Parragh László iparkamarai elnök javaslata volt korábban, hogy az önkormányzatok ne emelhessék meg a helyi adók mértékét a koronavírus idején, ezt most sikerült ki is hirdetnie a kormánynak.

A 444 cikke szerint a legfrissebb Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, amely szerint a kormány a koronavírusra hivatkozva elrendeli, hogy 2021-ben a helyi adó és a települési adó mértéke nem emelhető. A rendelet arra is kitér, hogy az adómentességet és adókedvezményeket ugyanúgy biztosítani kell.

A kormány csöndben megtiltotta az önkormányzatoknak az adóemelést

Fotó, címlapkép: Illusztráció/pixabay.com CCO

A rendelet szerint az önkormányzatok 2021-ben nem vezethetnek be új helyi és települési adókat (ezek közé tartozik többek között az építményadó, az ingatlanadó, az idegenforgalmi adó és a kommunális adó is). 

Az ötletet még novemberben dobta be a köztudatba Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, és a kormánynak is javasolta ennek a bevezetését. Szerinte ugyanis ezzel a lépéssel rengeteg, a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került vállalkozást lehet segíteni. Parragh másik javaslata a helyi iparűzési adó két évre szóló elengedése volt – ami a településeknek beláthatatlan károkat okozhatna –, ám erről a kormány még nem döntött (még fideszes polgármesterek is a javaslat ellen vannak).

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

tudode
Ahhoz képest, hogy 2010 óta 28 adót nyakasztot a galeri a nehezen dolgozó kisemberek, és a vállalkozások nyakába, amihez értenek a gáncsoskodás, a polgárpukkasztás
.
-----Huszonnyolc új közteher 2010 óta
.
www.policysolutions.hu/userfiles/elemzes/34/policy_solutions_huszonnyolc_uj_kozteher_2010_ota.pdf
-------------------------------------
.
!!!
Nessy
Majd a hűséges önkormányzatok megint kapnak milliókat ilyen, olyan címeken, a többi meg szívjon, mint a torkos borz, a lakosságával egyetemben! Tényleg csődbe akarják vinni az országot! A kormány most úgy költekezik a magas államadósság mellett, mintha tele lenne a kassza.
ómió
Nyista adóemelés? Akkor ez már az "efftársi vég"?
vacsi
Szerintem helyes döntés - pont azokat juttatná csődbe az emelés, akik eddig még kitartottak. Várjuk meg a járvány végét, azután lehet emelni. Addig meg gomboljuk be a kabátot - ahogy a régiek mondták.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.