Csütörtökön megszületett a megállapodás az Európai Unió következő többéves költségvetéséről és a koronavírus utáni helyreállítási alapról Brüsszelben. Minderről a német Handelsblattban jelent meg egy kommentár – írta meg a 24.hu.

A véleménycikk szerzője, Hans-Peter Siebenhaar szerint Angela Merkel kancellár „nagyszerű munkát végzett” a csütörtöki csúcstalálkozón. Feleleveníti, hogy a magyar és lengyel kormány hónapok óta blokkolta a 1,8 milliárd eurós, többéves pénzügyi csomag, illetve a helyreállítási alap elfogadását.

A szerző úgy látja:

Merkel és diplomáciai csapata „okos javaslatot tettek a blokád megszüntetésére 

Magyarország és Lengyelország az Európai Bírósággal szabadon felülvizsgáltathatja a jogállamiság védelmének új mechanizmusát, de a demokrácia védelme szempontjából fontos elv ezzel együtt valósággá válik. Szerinte ez

történelmi mérföldkő. Céljuk elérése érdekében Németországnak és a 24 másik tagállamnak le kellett nyelnie azt a békát, hogy Varsó és Budapest a luxemburgi bíróság eljárásával egy-két évvel elcsúsztathatja a bevezetést.

Azonban ez a néhány év elviselhető, mivel az EU pénzügyi szankciókat szabhat ki olyan jogsértések esetén, mint például az igazságszolgáltatás függetlenségének megsértése. Ez pedig hatékony fegyver a potentátok és az oligarchák ellen – teszi hozzá a szerző.

„Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke és lengyel kollégája, Mateusz Morawiecki a jogállamisághoz kapcsolódó kiegészítő magyarázatokkal nyernek egy kis időt. De az alapvető demokratikus jogok elleni támadások esetén a pénzügyi szankciók lehetősége most először és korlátlanul rögzült az EU-ban – fogalmaz Siebenhaar.

Az okos diplomaták terve működött: Orbán és Morawiecki végül megadták magukat. Az uniós költségvetés és az újjáépítési alap milliárdjai túl csábítóak mindkét országnak.

Orbán Viktor az MTI híre szerint a csütörtöki eseményeket ugyanakkor úgy értékelte:

Megküzdöttünk a jogainkért, visszautasítottuk a zsarolást és mindazt, ami nem elfogadható nemzeteink számára, a vita ugyanis nem csak a jogállamisági mechanizmus körül folyt, tétje az Európai Unió jövője volt

Aláhúzta, a megállapodás az európai szerződések védelmét jelenti, a mechanizmust nem lehet politika célokra használni. Kiemelte annak jelentőségét is, hogy a csütörtökön elért megállapodást csak a tagállami vezetők egyhangúsága mellett lehet megváltoztatni.

Elmondta, azt is, hogy a vétó nem a politikai törekvések kifejezésének eszköze, hanem az európai szerződésekben rögzített törvényes és jogos eszköz. Orbán Viktor azt is közölte, Magyarország élni fog azzal a jogával, hogy a jogállamisági mechanizmusról szóló rendeletet az Európai Unió Bírósága elé viszi annak megállapítására, hogy összefér-e az uniós joggal.

"Szeretem az országomat, szeretem a népét, s ha bármilyen eredményt érünk el, az csak annak köszönhető, hogy motiváltak vagyunk és céltudatosak" – fogalmazott.

A magyar egy nagyszerű nép, amely megérdemli, hogy tisztességesen bánjanak vele

- tette hozzá Orbán Viktor.

Forrás: 24.hu, MTI

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
@fergeteg: ...ez természetes, hiszen nem értitek mi történik!
Ezzel együtt a pénz nektek is jól jön, kár is lett volna elbukni a gazdátok miatt.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Yoda69
@teuton: @kissé felnőttem: Ezeket a fizetett fideSS trollokat úgysem tudjatok meggyőzni. Nem is azért jönnek ide, hogy vitázzanak. Csupán minden cikkhez betoljak az aktuális propaganda szöveget. Ennyit tudnak kb. Ha meg valaki vitázik velük akkor átmennek anyazoba. Ezért felesleges velük vitázni.
Yoda69
"Szeretem az országomat, szeretem a népét, s ha bármilyen eredményt érünk el, az csak annak köszönhető, hogy motiváltak vagyunk és céltudatosak" – fogalmazott.
A magyar egy nagyszerű nép, amely megérdemli, hogy tisztességesen bánjanak vele - tette hozzá Orbán Viktor."

Elképzelem, ahogy orban kimondja ezeket a szavakat utána szarrá röhögi magát. Tudva, hogy nincs meg egy olyan balek nep a földön, mint a magyar.
Jozefina
Ez is egy megvilágatása a megegyezésnek a németek részéről!!! Lényeg, hogy az EU bíróság mennyire lesz gyors, mert akár fél év alatt is dönthetnek!!!
ómió
A lényeg, hogy nem a migráncsbefogadásnak!
kissé felnőttem
@Jozefina: 2 hét és kézbesítik nekik is a végzést már nem 3-5 éves a téma altatása

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.