Ezrével érkeznek a jószerencsét és egészséget remélő zarándokok Reb Sájele csodarabbi halálának évfordulójára Bodrogkeresztúrra – számolt be pénteken a HVG.hu.

"A magyar törvényeket be kell tartani, és itt nincsenek betartva, káosz van" – így reagált a bodrogkeresztúri zarándoklatra az ideges polgármester

A fotó illusztráció. Pexels

A polgármester aggódik a járványhelyzet és a nagy tömeg miatt, de a vendégek nem zavartatják magukat, mert vallási rendezvényekre nem vonatkozik a járványügyi tiltás, és jóformán mindenki be van oltva.

Szerencsét, üzleti sikereket és gyógyulást hoz annak, aki imádkozik a rabbi sírjánál

– mondja a lapnak Israel, aki cigizni jött ki a Bodrogkeresztúr fölötti Dereszla-dombon húzódó betonútra, bevallása szerint 15 éve jár ide, a domb oldalában meghúzódó régi zsidó temetőbe, ahol a 19-20. század fordulójának legendás csodarabbija, a hazai haszid közösség egyik legnagyobb vezetőjének tartott Reb Steiner Sájele sírja található.

Ezrével érkeznek ilyenkor április környékén a közösség tagjai a világ távoli tájairól.

A temető bejáratánál biztonsági őrök felügyelete alatt folyamatosan térülnek-fordulnak a minibuszok – írja a HVG.

A tömeges zarándoklat, amit hosszú évek óta megrendeznek itt, azonban felbolygatta a kedélyeket a járványhelyzetben a lap tudósítója szerint. Rozgonyi István polgármester például ideges.

“A magyar törvényeket be kell tartani, és itt nincsenek betartva, káosz van”

– mondta a hvg.hu-nak. A rendezvény egyébként nem sértett szabályokat, hiszen a vonatkozó kormányrendelet csak kéri a vallási közösségeket a szabályokhoz való igazodásra, többek között ezért is vehetett részt Orbán Viktor miniszterelnök is az év elején egy 200 fős temetésen a közeli Miskolcon.

A polgármester információi szerint

2000-2500 ember érkezhetett a faluba az évfordulóra (jórcájt), aminek csütörtökön volt a fordulónapja, utána már hazaindulnak a zarándokok. 

Oberlander Báruch rabbi, a Budapesti Ortodox Rabbinátus vezetője szerint legfeljebb 2500 ember érkezett az évfordulóra a három nap alatt. A rabbi erről a Neokohn zsidó portálnak nyilatkozott. Azt is mondta, hogy az érkezők zöme már vagy túlesett a betegségen vagy be van oltva, és jelezte, hogy mindenki jogszerűen tartózkodott az országban.

A polgármester és a zarándoklatot szervező egyik alapítvány közötti feszültséget jelzi, hogy a polgármester csütörtök este feljelentést tett a rendőrségen, miután elmondása szerint az egyik zarándok félreérthetetlen mozdulatokkal életveszélyesen megfenyegette az utcán.

A rendőrök – mint a hvg.hu megtudta a megyei kapitányságtól –, zaklatás vétség gyanúja miatt, feljelentés-kiegészítés keretében vizsgálják az eset körülményekeit.

A rendőri jelenlét mindenesetre jól érzékelhető. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Rendőrfőkapitányság a hvg.hu kérdésére csütörtökön este jelezte, hogy a rendőrség 51 esetben intézkedett járványügyi szabályok megértése miatt.

Az is látszik, hogy a szervezők készültek óvintézkedésekkel. A vasútállomásnál Covid-teszt feliratú lakókocsi áll, a Kossuth Lajos utcán található rabbiház homlokzatán pedig információs tábla jelzi, hogy mindenki viseljen maszkot és tartson távolságot. A lap információja szerint

az érkezőktől megkövetelik az oltási igazolást vagy a negatív vírustesztet.

Az épületbe a szomszédos portákra beparkoló buszokból és autókból – magyar, osztrák, lengyel és román rendszámúak is vannak köztük – többnyire kisebb csoportokban, de folyamatosan érkeznek a vendégek. 

A közeli kis utcákban sok tucat autó parkol- teszi hozzá a lap. Itt is van egy Covid-teszt feliratú lakókocsi.

Izraelben már nem kötelező a maszk

– mondta a lapnak egy Mr. Davidként bemutatkozó fiatalabb férfi, aki idősebb társával együtt ül egy autóban a Dereszla-domb tetején, kissé távolabb a temetőtől. Az idősebb férfi – Mr. Spitzer – azt mondta,

üzletember, és szintén évek óta visszajár a zarándoklatra, majd azt magyarázzák tört angolsággal de lelkesen, hogy Izraelben már mindenki be van oltva.

Forrás: HVG.hu
Címlapkép (illusztráció): Pexels

41 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
CsipkeRózsa
@Shikari: Ez egy szép mondat volt tőled, és mennyire célzás nélküli:

"Nem csak jellegzetes, de tipikus is!"
Shikari
@CsipkeRózsa: Remélem, nem magyarázol bele semmit egy sima és egyértelmű mondatba! :-)
CsipkeRózsa
Persze, semmi mást.

Azt hiszem most már kitárgyaltuk a témát, abba is hagyhatnánk.

Azért továbbra is nyugodtan védheted a nácikat. A jogod megvan hozzá.
csak úgy....
@Shikari: az egyértelmü helyett az együgyü jobban passzolna! :)
tibim,de butaságból diplomázhatnál!
ómió
@Gazella: Üdvözöllek, román keverék! És e "pedigréd" az anyád picsája leszármazottjaként következik, amihez mára már a migráncsokat is odakevered? Vagy ilyen sok a "tesód" és még az idiotizmusotok is közös?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.