Az olcsó, elavult módszerrel készülő kínai vakcinák Kína külföldi térnyerését szolgálják, nekünk azonban nem szabad elkezdenünk oltani velük – nyilatkozta a Válasz Online-nak Duda Ernő, a Szegedi Tudományegyetem orvosi karának professzor emeritusa.

A Válasz Online-nak Duda Ernő immunológus, virológus egy nagyinterjúban részletesen elmagyarázza, miért tart a kínai vakcináktól. A Szegedi Tudományegyetem orvosi karának professzor emeritusa szerint nagy gond, hogy a nyugati oltásokkal ellentétben a kínaiakról alig lehet tudni valamit.

Az Egyesült Arab Emírségekben például 86%-os hatékonyságúnak találták a Sinopharm vakcináját, de nem tudni, ez mire vonatkozik, mert négyféle hatékonyságot mérnek. A Sinovac esetében pedig „az egyik országban ezt mérték, a másikban meg azt”, a kínaiak pedig máig nem közlik a tömeges tesztelések dokumentációját, nem kérik a két legtekintélyesebb gyógyszerhatóság, az amerikai és az európai engedélyét.

Jelenleg Nyugaton háromszázféle vakcinát fejlesztenek, de egyetlen olyan sincs köztük, mint a Sinopharmé és Sinovacé, ezek a kínai oltóanyagok között is a legkorszerűtlenebbek. (…) 

A Válasz Online-nak hozzátette:

Ezek a készítmények a harmadik világ tömegei számára készülnek. Olyan technológiát használnak, amit Pasteur idejében is alkalmaztak már. Olyan mintha a Nagykörúton most vezetnénk be a lóvasutat. Azon is lehet közlekedni, persze, de nehogy már a 21. században az 1800-es évek technológiáját alkalmazzuk! Miközben az egyik legmodernebb vakcina, a Pfizer-BioNTech kifejlesztésében több magyar is részt vett!

Később hozzátette:

A magyar Karikó Katalin évtizedek óta dolgozik munkatársaival az eljáráson. A BioNTech évek óta használ ilyen vakcinát daganatos betegségek ellen. Több évi klinikai tapasztalat áll emögött. A nyugati oltások tesztjei az első fázistól kezdve rendelkezésre állnak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és a magyar hatóságok számára, a kínai vakcinák anyagaihoz viszont csak nemrég jutott hozzá a magyar hatóság. A tudományos közvélemény pedig sajtóközleményekből próbál tájékozódni.

Duda Ernő emlékeztet rá, hogy a koronavírust nem az influenzához, hanem az autoimmun folyamatok beindítására képes hírhedt Zika-vírushoz lehet inkább hasonlítani.

A koronavírus nem influenza, a hátamon feláll a szőr attól, hogy inaktivált egész koronavírussal oltsunk!

A koronavírus ugyanis „lopakodó” vírus, olyan molekuláris mintázatokat hordoz, amilyenek az emberben is előfordulnak, ezért potenciálisan autoimmun folyamatokat indíthat el, előfordulhat, hogy a szervezet önmagát kezdi el támadni. A professzor nem tartja véletlennek, hogy a nyugati cégek csak azt az antigént akarják bevinni az oltással, ami feltétlenül szükséges a vírus elleni harchoz.

Ami felesleges, azt ne vigyük be, mert abból mellékhatás keletkezhet.

"Ön szerint miért vacakolnak mások mRNS-sel, tüskefehérjék más vírusokra való átültetésével, ha az egész olyan egyszerű lenne, hogy a régi technológiával milliószámra lehet gyártani az oltásokat? Minél kisebb részét tartalmazzák a vírusnak, annál kisebb a veszélye annak, hogy beindítják ezeket a folyamatokat. Az első két engedélyezett vakcinával a vírus egyetlen részét sem juttatják be a szervezetbe, a mesterségesen előállított mRNS-s négy-hat órával az oltás beadása után lebomlik, ezek a legbiztonságosabbak" – tette hozzá a riporternek a professzor.

Nem azt állítja, hogy a kínai oltástól betegek lesznek az emberek, de a technológiából fakadóan ennek nagyobb a kockázata.

Szerinte a kínaiaknak van modern védőoltásuk is, de az inaktivált vírust tartalmazó olcsó, gyorsan és tömegesen lehet előállítani, "Kína ezeket befolyásszerzésre használja".

Hatalmas kölcsönöket ad a vakcina beszerzésére és megvédi az embereket Délkelet-Ázsiában, Afrikában, Latin Amerikában. Nem Európa a célcsoport.

 Duda Ernő elmondta azt is, hogy 

Kínában hónapok óta nincs járvány, ezért ott nem tudják kipróbálni a vakcinát, mert a placebót kapók közül sem betegedne meg senki. Másrészt az oltóanyagokat nemcsak különböző életkorú, de eltérő etnikumú embereknek is be kell adni, hogy minél biztosabbak lehessenek abban: nem okoznak veszélyes mellékhatásokat. A kínai oltóanyagot ezért próbálták ki 125 országban 60 ezer emberen.

A professzor azt mondja, nem tartja jónak,

ha politikusok nyomást gyakorolnak az engedélyező hatóságokra! A vészhelyzeti engedélyezés nem annyit jelent, hogy most a piros lámpa ég, és megnyomom a zöldet.

A normál engedélyezési folyamatnál a gyártó cég vállal felelősséget az esetleges problémákért, vészhelyzeténél viszont a cég helyett az állam lép a helyükre. A britek megkockáztatták, ezért kezdtek el előbb oltani. Mi is megtehetnénk, de nem kockáztattunk.

Duda Ernő nem lenne a magyar gyógyszerhatóság emberei helyében, ha ő lenne döntési helyzetben, azt mondaná, a kínai vakcinákkal addig várni kell, amíg nem ismertek a részletes klinikai vizsgálatok részletei.

Kiemelte, 

a nyugati engedélyezési eljárás átlátható, az engedélyezett oltóanyagok pedig hatásosak és biztonságosak, ezért nyugati vakcinákat kell használni.

Forrás: Válasz Online , 24.hu

49 hozzászólásarrow_drop_down_circle

radios45
Azèrt megy Szîjjártó meg a fürkèszek csapata, kînába, mert igy tudnak sokat seftelni,, lenyúlni közpènzeket, adófizetők milliárdjait,,, amihw csak hozzáfèrnek, azt eltüntetik.. mind!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
gazdag dezső
VANNAK ORSZÁGOK AHOL NAPONTA AKÁR FÉL ,VAGY 1 ILLIÓ OLTÁST IS ELTUDAK VÉGEZNI !! KÁSLER NEM TUDJA MEGSZERVEZNI !!??AZ OLTÁSOK BEADÁSÁHOZ EGÉSZSGÜGYIT VÉGZETT GYAKORLOTT SZEMÉLY IS ELÉG LENNE TALÁN !!
gazdag dezső
Ajánlom Kásler doktornak is elolvasni az immunológus professzor nyilatkozatát !! Bízom benne ,hogy a professzor érti a szakmáját !!
Peller Anikó
Kásler szerint az orosz oltás egyéni érdek, kérdés kinek az egyéni érdeke.
verőce21
A vakcina az nem olyan dolog, hogy erősen megkivánod és akkor van...
surdilloFUJT
@Peller Anikó: orbán és szargyártó !!!
surdilloFUJT
@gazdag dezső: kásler magasról sz...k a magyarokra,egy dróton rángatott pinokkió!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.