Csütörtökön megszületett a megállapodás az Európai Unió következő többéves költségvetéséről és a koronavírus utáni helyreállítási alapról Brüsszelben. Minderről a német Handelsblattban jelent meg egy kommentár – írta meg a 24.hu.

A véleménycikk szerzője, Hans-Peter Siebenhaar szerint Angela Merkel kancellár „nagyszerű munkát végzett” a csütörtöki csúcstalálkozón. Feleleveníti, hogy a magyar és lengyel kormány hónapok óta blokkolta a 1,8 milliárd eurós, többéves pénzügyi csomag, illetve a helyreállítási alap elfogadását.

A szerző úgy látja:

Merkel és diplomáciai csapata „okos javaslatot tettek a blokád megszüntetésére 

Magyarország és Lengyelország az Európai Bírósággal szabadon felülvizsgáltathatja a jogállamiság védelmének új mechanizmusát, de a demokrácia védelme szempontjából fontos elv ezzel együtt valósággá válik. Szerinte ez

történelmi mérföldkő. Céljuk elérése érdekében Németországnak és a 24 másik tagállamnak le kellett nyelnie azt a békát, hogy Varsó és Budapest a luxemburgi bíróság eljárásával egy-két évvel elcsúsztathatja a bevezetést.

Azonban ez a néhány év elviselhető, mivel az EU pénzügyi szankciókat szabhat ki olyan jogsértések esetén, mint például az igazságszolgáltatás függetlenségének megsértése. Ez pedig hatékony fegyver a potentátok és az oligarchák ellen – teszi hozzá a szerző.

„Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke és lengyel kollégája, Mateusz Morawiecki a jogállamisághoz kapcsolódó kiegészítő magyarázatokkal nyernek egy kis időt. De az alapvető demokratikus jogok elleni támadások esetén a pénzügyi szankciók lehetősége most először és korlátlanul rögzült az EU-ban – fogalmaz Siebenhaar.

Az okos diplomaták terve működött: Orbán és Morawiecki végül megadták magukat. Az uniós költségvetés és az újjáépítési alap milliárdjai túl csábítóak mindkét országnak.

Orbán Viktor az MTI híre szerint a csütörtöki eseményeket ugyanakkor úgy értékelte:

Megküzdöttünk a jogainkért, visszautasítottuk a zsarolást és mindazt, ami nem elfogadható nemzeteink számára, a vita ugyanis nem csak a jogállamisági mechanizmus körül folyt, tétje az Európai Unió jövője volt

Aláhúzta, a megállapodás az európai szerződések védelmét jelenti, a mechanizmust nem lehet politika célokra használni. Kiemelte annak jelentőségét is, hogy a csütörtökön elért megállapodást csak a tagállami vezetők egyhangúsága mellett lehet megváltoztatni.

Elmondta, azt is, hogy a vétó nem a politikai törekvések kifejezésének eszköze, hanem az európai szerződésekben rögzített törvényes és jogos eszköz. Orbán Viktor azt is közölte, Magyarország élni fog azzal a jogával, hogy a jogállamisági mechanizmusról szóló rendeletet az Európai Unió Bírósága elé viszi annak megállapítására, hogy összefér-e az uniós joggal.

"Szeretem az országomat, szeretem a népét, s ha bármilyen eredményt érünk el, az csak annak köszönhető, hogy motiváltak vagyunk és céltudatosak" – fogalmazott.

A magyar egy nagyszerű nép, amely megérdemli, hogy tisztességesen bánjanak vele

- tette hozzá Orbán Viktor.

Forrás: 24.hu, MTI

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
@fergeteg: ...ez természetes, hiszen nem értitek mi történik!
Ezzel együtt a pénz nektek is jól jön, kár is lett volna elbukni a gazdátok miatt.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
fergeteg
Az ilyen megadást szivesen vesszük mi magyar fideszesek !
Aki Én
@fergeteg: ...ez természetes, hiszen nem értitek mi történik!
Ezzel együtt a pénz nektek is jól jön, kár is lett volna elbukni a gazdátok miatt.
Gazella
Im!d hazudni ez a dagadék a magyar népnek!! Ahogy látom a birkái be is veszik a süket dumáját! De sok magyar meg más hirportált is olvas. Ők nem veszik be a dagadék dumáját, nagyon felvilágosult embeeek!!
RonaGyuri
@Aki Én: erre ment ji az egész, hogy itthon triumfálhassanak
RonaGyuri
@Horizont: elvben igazad van, de nem a merkelék dolga az Orbán elzavarása! =))
Aki Én
@Horizont: Szerintem ők arra törekedtek, hogy világjárvány, gazdasági válság idején minél hamarabb pénzhez jussanak az országok. Ez a mi vajdánkat kevésbé érdekelte.
@RonaGyuri: Én is így gondolom. Most megy is ezerrel a ,,világraszóló győzelmünk", és a szekta zabálja.
Persze ha orbán bevallotta volna, hogy meghátrált, akkor azt imádnák. Ezeknek totál mindegy mi van, mit mond.
simmering73
"Európa demokratáinak és népeinek meg kell várni, amíg a kétszínű boszorkány eltűnik, és amíg Európa demokratikus politikusaiban még több harag és ellenállás felgyülemlik, hogy kirúgják végre a két náci, fasiszta bűnbandát a jogállami Európai Unió centrumából, s ha lehet az egész Európai Unióból. Ennél még az is jobb, ha megszüntetik az EU-t és csak demokratikus országok alakítanak egy másikat, és tanulva a történtekből, nem veszik be a posztkommunista vérszívó országokat, csak partneri viszonyt alakítanak ki azokkal, akik megérdemlik, a fasizálódás lehetősgét pedig kizárják: amely ország diktatúrát épít, azt kirúghatják."
nepszava.us/az-eu-tobbi-25-orszaganak-kellett-volna-nemet-mondani-merkelnek/
kissé felnőttem
változást hoz ám ha nem kegyelmesék osztják itthon, mert egyrészt már teli a zsebük másrészt többekhez is odajut ahol fontosabb és sürgőseb nem o v oszthat neki már ez is bünti meg az lesz hogy számonkérés elszámoltatás ki és mire mennyit ez a fájdalma leginkább . megszűnik a kegyúri státusza.
Gazella
@Shikari: agybarom... te egy igazi suket roman vagy.
namihami
Merkel anyó benyalt a saját nagytőkéseinek és beleszart at EU alapelveibe. Azt hiszi, hogy az utolsó hivatali ideje után az ""Unio összetartója"" címmel fog visszavonulni. De valójában Európa ""orbánjai"" a megmentőjükként és túléltetőjükként fogják ünnepelni.
És, sajnos, még igazuk is van. Merkel anyó az autó- és egyéb német ipar érdekeinek oltárán feláldozta azt, amit eddig hírdetett magáról. Egy Straussként vagy Kohlként akart a történelembe kerülni, de Merkelként fog.
silber13
@fergeteg: te hülye vagy , nem fidesznyikes! Lódulj is, hátha jut még egy tál ingyen leves a fidesz konyhán!:-)))))))
kereső
@RonaGyuri: Ebben igazad van, de az sem Merkelék dolga lenne, hogy pénzeljék és bevédjék állandóan a fenekét. Hiszen a többi 25 készen állt arra, hogy megkerülve a vétózókat, kihagyják őket a segélycsomagból. (ezt csinálták az euro bevezetésénél is). Igy most nézhetünk ki a fejünkből- hiszen orbánnak minden rendelkezésére fog állni 2022-re- pénz, pparipa, fegyver- és semmi, de semmi nem fogja veszélyeztetni bármit csinál is.Ne hitegessenek engem azzal,m hogy majd az eu birósága gyorsan dönt. És mi van, ha meg sem támadják a mechanizmust? Akkor mikor lesz itélet? Majd ha orbán kihal?Mert sehol nem olvastam, hogy van-e határidő megszabva, hogy meddig támadhatják meg a jogállami mechanizmus-t biróságon, azaz van- jogvesztő határidő, és ha van akkor azzal automatikusan életbe is lépne.Olvastál ilyet valahol?
silber13
@Shikari: ami az erőlködést illeti, az leginkább a szerelmetes, elmebeteg, önmagát hatalms miniszterelnöknek képzelő vezíretek kiváltsága. Ő atalmas győzelmekről rikácsol, közben farkát behúzva oldalog haza. De otthon már harsognak a bérharsonák, meghúzatja az a dilis Semjén a harangokat és a hálás. örjöngő tömeg hozsannázás messzire hallatszik!
kokopelli
@namihami: ne haragudj,de a H.Kohl-t tiltott párfinancierozás miatt idő elött kibaxták a székéből! Ő lenne egy
példakép egy német Kancellárnak? Egy "fekete kasszát" találtak a CDU-nál,amit egy nemzetközi fegyverkereskedő
(Schreiber nevű) adott a választáshoz! A "fiatal CDU" csibék meg elintézték az "óriásbarom" Kohl-t" (;-))"
namihami
@kereső: És ha a bíróság mégis időben és ellene döntene, akkor mi van vagy mi lenne? Eddig is lesz@rt minden ellene való itéletet. Miért lenne most másként?
Ha akkor (AKKOR) mégis bekeményítene az EU, az se változtat már semmin. AzEU-s pénz addigra zsebben, 7 évre való megvan, többet nem kap. És akkor mi van? Kilép és végleg beköt minket a Putyin istállóba.
Bármilyen egyéb veszély vagy kockázat esetére ott a TEK-es pretorián gárda, amelyik a repülőig megvédi és egérutat biztosít. Arra van tartva. A pénz már ott fogja várni.
A sok hülye kis- és nagyobb fideszes pedig itt marad bűnbaknak.
pécsi
Szerencsétlen magyarázkodás. Orbán és lengyel kollégája nyert! A többi 24 becsókolhat, nem tehet mást.Merkel úgy csinál, mint ha ő oldotta volna meg a problémát. Orbán végig kitartott és nyert! Tudom, hogy labancoknak ez most fáj, de a brüsszeli pénz nekik is jól fog jönni. Fiuk! Le kell nyelni a békát és elgondolkodni! Kamu geri már megmutatta, hogy főnökével- gyurcsótány!- mit tenne, ha pályára kerülnének. ADÓEMELÉS, HITEL FELVÉTEL, MAGYAR ELLENESSÉG! Nem hiszem, hogy józan embert ezt kivánná! Hajrá Magyarország, hajrá Magyarok!/ idegenek nem !!!/
Yoda69
orban mar kezd a fekete lovagra hasonlítani a Gyaloggaloppban. Levágták kezet lábát, de meg mindig kiabál: én győztem, én győztem.
tudode
Gázgézában volt a lengyel fickó, mert a magyar "úr"-hoz való csatlakozás miatt
.
------ Lengyel politológus: „Széteshet a kormány a jogállamisági vétó miatt”ű
www.szabadeuropa.hu/a/lengyel-politologus-jogallamisag-veto-pis-europai-unio-orban/30990413.html
------------------------------------
.
Írja a szabadeurópa.hu!
.
A matyar hazafi amerre jár fü, fa nem terem!
csipetke
A puhos hangoztatta,hogy ő nem köt kompromisszumot,aztán mégis kénytelen volt. A csecsemőket is beleszámítva fejenként 1 millió ft-ot dobott volna ki az ablakon,ha a lakosságot 10 millióra főre taksáljuk.De nem világos,hogy mi a sz@rnak vette fel az óriási összegű deviza-kölcsönt 30 évre. Na itt van az,hogy mindent ráhagynak orbánra. Senki nem vágta hátba,hogy ezt a ménkőnagy kölcsönt nem kéne felvenni?Orbán 2020-ban eltűnik a színről,a kölcsönt meg még fizethetik az ükunokáink is.Ez a baj,hogy csak a biodíszle bólogatójancsik vannak körülötte,ész meg az ablakban. Annyit sikerült elérnie orbánnak,hogy kis késéssel,de be lesz vezetve a jogállamiság megléte utáni uniós kifizetés.Ez fontos volt orbánnak,mert így még rengeteg pénzt tudnak lenyúlni addig is. 2020 után meg reméljük orbán csak a rémálmainkban jelenik majd meg
csipetke
@csipetke: Ja,és az utolsó mondatot ki bírta mondani orbán,hogy nem szakadt rá az ég?
" A magyar egy nagyszerű nép,amely megérdemli,hogy tisztességesen bánjanak vele," Ezt mi sose vettük észre,hogy a fidesz tisztességesen bánt volna a néppel a 11 éves garázdálkodásuk alatt.Kizárólag a sport,a pénzlenyúlások,a haverok zsebeinek a kitömése volt a célkeresztjükben,na és a külhoniak a szavazataikért. Na és persze orbán gyerekeinek a sajátlábuk megteremtése közpénzből
kissé felnőttem
@pécsi: akkor 2 hete miért vett fel milliárdos hiteleket 30 évre meg a kinai vasuthitel 30 ra szintén ti vagy vakok vagy fizetett hazudozók vagytok ahhoz ész nem társul ám mit olvasol vakok könyvét ? majd lesztek ám kirekesztettek is akkor mit nyaltok a sótól még szomjasabbak lesztek 17 milliárdért meg repcsit? ja gondolj bele utra kész ? nektek akkor ki fog perkálni éhezzetek bátran dalolva 3600 milliárd a költségvetési hiány 100 évre való pénzek számoljál aztán éhezzél vigan dalolva mehetsz koldulni is
namihami
@kokopelli: Az már a kancellársága után történt. Ami persze nem mentség, de a nemzetközi politikai életben akkor sem volt a tevékenysége semmisnek tekinthető.
Nem összehasonlítani akarnék, de nézd meg a vele egyidőben vagy akár utána tevékenykedő magyar vagy akár európai vezetőket. Ezesetben azért már nem is annyira volt rossz.
teuton
@pécsi: Analfabeta! 2 dolog, igen vagy nem?
- O1G azt mondta, hogy lkitart a veto mellett.
- O1G azt mondta, hogy nem lesz jogallamisagi vita.
Na most tessek pofazni ki nyert?
Ja, nyeres... Soroljad mar, hany pert nyert eddig a magyar kormany az EU-Birosagon! (Eddig az összeset elvesztette, milliardokat kellett fizetni perköltsegre es karteritesre. Vajon ki fizette es miböl???)
Yoda69
@teuton: @kissé felnőttem: Ezeket a fizetett fideSS trollokat úgysem tudjatok meggyőzni. Nem is azért jönnek ide, hogy vitázzanak. Csupán minden cikkhez betoljak az aktuális propaganda szöveget. Ennyit tudnak kb. Ha meg valaki vitázik velük akkor átmennek anyazoba. Ezért felesleges velük vitázni.
Yoda69
"Szeretem az országomat, szeretem a népét, s ha bármilyen eredményt érünk el, az csak annak köszönhető, hogy motiváltak vagyunk és céltudatosak" – fogalmazott.
A magyar egy nagyszerű nép, amely megérdemli, hogy tisztességesen bánjanak vele - tette hozzá Orbán Viktor."

Elképzelem, ahogy orban kimondja ezeket a szavakat utána szarrá röhögi magát. Tudva, hogy nincs meg egy olyan balek nep a földön, mint a magyar.
Jozefina
Ez is egy megvilágatása a megegyezésnek a németek részéről!!! Lényeg, hogy az EU bíróság mennyire lesz gyors, mert akár fél év alatt is dönthetnek!!!
ómió
A lényeg, hogy nem a migráncsbefogadásnak!
kissé felnőttem
@Jozefina: 2 hét és kézbesítik nekik is a végzést már nem 3-5 éves a téma altatása

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.