106 embernek van egymillió forintnál nagyobb összegű nyugdíja. A Nyugdíjasok Országos Szövetsége kérdőívben kérdezte az érintetteket, hogy kell-e változtatni a mostani rendszeren, az eredmény ezt erőteljesen támogatta.

Az atv.hu cikke szerint 142 ezer forint volt az átlagnyugdíj tavaly az országban, de a Magyar Államkincstár adatai szerint közel 40 ezer olyan idős ember él itthon, akiknek a nyugdíja nem éri el az 50 ezer forintot. Az államkincstár februári adatai alapján a kétmillió nyugdíjasból nem egészen minden második érintett kapja csak meg az átlagnyugdíjnak megfelelő összeget.

Közel 40 ezer olyan nyugdíjas él az országban, akinek a nyugdíja nem éri el az 50 ezer forintot

Fotó, címlapkép: Illusztráció/pixabay.com CCO

A MÁK adatai szerint 36 ezren kapnak 350 ezer forintnál magasabb összegű ellátást, 106 ember nyugdíja pedig meghaladja az egymillió forintot (tavaly mindössze 36-an voltak jogosultak erre).

Farkas András nyugdíjszakértő a tévécsatornának elmondta, a jellemzően alacsony ellátásra jogosultak jelentős része – mintegy kétharmada – külföldről is kap nyugdíj-ellátást. A nagyon magas nyugdíjak pedig úgy alakulhatnak ki, hogy valakinek hosszú a szolgálati ideje (akár több mint 50 év) és magas volt végig a bejelentett keresete.

Ez 2013 január 1. óta teljes mértékben nyugdíjjogosultságot generál, tehát aki sokat keres, évi 8-10 millió forintnál többet keres, annak már ez a teljes összege beszámít a nyugdíjjogosultság szerzésébe, míg 2012 december 31-ig volt egy járulékfizetési felső plafon, ami megfogta ezeket a nagyon magas nyugdíjvárományokat

- nyilatkozta a nyugdíjszakértő.

A Nyugdíjasok Országos Szövetsége az év elején tett közzé egy kérdőívet, amelyben négy, a nyugdíjakkal kapcsolatos felvetésről, esetleges változtatásról kérdezték az érintetteket. Az egyik ilyen módosító javaslat volt a legkisebb öregségi nyugdíj összegének legalább 50 ezer forintra emelése, a differenciált nyugdíjemelésre való áttérés, az alapnyugdíj bevezetése, valamint az, hogy mindenki egy összegű emelést kapjon évente. A szövetség a cikk szerint közel 12 ezer választ kapott, és mind a négy elképzelés mellett közel ugyanannyian voksoltak.

Ez alapvetően azt mutatja, hogy egyrészt sokan egyetértenek azzal a megállapítással, hogy ez a nyugdíjrendszer így nem jó, így nem szolgálja a nyugdíjasok érdekeit, viszont a megoldási javaslatban a társadalomban nagy a megosztottság.

- mondta Némethné Jankovics Györgyi, a szövetség elnöke.

Némethné Jankovics Györgyi hozzátette: nem az a bűnös, akinek magas nyugdíja van, hanem a jogszabály, ami szinte kizárólag a biztosítási elv alapján állapítja meg a nyugdíjasok életszínvonalát meghatározó összeget.

Forrás: atv.hu

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
"Azt írja az Index helyén működő Index, hogy 106 olyan ember él az országban, akinek a nyugdíja meghaladja az egymillió forintot. Kérdés: na és akkor mi van? Mármint persze ez rengeteg pénz, de komolyan ennek a 106 embernek a nyugdíja veszélyezteti az alacsony ellátásban részesülők megélhetését? Matematikailag persze ez igaz lehet, hiszen remekül fel lehet húzni vele a statisztikai átlagot, ami most 142 ezer forint, miközben egymillió nyugdíjas ennél kevesebből – sokan sokkal kevesebből – él. Igaz ugyan, hogy bizonyos kor után kevesebbet költ az ember bizonyos dolgokra, nem feltétlenül érzi fontosnak például, hogy kövesse a divatot, talán elektronikai eszközökből is ritkában vásárol be, sokan az utazást is hanyagolják – ami eléggé nagy baj, mert valószínűleg egész aktív életükben úgy tervezték, hogy majd nyugdíjas korukban mindenre lesz idejük. Idő talán valóban lenne, de ha pénz nincs, akkor megette a fene, de enni idős korban is kell.Sőt, nagyon fontos lenne az egészséges táplálkozás. És ez az a kor, amikor megemelkedik a gyógyszerszükséglet. Ezért talán nem azt kellene feszegetni, hogy hányan vannak a luxusnyugdíjasok, mert már az elnevezési is bosszantó. Nem tudom, kik lehetnek azok, akik ilyen magas ellátást kapnak, de azt gyanítom, hogy melyik kormány törölte el a nyugdíjplafont. A nyugdíjplafon nem csak a kifizethető nyugdíjakat korlátozta, hanem a levonható nyugdíjelőleget is. Tehát aki most tízszer annyi nyugdíjat kap, mint más, vele azonos korú ember, az tízszer annyit fizetett be. Persze lehetne ezzel is kezdeni valamit, de elsősorban azokkal a nagyon alacsony összegű juttatásokkal kellene, melyekből nem lehet megélni még gondos beosztás mellett sem. A megélhetési küszöbig kellene emelni ezeket a juttatásokat, mert azok az emberek, akik ilyen kevés nyugdíjat kapnak, idősek. Már nem tudnak munkát vállalni, szükségük van a társadalmi szolidaritásra. Minden egyes, ingyen ételért sorban álló idős (és gyerek) szégyene az országnak, és az aktuális kormánynak."
tudode
Érdemes Juszt László műsorában megtekinteni Kifejtve azt, hogy ma már nem alapjog a nyugdíj sem, őfélesége rötyipapírjában csak a "méltó időskor biztosítása" sokaknak koldus szinten, egyeseknek főúri szinten!!!
.
---- KARÁCSONY MIHÁLY (Juszt László műsora)
www.youtube.com/watch?v=bC7T0Nu7Kck

Téma: Nyíugdíj!!!
.
Nincs nyugdíjkassza. Addig amíg költségvetés lesz, nyugdíj is lesz. Pontosan úgy van az alapizében, hogy „A méltó időskor biztosítésa”!!! Koldusbot nem jár hozzá!
tudode
Jwohl!
.
Jutott eszembe számtalan "szebbnél szebb" gondolat, az hogy az Idősek Tanácsának elnöked az országbitorLÓ:
.
---- Novák Katalin helyettesítheti Orbán Viktort az Idősek Tanácsában
index.hu/belfold/2021/01/21/novak_katalin_alelnok_magyar_kozlony_hatarozat_idosek_tanacsa/
-------------------------------
.
Vajon egy alféllel hányféle tisztséget lehetne betölteni, amúty tiszrtességesen!, bezavaró repülés nélkül!
Nessy
Lehet hivatkozni a hosszabb munkában töltött évekre. Van egy rossz hírem! Akik a múlt században mentek nyugdíjba hasonló 40 - 45 éves munkaviszonnyal rendelkeztek Csak éppen mások voltak a fizetések! Nem kevesen estek abba a csapdába, hogy amikor megszűnt a munkahelyük 89 után, hiába volt addig komoly fizetésük, de még középkorúak voltak, sok esetben minimálbért kaptak egy új munkahelyen, ha sikerült szerezni.Ennek következtében 100 ezer körül van a nyugdíjuk jó esetben.
Eladott Ország
@Horizont: A nyugdíjasok megnyomorításából fedezik a határon túli bérszavazókat. Például magyar adófizetők pénzéből építették Erdélyben az első sífelvonós pályát, és még sok mindent, mintha mi lennénk az amerikai Róbert bácsi. Ma már ott tartunk a Bukaresti vásárlóerő meghaladja a Budapestit, a többi határon túli beruházásokról nem is beszélve.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.