Azzal, hogy miniszterelnök elfogadta a Magyar Orvosi Kamara (MOK) bértábla javaslatát, megteremtette a hálapénzmentes, megfelelő orvosi szakmai munka lehetőségét – jelentette ki a MOK elnöke online sajtótájékoztatón szombaton.

2022-re kaphatják meg az ígért béremelés teljes összegét az orvosok
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A döntés nyomán egy rezidens a jövőben

havi 700-800 ezer forint alapbérre számíthat, amely az orvosi karrier során elérheti a 2,4 millió forintot, így megállítható az orvosok elvándorlása

- mondta Kincses Gyula.

A miniszterelnökkel folytatott tárgyalás során az is elhangzott, hogy a béremeléssel egyidejűleg a büntetőjog szankcionálni fogja a hálapénz nyújtását és elfogadását egyaránt – tette hozzá.

Úgy vélekedett, hogy a magyar orvostársadalom több évtizedes harca fordult célegyenesbe a MOK által javasolt bértábla kormányzati elfogadásával.

Orbán Viktor kormányfővel megegyeztek abban: annak érdekében, hogy orvosolhatóak legyenek az egészségügy problémái megfelelő bér szükséges.

Arról is megállapodtak – folytatta- , hogy a MOK

a továbbiakban is együttműködik a kormánnyal a reformlépések kidolgozásában.

A miniszterelnök az alapvető politikai döntést hozta meg, a MOK ezt követően fog egyeztetni az illetékes minisztériumokkal a részletekről – mondta Kincses Gyula.

Lénárd Rita, a MOK alelnöke történelmi lépésnek nevezte a kormányfőnek a bérrendezésről hozott döntését, amelynek nyomán 70 év után kivezethető a magyar egészségügyet mérgező hálapénz rendszere.

Ugyanis a hálapénz kivezetése a feltétele annak, hogy létrejöjjön egy tiszta, transzparens, a betegbiztonságot garantáló egészségügy – fogalmazott.

Arra is ígéretet kaptak a tárgyalás során, hogy együttműködés indul el a kormányzat és a MOK között, ennek során pedig mindazokat a kérdéseket végigveszik, amelyek szükségesek az egészségügy átalakításához.

A miniszterelnök nyitottnak mutatkozott a MOK valamennyi, ez idáig megfogalmazott felvetése iránt

- mondta az alelnök.

Álmos Péter, a MOK másik alelnöke az közölte, hogy a bértábla kidolgozásakor az osztrák bértáblát vették alapul. Az abban szereplő mértékek 55 százalékát.

A cél az volt, hogy átlátható legyen a bérezési struktúra és legyen egy stabil bázis, ami később a nyugdíjakat is meghatározza – mondta.

Kincses Gyula kérdésre válaszolva közölte: a miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy

"orrnehéz lesz" a béremelés ütemezésének elosztása.

Ez azt jelenti – folytatta –, hogy várhatóan január 1-től az orvosok megkapják a béremelés 65-70 százalékát és 2022-2023 januárjáig érik el az alapbérek a kamara által javasolt mértéket.

Ugyancsak kérdésre válaszolva úgy vélekedett: a kormányfő döntését motiválhatta, hogy a járvány fokozott terhelést ró az ellátórendszerre, ezért a béremelés nem odázható tovább.

Orbán Viktor azt is elfogadta, hogy az ellátórendszer szükséges átalakításához egy elégedettebb orvostársadalomra van szükség – tette hozzá.

Elhangzott a sajtótájékoztatón, hogy az orvos által elfogadható ajándékok értékét egy virág, vagy egy bonbon, vagyis a beteg részéről valóban a hálát kifejező tárgy értékében határoznák meg, kizárva a pénz lehetőségét.

(MTI)

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
2022-re... Naná! Csakhogy a sok megaláztatás után is tudják az egészségügyben dolgozók, hogy hová is kell majd szavazni...
Remélem ennél több eszük van.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Jozefina
Orbán maga alá darálja a kamara új vezetését is. Régen rá jöhettek már, hogy ígéreteiben nem lehet hinni!!! A képviselő báreket, áder fizetését, stb. miért lehetett azonnal emelni??? Szóval az orvosok is várhatnak az ígéretre. Ha netán megvalósulna, akkor sem jutnak messzire, mert nem lesz személyzet, aki nélkül az orvos egy béna kacsa!!!
Nyírfa
És mi van azzal a bruttó 500 ezerrel, amit nem is járt automatikusan mindenkinek , ráadásul kérni kellett, pályázni rá?
Ha a beígért béremelés legalább első részét most azonnal megkapnák az orvosok, azt mondom, elindult valami, bár, a cseppekből még tócsa sem lesz, nemhogy tenger.
És a nyugdíjasoknak miért is kell várni a nagy mellénnyel visszaépítendő 13. havi negyedére! :) februárig?

Szerintem az EU-csúcson alaposan az orrára koppintottak, ezért a hirtelen nekibuzdulás - legalábbis szavakban.
De itt már a plafonig ér a szemét, és ők, biztos, hogy nem fognak kitakarítani. Legfeljebb beljebb nyomják.
ómió
A "mélyszegénység", bizony, terjed, mint a covid - "akárki meglássa"! Az Athina Híradó mit mond?
hidip
Szeretne lányt találni egy éjszakára? Üdvözöljük - 3sex.club/propeller
nezelodo
Két évig kint lesz a fidesz dicsőségtábláján, és naponta elharsogják kelettől nyugatig azt, amit az eddigi gyakorlat szerint meg sem kapnak, vagy nem úgy és nem annyit...
namihami
Melyik évben is lesz a választás???
Csak hogy az orvosoknak valami eszébe juttassa a helyes irányt...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.