A júliusi hiány 328 milliárdra rúgott, a héthavi hiány pedig elérte a 2165 milliárd forintot, ami rekordnak számít – írja a Népszava a Pénzügyminisztérium tájékoztatása alapján.

Soha nem volt még ekkora államháztartási hiány Magyarországon, mint most
Varga Mihály pénzügyminiszter – fotó: MTI/Illyés Tibor

Az elmúlt 30 évben nem hogy júliusban, de még év végén sem volt soha ilyen magas a deficit. A

z eddigi legnagyobb éves hiányt 2006-ban sikerült összehoznia a Gyurcsány-kormánynak 2056 milliárd forinttal.

Most úgy látszik, ez a rekord megdől, hiszen a jelenlegi gazdasági környezetben esély sincs arra, hogy a deficit a következő hónapokban ne nőjön tovább.

A lap azt is megemlíti, a Pénzügyminisztérium közleménye szerint a hiány egyetlen oka a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos egészségügyi és gazdaságvédelmi kiadás. Ez az érv azonban csak részben áll meg. A féléves bevételi adatokból ugyanis látható, hogy a költségvetés bevételi oldalát meg sem legyintette a koronajárvány. (Az első héthavi bevételi adatokat most nem közölték, ezt csak két hét múlva, a részletes számok ismertetésekor teszik meg). Az első hat hónapban 10 684 milliárd forintos bevétele volt az államnak, amely 5,7 százalékkal magasabb az előző évinél. Júliustól ugyan újabb 2 százalékponttal csökkent szociális hozzájárulási adó mértéke, ennek hatása azonban első ízben az augusztusi bevételi számokban lesz érezhető.

(Népszava)

100 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Bástya Béla Elvtárs
Na, azért legyünk tárgyilagosak! 2006-ban mi a túró okozta azt a hiányt?! Semmi említésre méltó nem történt, amire rá lehetne fogni!!! Most?! A járványhelyzet ellenére havonta rendesen kifizették a pedagógusokat, bírákat, ügyészeket, hivatalnokokat, stb. Pedig bevétel az jelentősen csökkent, mert kedvezményeket kaptak vállalkozók (KATA, társas, ...). Sőt mentességet kaptak! Leállították a kilakoltatásokat! Hitelfizetéseket elhalasztották... Úgyhogy álljon meg a menet, mielőtt bárki kritikát fogalmaz meg! A 7 ellenzéki párt együtt ezt jobban csinálta volna?!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Bástya Béla Elvtárs
@Eladott Ország: Álmodik a nyomor! Amíg te élsz, változás nem lesz!
Aki Én
@Bástya Béla Elvtárs: Miféle választ vársz? Összehasonlítasz két hazaárulást, és azon tanakodsz, melyik durvább?
Már azt sem értem, miért mész vissza évtizedeket az időben.
Az úgynevezett baloldalt leváltottuk egy bolsibb pártra, majd rájöttünk, hogy ezek még gátlástalanabbak, még nagyobb suttyók, még többet lopnak. És tessék, itt az egyik eredmény.
Hogy lehet erre bármiféle magyarázatot vagy felmentést keresni, meg összehasonlítgatni, de főleg minek?
Nem kéne lassan előre tekinteni?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.