A főváros is csatlakozik ahhoz a nemzetközi kezdeményezéshez, amely az európai fővárosokat tömörítő szervezettől ered, és amelyben a koronavírus miatt elhunytakra emlékeznek, illetve azoknak adnak hálát, akik a járvány ellen dolgoznak.

Egy perc csend – Budapest csatlakozik az európai nagyvárosokat tömörítő Eurocities kezdeményezéséhez, és jövő szerdán, március 24-én egy perc némasággal emlékezünk meg a koronavírus-járvány áldozatairól, és mindazokról, akik bármilyen módon elszenvedik a járvány következményeit

- tette közzé vasárnap a Telex cikke szerint a Facebook-oldalán Karácsony Gergely budapesti főpolgármester. 

Szerdán leáll Budapest egy percre – a koronavírusban elhunytakra emlékeznek

Fotó, címlapkép: Illusztráció/pixabay.com CCO

A bejegyzés szerint március 24-én, szerdán 12 órakor egy percre leáll a közösségi közlekedés a fővárosban, hogy az egy perces csöndbenosztozni lehessen mindazok gyászában, akik szeretteiket, barátaikat vesztették el a járványban.

Ugyanakkor a főpolgármester leírása szerint ezzel a gesztussal szeretnék megköszönni mindazok munkáját, akik nap mint nap a járvány ellen küzdenek (orvosok, rezidensek, ápolók, mentősök), vagy pedig munkájukkal hozzájárulnak a városok és az ország járvány alatti működéséhez.

Magyarország nem volt még soha ilyen szomorú listán első helyezett. A szombati és a pénteki halálozási adatok alapján egymillió főre vetítve Magyarországon haltak meg a legtöbben egész Európában. (Adatok forrása: t.ly/zWEt)

- írja Karácsony Gergely.

A főpolgármester szerint bár az egy perces csend gesztusa nem pótolhatja a veszteségeket, arra talán jó, hogy mindenkit emlékeztessen, nem szabad belefásulni a nap mint nap közölt drámai adatokba, mert azok mögött sorsok és emberek vannak, akiknek a hiánya pótolhatatlan. És napról napra hálát kell azoknak adni, akik a járvány betegeiért és másokért dolgoznak az országban.

Az emlékezés és a hála gesztusai nem az egyre alpáribb hangú politikai viták felhangosítását, hanem éppen azok lehalkítását célozzák. Mert a vírus nem válogat, nincs kormánypárti járvány és ellenzéki járvány, miként nincs kormánypárti oltás és ellenzéki oltás sem. A drámai halálozási adatok, a járvány pusztítása csakis az együttműködés és az együttérzés parancsát rója minden döntéshozóra. Az emberséget. Politikai lózungok és hamis sikerpropaganda helyett emberséges tetteket és emberséges szavakat.

Kérek mindenkit, tartson még a – tudom – fogyatkozó türelem! Még ki kell bírnunk, vigyázzunk egymásra, vigyázzunk magunkra! És aki teheti március 24-én délben csatlakozzon az egy perces csend kezdeményezéshez – nem csak Budapesten.

Az Eurocities kezdeményezéséről bővebben ezen a linken lehet tájékozódni: https://eurocities.eu/latest/a-minute-of-silence-for-europe/

Forrás: Telex

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Szép gesztus. Reméljük előbb utóbb túl leszünk ezen a rém almon, mint ahogy az orban-diktaturan is.
Úgy érzem a 2022 prosperáló év lesz minden értelemben.
division
Szép dolog. Valaki magyarázza már el miért is van ez a face - en Eladott Országnak, akinek ott T.T. lenne a monogramja:-)
Nessy
Nemes gesztus! Talán sikerül azt az egy percet politikai szövegek nélkül megúszni! Egy percet csak kibír mindenki csendben!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.