Az orvoskamara alelnöke a 24.hu-nak adott interjút.

Két hét alatt annyi teendője lett az egészségügynek a koronavírussal kapcsolatban, mint tavasszal két hónap alatt. Nagy a nyomás, és egyre nagyobb lesz az egészségügyön

– nyilatkozta a 24.hu-nak Álmos Péter, a Magyar Orvosi Kamara egyik alelnöke.

A kamara szerint óriási a teher az orvosokon, és több helyen már erőforrás-átcsoportosításra, sőt intézménybezárásra is szükség volt.

Az infektológiai osztályokra neurológusokat, pszichiátereket, de még fogorvosokat is rendelnek ki

– mondta Álmos Péter a lapnap, kiemelve, hogy a tavaszi járványhelyzetben csak a sürgősségi és halaszthatatlan ellátás működött, az elektív, előre tervezhető ellátásokat drasztikusan vissza kellett venniük az intézményeknek, amiből adódóan több szabad kapacitással rendelkeztek. Most viszont a kórházak teljes kapacitással működnek úgy, hogy közben érkeznek a covidos betegek is, és orvosi személyzetet kell átcsoportosítani. A kamarához eljutott olyan információ is, hogy

az egyik egyetemi centrumban már 5-6 napig állnak bent a levett minták, mert nincs elég ember és eszköz azok elemzésére. 

Álmos Péter szerint ráadásul nemcsak a vírus jelent veszélyt az egészségügyi dolgozókra nézve, hanem a stressz és a pszichés leterheltség is.

Álmos Péter a 24.hu lapnap elmondta azt is, hogy a MOK adatbázisából kiderül, hogy

egy év alatt háromszáz 40 év alatti orvos lépett ki a kamarából.

Két dolgot jelenthet, ha egy fiatal orvos megszünteti kamarai tagságát: elment az országból és külföldön praktizál, vagy maradt, de nem dolgozik már orvosként – tette hozzá.

A tavasszal kiépített többletkapacitás a második hullámra már nem áll rendelkezésre, és a nyár alatt több aneszteziológus, infektológus és egyéb orvos sem lett

– fogalmazott az alelnök, hozzátéve, azt leszámítva, hogy vannak nagy számban lélegeztetőgépek, és a tudásunk is átfogóbb a vírusról, a helyzet az egészségügyben az első hullámhoz képest nem változott.

Álmos Péter szerint a helyzetet súlyosbítja az évtizedek óta megoldatlan bérfeszültség is:

jelenleg egy Covid-osztályra vezényelt orvos 900 forintos gyorséttermi órabérért menti a betegek életét

Forrás: 24.hu

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán

89 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
Ó...hát pedig a csúti titán szerint minden rendben van...nem igaz fideszesek..???
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Vilagbol Kiabrandult Mosofazek
@Pokróc: Hja és még annyi, hogy az ügyelet az nem alukálás reggelig, hanem kőkeményen végigrohanod és dolgozod, felveszel közben ezer telefont és kapcsolatot tartasz orvossal, beteggel, hozzátartozóval!
creativehun
Ne viccelődjünk már komoly dolgokkal! Van ott pénz..mindenki pontosan tudja,hogy van. Nem kellene ész nélkül a nemzeti vagyont elherdálni szétszórni külföldre,venni Adriai kikötőt...mi a lófasznak??? Antióchai egyházat meg a tököm tudja kiket támoagtni..külföldi fociklubokat..stb stb...Kurvára nem ez egy kormánynak a felhat5almazása...egy nemzet nem ezt várja el a kormányától. A mindenkori kormány legfonotsabb feladata az kellene,hogy legyen ,hogy a saját nemzetét segítse. Ma Magyarországn velem együtt nagyon sokan azt érezhetik,hogy ez nem történik meg! Mellesleg..nem kelle az embereket sem gyereknek sem hüklyének nézni olyan maszatoló szövegekkl,hogy nem látsz bele a költségvetésbe...nem tudhatod,hogy.,.. Persze,hogy nem lát bele senki...amibe bele látnánk abba sem lehet,mert titkosítják évtizedekre,hogy ne lehessen a népnek rálátása...honnan és mennyit lopnak. Egyébként...mondjuk Te...komolyan azt gondolod,hogy Szijártó Peti a két szép szeméért lubickolt az Adrián..és azt nem Te meg én fizetjük meg valójában?? Tényleg ezt gondolod??? Ki kell,hogy ábrándítsalak...az összes mocsodék lubickulását,kurvázását,kokainozását...vastagon mi fizetjük meg!
Pokróc
@Vilagbol Kiabrandult Mosofazek: nem erről van xó mindenki tekeri a kurblit ,amit én csináltam lepisálnád a lábad ,majdnembányász munka ,jó nem ennyiért . Én a hálapénzről bexéltem amiről kussol mindenki persze .ennyi .
Vilagbol Kiabrandult Mosofazek
@Pokróc: Ha lenne normális fizetés, EMBERÉLETEKRŐL BESZÉLÜNK!, nem kellene hálapénz. Még mindig nem érted?
SystemError
"Az EU egyik legjobb egészségügyi rendszere"
Unortodox innovatív megoldásokkal, mint pl, ha nő az esetszám,akkor kevesebbet tesztelnek..

O1Gyilkos
Pokróc
@Vilagbol Kiabrandult Mosofazek: De értem . 75 éve nincsen .(((

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.