyobb bevétellel rendelkező multinacionális szereplő, a Tesco áruházlánc búcsúzni készül Kelet-Közép-Európától – ezt egy, a londoni tőzsdén megjelent friss elemzői vélekedés feltételezi, amit idézett a magyar sajtó is.

Magyar többségi tulajdonba kerülhet a Tesco

A lengyel Gazeta.pl portál által közölt értesülés szerint, amit a német Lebensmittel Zeitung írt meg, Londonban újra átvizsgálják a multivállalat régiós működését, s a tőzsdei elemzők szerint ennek lehet az eredménye a további karcsúsítás.

A folyamat idén a 301 áruházat, elosztóközpontot és az ottani székhelyet jelentő lengyel üzletág felszámolásával már megkezdődött.

A német sajtó szerint a brit lánc régiós vállalkozásait a Schwarz-csoport veheti át, ehhez tartozik a hazánkban is népszerű diszkonthálózat, a Lidl, illetve a jó néhány országban több mint ezer bolttal rendelkező németországi Kaufland üzletlánc. A brit Tesco sajtóirodája cáfolta ezeket a feltételezéseket.

A Magyar Nemzet megtudta:

a pandémiás helyzetben átalakult befektetői-piaci viszonyokban jelenleg külföldről és hazánkból is több vevő érdeklődik a Tesco kelet-közép-európai áruházai, logisztikai bázisai iránt.

A Tesco Europa kivonulásával ugyanis az egyes országokban (Magyarországon, Csehországban, Szlovákiában, valamint Lengyelországban, ahol már értékesítették a hálózatot) túlságosan nagy piaci rést hagyna maga után a vállalat. Ez még úgy is érvényes kijelentés, hogy a Tesco globális piaci jelenlétében mindössze két százalékot képviselnek a lengyelen kívüli régiós leányvállalatok.

Arra azonban kicsi az esély, hogy a Tesco több mint kétszáz magyarországi üzletének átvételével a fogyasztási cikkek kereskedelmében olyan cég nyerjen túlságosan nagy teret, amely már meghatározó arányban van jelen a hazai piacon. Mégpedig azért, mert a nagy szereplők összeolvadását a magyar és az uniós versenyjogi szabályok alapján ítélik meg.

A lap úgy tudja,

továbbra is az a szándék, hogy a hazai kiskereskedelemben a magyar tulajdon kerüljön többségbe, és ezzel a lakosság napi szintű élelmiszerkiszolgálása minden helyzetben zavartalan és országszerte mindenütt garantált legyen.

Cikk- és címlapkép: AFP

(magyarnemzet.hu)

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Peller Anikó
Az ég óvjon minket a magyar tulajdontól, tudjuk milyen az. Lesz belőle focicsapat, stadiom, külföldi szavazatvásárlás, önfényező reklámok milliárdjai, hajódzsunkák az adrián meg hawaiiban, köszpénc jelleget vesztő bankszámlák százai. A teszkó jól működik, soha nem basznak át, legalábbis az automata pénztárak biztosan nem.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
solidedge
Még egy bolthálózat ahová nem lesz érdemes járni. A COOP például magas áraival rabolja le a vásárlóit. Főleg abban a falvakban ahol egyeduralkodó.
RonaGyuri
na akkor ennek is annyi! főleg, ha lolo ezt is lerabolja!!! =)) nem kell a clubcard elég a fityesz igazolás
Szerencsi Irma
A SPAR is egyre lentebb teszi a lécet. Sok mindent nem érdemes náluk venni. Erőltetik a még a hervadt zöldséget...is. A gyümölcs kritikán aluli. A cserepes növényeket meg hagyják kipusztulni. Rendetlenek.
Jozefina
A cím is félrevezető!!! A TESCO megvételéről szó sincs!!! Ha netán kivonulna a cég (bár ezt egyenlőre cáfolják) akkor is csak az itt maradt üzleteket, logisztikát venné/vennék meg valakik és nem a TESCO-t!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.