Az Urániához érkeztek a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói által szervezett tüntetés résztvevői.

Egyre nagyobb a tömeg az SZFE-tüntetésen, Orbánnak üzentek a szónokok – videó
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Mintegy 10 ezer ember lehet a helyszínen, már elkezdődtek a beszédek. 

19:55 

Vilmos Noémi, az SZFE hallgatója azzal zárta a rendezvényt, hogy továbbra is kitartanak, és most elkezdődött valami. Ragaszkodjatok az oktatás, a tudomány, a gondolat szabadságához!" – üzente, majd a tömeg elénekelte a Himnuszt.

19:50

Kós Ágnes műtéti szakasszisztens szerint "szép dolog a hivatástudat, de nem szép dolog visszaélni vele" – reagált az egészségügyi törvényre.

Véleménye szerint a színművészetis hallgatók és oktatók példát mutatnak  összetartásból és szolidaritásból. Free SZFE, free eü!" – zárta beszédét.

19:40

Dr. Szkaliczki Andrea orvos az egészségügyi törvényről beszélt, mint elmondta, ő ma a törvény ellen szólal fel, mert az az összes orvos számára kötelező terheket ró a szakma minden tagjára január 1-jétől.

19:25

Székely Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke szerint az SZFE polgárait "zsarolással, hatalmi szóval félelmítik meg", de ők "példát mutattak mindannyiunknak".

19:15

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete országos választmányának tagja, pécsi tanár.

Közölte: a PDSZ kezdettől támogatta az SZFE hallgatónak és oktatóinak kezdeményezését "az állam által delegált illetéktelen kezek távoltartására". Úgy fogalmazott: "Nem pusztán a szolidaritás miatt álltunk az SZFE mellé, ez szakszervezetként kötelességünk: egy hajóban, ugyanazzal a széllel szemben hajózunk."

Arról is beszélt, hogy a Nemzeti alaptanterv normakövető magatartást erőltet rá a tanárokra és a diákokra. – Ma a hatalomnak nem önálló emberekre, hanem rabszolgákra, és feltétel nélküli hívekre van szüksége – mondta el a közalkalmazotti törvény és a „rabszolgatörvény kapcsán”. – Az SZFE ügye mindannyiunk ügye, a hallgatók összefogása példaértékű, de jó lenne, ha nem csak tisztelőik, hanem egyre több követőjük lenne. Az egyetemen pedig nem ezredesekkel, hanem a választott szakemberekkel kellene rendezni a viszonyokat. Nincs szabad ország szabad oktatás nélkül – mondta.

18:45

Fülöp Barnabás, az ELTE BTK és Simonyi Lengyel Mira, a Képzőművészeti Egyetetem hallgatói, a Titkos Egyetem képviselői szólaltak fel.

"Nekem gólyaként nem hallgatói fórumokon kéne részt vennem, hanem órákon részt vennem, amiért felvételiztem, és pláne nem a rendőrkapitányságon kéne tüntetést bejelentenem" – mondta Simonyi Lengyel. "De mind itt leszünk, amíg nem hagynak minket a nagy művészek örökségéhez méltóan tanulni és tanítani" – tette hozzá. "Itt leszünk, mert minőségi felsőoktatást akarunk, arra viszont csak autonóm oktatási intézményben van lehetőség. Ezt viszont a jelenlegi hatalom nem garantálja".

18:35

A hvg.hu beszámolója szerint Vilmos Noémi, az SZFE hallgatója azt üzente Orbán Viktornak: "Forradalmat csinálni márpedig lehetséges." Hozzátette: "Ha ön egy jól teljesítő országot akar vezetni, fontos lenne, hogy közben ne vegye le a szemét az országról."

Tisztelt miniszterelnök úr! Gondolom, Ön most nem áll itt köztünk. Tisztelt, miniszterelnök úr, kiemelhetjük ezt a pillanatot a sok vészjósló közül, mert itt most nem csak egy ügyről van szó, hanem az összesről – fogalmazott Vilmos Noémi ötödéves hallgató. – Magyarország nem teljesít valami jól, már ki sem látunk a bajból, amit önök okoztak – tette hozzá. – Ha egy sikeres országot akar vezetni, ne vegye le a szemét az országról, amit vezetni akar. Ennyi ember hangja talán végre elér önhöz. „Már ki sem látunk a bajból, amit Ön, önök okoztak és felelősséggel tartoznak azért, hogy eltussolás helyett megoldják” – mondta. Hozzátette: „Forradalmat csinálni márpedig lehetséges”. Beszédét pedig így fejezte be: „Ahogy elnézem, a nemzeti együttműködés rendszere megteremtődött” – idézte a Magyar Hang a hallgató beszédét.

Az eseményeket videón is lehet követni, ide kattintva.

52 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Sziszifusz
@Shikari: 19:26
Arról beszélj inkább, hogy Orbán Viktor a korábbi években megszokott módon, idén miért nem mondott október 23-án ünnepi beszédet ?
Egy rövid ideig tartó koszorúzáson kívül, nem jelent meg a nyilvánosság előtt. Talán tele lett a gatya, azért nem mer a tömeg elé kiállni és egy ünnepi beszédet elmondani ? Na nem mintha nagyon hiányozna.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
JAJMÁR
Hajrá, gyerünk, kapjátok el a már alig látszó demokrácia végét!
csak úgy....
@verőce21: kölcsön soha nem akartam adni,max. fogadni vagy shikarinak kifizetni a géntesztet,hogy lássa a lelombozó családfáját! te hajóztál a rajnán,évekig a labancoknál éltél,tallinba van egy kéglid és állítólag vállalkozó vagy.., és én meg a dicsekvös!? :) na höss pics,hazudós tutajos..
verőce21
@csak úgy...: Hazudsz, mint mindig...! Többeknek ajánlottál pénzt kölcsön, meghívásokat eszközöltél, (még szegény papa49-nek, és nekem is), lássuk mid van... írtál a falusi nagy házadról, ahol a kertben szaporák a meztelen csigáid, és a környéken téged mindenki ismer... :)
Na höss pics... Lúzer!
kokopelli
@csak úgy...: elpasszoltad anno,hogy a "kiverő-ce 21" a trafikjaival rázta itt a rongyot? Azokat le kell vala-
hogy dolgozni! (;-))
kereső
Hazaffyak májusa

Most meg van sértve mindegyik:
a kicsi nép nagyobbik része
– az aggastyán s a kisded is –
elküldte őket a fenébe.

A legtöbb jámbor honfitárs
nem úgy magyar, nem úgy keresztény,
ahogy hitte ez a bagázs
egy kiskúnsági gőzös estén.

Nem kíván vissza sem lovas
tengerészt, sem gyalogpilótát,
sem mások zsákjait csupasz
vállaira – a régi nótát.

Már-már beállt az új urak
pecsenyéjét sütni, miközben
ő maga éhkoppon maradt
a tönkretett össznépi trösztben.

A kis nép kimondta a nagy
nemet a gezarol-szagú múlt
moly-fellegére, mely szakadt
ingünkre és gatyánkra zúdult.

S hogy hol van, amire igent
mondott? Minek firtatni ezt még?
A nép a győzelmén mereng,
de érzi már, hogy elfeledték.

(1994)/ Baranyi Ferenc/
kereső
Kifosztva

Elvették tőlem a Himnuszt,
csak mert elénekelték.

Torkukkal beszennyezték.

Elvették magyarságomat,
mert maguk magyarnak mondták.
S ha ők a magyarok:
testvérebb a török meg az osztrák.

Elvették játszó kedvemet,
mert silány alakításért
követelték a tapsot.
Aminthogy a tetszés jelének vették,
ha a közönség szisszent, felmorajlott.

Elvették az életemet,
mert ifjúságom szép sólyommadarára
rút kányák bélyegét sütötték,
miközben füstifecskének hazudták
a maguk egerésző ölyvét.

Most itt állok az ország ajtajában,
hol valaha kopogtatnom se kellett,
állok a küszöbön, semmit sem érzek,
mert elfeledtették velem, hogyan kell
megörülni a hazaérkezésnek.

1994 Baranyi Ferenc

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.