A szervezetlenség miatt a kiolvasztott oltóanyagok egy része a kukában végzi – mondta az Átlátszónak egy budapesti kórházban dolgozó orvos. Hozzátette: az oltóközpontban dolgozók retorziótól tartva semmiben nem mernek eltérni a kiadott utasításoktól, még akkor sem, ha ez több adag oltóanyag kidobását jelenti. A neve elhallgatását kérő szakember további részleteket is megosztott az elmúlt hetekben tapasztalt kórházi körülményekről a lap munkatársával.

Oltási terv láthatóan nincs, aki ügyesebben informálódik az jut oltáshoz. A mi osztályunk például úgy értesült az oltások megkezdéséről, hogy meghallottuk, hogy a mellettünk lévő épületben már oltanak. Erre elkezdtünk lobbizni, hogy akkor mi is szeretnénk, hogy az osztályunk orvosait és többi dolgozóját is beoltsák, és akkor 3 napos levelezés után sikerült ezt elérnünk

– mondta az Átlátszónak a neve elhallgatását kérő szakember, aki szerint az orvosokon kívüli kórházi dolgozók jelentős része nem akarja beoltatni magát a vakcina mellékhatásairól terjedő álhírek miatt.

Az orvosokon kívüli kórházi dolgozók nagyon jelentős része – a vakcina mellékhatásaitól való félelem és az erről terjedő, sokszor egészen elképesztő álhírek miatt – nem akarta beoltatni magát.

Annak ellenére sem, hogy volt olyan kollégánk, aki belehalt a betegségbe, és van olyan, aki hosszú ideje lélegeztetőgépen van, súlyos állapotban. Az átláthatóság és a tájékoztatás hiánya is felelős azért, hogy sok ember mindenféle baromságot elhisz. Ekkor azonban az oltást nem akarókat nem jobb tájékoztatással, plusz információval próbálták meggyőzni, hanem inkább kirúgással való fenyegetéssel, szelíd erőszakkal, ami megint csak nem az ideális megoldás.

- mondta az orvos.

További probléma, hogy úgy tűnik, nincs terv arra, hogy mit kell csinálni a megnyitott vakcinákkal – tudomásom szerint ampullánként egyszerre 5-6 vakcina-egységet lehet egyszerre kibontani. Az oltóközpontban láthatóan nem tudják, hogy a nap végén a betervezett, de valamilyen okból meg nem jelent emberek oltóanyagával mit kezdjenek. Mi azt szerettük volna például, ha az osztályunkon fekvő betegeket, vagy a kórházi dolgozók családtagjait beoltathatnánk ezekkel a maradék vakcinákkal. Egyikre sem volt mód, az oltóközpontban dolgozók retorziótól tartva semmiben nem mernek eltérni a kiadott utasításoktól, még akkor sem, ha ez több adag oltóanyag kidobását jelenti

- fogalmazott a szakember. Hozzátette:

Több orvos kollégámmal együtt szerettük volna, hogy legalább a maradék oltásokból kaphassanak a családtagjaink minél előbb, mivel mi nagyobb eséllyel visszük haza a vírust, de hiába próbálkoztunk több oltóközpontban, ezt nem sikerült elérnünk, mert a jelenlegi eljárási rend szerint “egy ilyen soron kívüli oltást nem lehetne leadminisztrálni”. Pedig vannak országok, ahol sikeresen meg tudják oldani a napi maradék vakcinák felhasználását, és ezt nem lenne lehetetlen megszervezni a rendelkezésre álló kommunikációs eszközök, applikációk, online megoldások korában.

A 24.hu ezzel kapcsolatban hozzáteszi, 

a lap tud olyan esetről, amikor egy oltóközpont közelében lakó, nem az egészségügyben dolgozó férfi megkaphatta az egyik adag fel nem használt oltóanyagot, mert mint az oltóközpontban mondták neki, sokan nem jönnek el a lefoglalt időpontra.

Múlt kedden a 444 is beszámolt róla, hogy olyanok is hozzájutnak az oltáshoz, akik nem jogosultak rá, majd pénteken az Emberi Erőforrások Minisztériuma közölte az RTL Híradóval, hogy

aki eltér az oltási tervtől, az szabálysértést követ el, a hatóságok pedig meg fogják büntetni, aki az oltást adta, és azt is, aki megkapta.

Kedden Müller Cecília a HVG kérdésre azt mondta, felhívta az oltóhelyek figyelmét, hogy

feltétlenül használják fel a rendelkezésre álló vakcinamennyiséget, „akár egyfajta puffert képezve” az oltásra jelentkezőkből.

Forrás: Átlátszó, 24.hu

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

vitriol
Ez a pazarlás a vakcinával kimondottan a szervezetlenség miatt fordulhat elő. A kormány még mindig nem áll a helyzet magaslatán. Nincs szükség arra, hogy Háry János szintű nagyotmondásokkal szédítsék az embereket: "1 hét alatt egymilliót be tudnak oltani", ez a hencegés azt bizonyítja, hogy tovább folyik a hülyítés! A külügy nem mond le a kínai vakcináról, pedig az emberek azt elutasítják, ha mégis megveszik drágábban, mint az EU-tól, akkor annak is az lesz a sorsa, mint a fölösleges lélegeztetőknek!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Gyurka80
"mondta az Átlátszónak a neve elhallgatását kérő szakember, aki szerint az orvosokon kívüli kórházi dolgozók jelentős része nem akarja beoltatni magát a vakcina mellékhatásairól terjedő álhírek miatt." Tehát ezt a cikket egy unatkozó újságíró találta ki, egy szava sem igaz! Hemzseg az ellentmondásoktól!
Lepényleső
"aki eltér az oltási tervtől,az szabálysértést követ el,a hatóságok pedig meg fogják büntetni,aki az oltást adta,és azt is,
aki megkapta." Tehát aki eltér a még senki által nem ismert oltási tervtől,és a kidobásra kárhoztatott oltóanyaggal
esetlegesen beolt bárki ember fiát aki ezáltal lehet,hogy nem fertőződik meg,és meg sem fertőz senkit,az és akit
beoltott büntetéssel lakolnak? Kell-e ettől keresztényibb hitvallás,annak e kitűnő illiberális képviselőitől?
Yoda69
Cecilnek ezekutan minimum le kéne mondania, vegig hazudtad hogy van oltási terv. Ezek szerint nincs, mert akkor ilyen nem fordulhatna elő.
verőce21
Szerintem, most, hogy sikerült kikiáltani Bident USA elnöknek, megszűnik a Covid-19 is...:)
Okafogyottá vált. Már nem permetezik a légteret fertőzéssel... :)

Persze a rettegtetést fenn kell még tartani, hogy a sok oltóanyagot rá lehessen sózni évente a népekre. No meg a gyógyszergyártók részvényeinek árfolyamát csúcsra járatni...
csak úgy....
@verőce21: egyre vadabb gondolatok uralják a buksid! biztosan a permetlétöl .. :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.