Egyelőre nem tudni, hogy hogyan fogják ezt ellenőrizni, de akár egy évig terjedő szabadságvesztést is kaphat az, aki adja és elfogadja a hálapénzt.

A Népszava cikke szerint januártól jár az emelt bér az orvosoknak, viszont ezzel egyidőben elkezdik "levadászni" a paraszolvenciát (hálapénzt) elfogadókat, ez utóbbiról biztos forrásból értesült a lap. 

Januártól kezdődhetnek a kórházi hálapénz-razziák

Fotó, címlapkép: Illusztráció/pixabay.comn CCO

A cikk szerint az orvosok béremelésének utat nyitó törvény a Büntetőtörvénykönyvet (Btk.) is módosította, és megtiltotta a hálapénz elfogadását, amely esetében akár egy évig terjedő szabadságvesztést is kaphat az az egészségügyi dolgozó, aki ezt kapja, de az a delikvens is, aki adja. Januártól egy eü-dolgozó a betegtől a kezelés után legfeljebb egyszer és csakis olyan tárgyat fogadhat el, amelynek értéke nem haladja meg a minimálbér havi összegének 5 százalékát – ez jelenleg 8 ezer forintot jelent. 

A lap információi szerint a kormány nem fog várakozni, hanem januártól már nekiállnak a hálapénz kiszorításának.

A Népszava megkereste a Belügyminisztériumot és az Emberi Erőforrások Minisztériumát is, hogy mikortól és milyen formában fog működni az ellenőrzés, de a cikk megjelenéséig nem kaptak választ. 

A lap által megkérdezett orvosoknak nincs elképzelésük arrólm hogyan lehet az érintetteket ellenőrizni. Egyikük arra is kitért, hogy benne és kollégáiban visszás érzést kelt, hogy még azelőtt lép életbe a hálapénz elfogadását szigorúan szankcionáló törvény, hogy az emelt bér összegét kifizetnék nekik. 

"Ráadásul – emlékeztetett – az új törvény gyakorlatilag megtiltja a főállásokon kívüli jövedelemszerzés szinte valamennyi formáját, vagyis sokak számára az eddig megszerezhető orvosi fizetéseknek csak töredékét biztosítja majd az emelés. Egyikük hozzátette: a járvány alatti szankcionálás a lehető legrosszabb pillanatban kezdődik. Most sem a betegeknek, sem az orvosoknak nem ez a legfőbb gondja. Ráadásul a covid osztályokon nem jellemző a hálapénz, a más betegséggel küzdők nagy része pedig most el sem jut orvoshoz"

- olvasható a cikkben.

– Nehéz elképzelni, hogyan fogják felderíteni a hálapénz elfogadását a kórházban, tekintve, hogy ez jellemzően szűk körben történik, ahol mások nincsenek jelen – kommentálta hírünket Asbóth Márton, a Társaság a Szabadságjogokért magánszféraprojekt-vezetője. Szerinte az orvosok esetleges megfigyelése – például egyes helyiségek bekamerázásával – súlyos adatvédelmi kérdéseket vet fel. Olyannyira, hogy ez esetben az adatvédelmi jog megsértése jóval súlyosabb lenne, mint az az előny, amit a bűncselekmény felderítése jelent. Ugyanakkor a hálapénzt elfogadó orvosok leleplezhetők adóhatósági eszközökkel, ha például felderítik, hogy a hivatalos jövedelmüknél magasabb színvonalú az életvitelük, de akár betegek bejelentése alapján is van mód lebukásra. A kórházi, rendelői munka során viszont nehezen képzelhető el az orvosokkal szembeni tömeges nyomozati munka, és az őket lebuktató akciók sora.

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
azért talán jó lenne nem összekeverni a hálapénzt az előre kialkudott összeggel...ki a tökömnek van bármi köze hozzá, főleg a korcs hordájának, ha én valóban úgy ítélem meg ,hogy az orvos sokat tett értem és díjazni akarom.../persze tudom, az adó elkerülése fáj a tetű csútinak/... azt az orvost kéne büntetni...aki előre közli a "tarifáját"...ennyi...ez megint egy olyan törvény ,amit nem lehet betartatni, a hálapénzt nem nyilvánosan szokták,tanúk előtt adni!!! ez megint csak a gyengeelméjű híveknek ,hogy lássák a vezér foglalkozik velük.,..
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
@csak úgy...: Efftársilag gyagyás legfeljebb te lehetsz, fajkretén! Úgy, mint egy a mocsokbolsi efftársaid közül!
Pálinkás Pál
@ómió: te annyira buta vagy...hogy veled vitázni sem lehet...nem okoz semmi kihívást...olyan mintha egy molylepkével beszélgetnék...
ómió
@Pálinkás Pál: Akkor, fajkreténként, maradsz az aljasbolsi ráhazudósdinál? Mivel ebben gondolkodnod se kell, (de így, hogy nincs mivel, hogyan is tudnál) látszik, hogy téged Lenin efftársad is erre "teremtett"!
kissé felnőttem
akkor első lépésben a képviselők ne legyenek piff puff holmi bizottságokban plussz pénzért meg ne az első napon a saját béreiket juttassák a csillagos égig .Azán az elképzelés az orvosokat tán minden ki és belépéskor levetköztetik,? Vagy úgy tárolják majd mint a Pillangó cimű könyv ahogy irja.?
Ti meg gátlástalanul rendezitek majd az összeget számlagyáras módszerrel? ó hogyne. Amúgy a kapujuk elé ültetitek a közmunkásokat videóra vegyék ki jár hozzájuk vendégségbe?
Blöd köd van mi? másik ? én kapok egy számlaszámot átutalom és le veszitek a doktor fejét. ?
Hamar elfogynak !!!:Ahelyett, hogy tissztességes bért kapnának . Ti vagytok az ország vezetői és nem adtok a népnek Bizalmat ? kacagnom kell . akkor mit vártok el ? Ja ti meg lassan felujitott kastélyokkal fogtok reprezentálni a JAHTozás után ezt is lehet vagy átiratni a fél balatonpartot ? egy kisebb közösségre? 3 hónap és elfogy az ország.a rét az erdő akkor utána hogy lesz a reprezentáció magasabb körökben? Cégesautóval éves benzin kártyákkal? tán fontos ember ingyen lakhat ? stb?
ómió
@Pálinkás Pál: Üdvözöllek, nyomi! De hablatyolni te szoktál! Meg még hazudozni is!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.