Az oltóanyaggyártásról valamint védelmiipari- és energiapolitikai kérdésekről tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztossal pénteken a Karmelita kolostorban.

Az uniós biztost előzőleg fogadta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Varga Judit igazságügyi miniszter

- tették hozzá.

Orbán Viktor a belső piaci uniós biztossal egyeztetett ma
Kép:MTI/Szigetváry Zsolt

Thierry Breton vezeti azt az uniós munkacsoportot, amelynek célja a vakcinagyártás és -forgalmazás szűk keresztmetszeteinek felszámolása, valamint a gyorsabb reagálás a biológiai veszélyekre európai szinten.

Az Európai Unió a koronavírus elleni küzdelem részeként a szabályozó hatóságok korai bevonásával igyekszik megkönnyíteni az újonnan létesített gyártóüzemek tanúsítását. A magyar kormány a hazai és európai önellátás feltételeinek megteremtése érdekében Nemzeti Oltóanyaggyár és Nemzeti Koronavírus-Oltóanyaggyár létrehozásáról döntött

- emlékeztetett Havasi Bertalan. Az üzem már 2022-ben megkezdheti működését, a tervek szerint éves szinten 8-10 millió koronavírus elleni vakcina előállítására lehet képes.

A pénteki megbeszélésen elhangzott: a járványhelyzet rámutatott az EU harmadik országokkal szembeni függőségére, ezért a tagállamokban ki kell építeni a megfelelő kapacitásokat a kulcsfontosságú ipari ágazatok és stratégiai értékláncok számára.

A külső beszállítóknak való kitettséget különösen a kritikus fontosságú nyersanyagok terén kell csökkenteni, tovább erősítve az energiaszuverenitást. Magyarország álláspontját ismertetve Orbán Viktor elmondta:

a jövőorientált, válságálló és tiszta gazdaság kialakítása érdekében a beruházásokat többek között az egyetemek megújítására, a fenntartható zöld közlekedés és energetika valamint a körforgásos gazdaság megalapozására, és a digitalizáció felgyorsítására összpontosítjuk.

Forrás:MTI
Címlapkép:MTI

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
@Nessy: ma, 15:08 ♦ Nálunk már minden nemzeti, még az ebből fakadó katasztrófa is nemzeti lesz.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
justhpeter
@Nessy: Nem érted. 1998 és 2002 között ez még csak "polgári" lett volna, de mivel a polgári szó alól Kaya Ibrahim és Joszif Tot kilopta az alapot 2010-től már minden "nemzeti". 2022-től a "nemzeti" szó a fideSS által szerte-szét lopottat jelenti majd.
Eladott Ország
@Nessy: ma, 15:08 ♦ Nálunk már minden nemzeti, még az ebből fakadó katasztrófa is nemzeti lesz.
Nessy
@justhpeter: Már úgy elkoptatták a "nemzeti" szavunkat, mint anno a "polgárt", ha nem jobban! Manapság a "nemzeti" fogalom a centralizált, hozzá nem értő vízfejjel irányított szolgáltatást, vállalatot jelenti, ami aztán gyakran működésképtelenné válik rövid időn belül.
kereső
@Eladott Ország: Jön az ital forgalmazás/italbolt lenyúlás?
kereső
Magyarországon a "nemzethy" jelző a lopást/ eltulajdonitást takarja.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.