Ezrével érkeznek a jószerencsét és egészséget remélő zarándokok Reb Sájele csodarabbi halálának évfordulójára Bodrogkeresztúrra – számolt be pénteken a HVG.hu.

"A magyar törvényeket be kell tartani, és itt nincsenek betartva, káosz van" – így reagált a bodrogkeresztúri zarándoklatra az ideges polgármester

A fotó illusztráció. Pexels

A polgármester aggódik a járványhelyzet és a nagy tömeg miatt, de a vendégek nem zavartatják magukat, mert vallási rendezvényekre nem vonatkozik a járványügyi tiltás, és jóformán mindenki be van oltva.

Szerencsét, üzleti sikereket és gyógyulást hoz annak, aki imádkozik a rabbi sírjánál

– mondja a lapnak Israel, aki cigizni jött ki a Bodrogkeresztúr fölötti Dereszla-dombon húzódó betonútra, bevallása szerint 15 éve jár ide, a domb oldalában meghúzódó régi zsidó temetőbe, ahol a 19-20. század fordulójának legendás csodarabbija, a hazai haszid közösség egyik legnagyobb vezetőjének tartott Reb Steiner Sájele sírja található.

Ezrével érkeznek ilyenkor április környékén a közösség tagjai a világ távoli tájairól.

A temető bejáratánál biztonsági őrök felügyelete alatt folyamatosan térülnek-fordulnak a minibuszok – írja a HVG.

A tömeges zarándoklat, amit hosszú évek óta megrendeznek itt, azonban felbolygatta a kedélyeket a járványhelyzetben a lap tudósítója szerint. Rozgonyi István polgármester például ideges.

“A magyar törvényeket be kell tartani, és itt nincsenek betartva, káosz van”

– mondta a hvg.hu-nak. A rendezvény egyébként nem sértett szabályokat, hiszen a vonatkozó kormányrendelet csak kéri a vallási közösségeket a szabályokhoz való igazodásra, többek között ezért is vehetett részt Orbán Viktor miniszterelnök is az év elején egy 200 fős temetésen a közeli Miskolcon.

A polgármester információi szerint

2000-2500 ember érkezhetett a faluba az évfordulóra (jórcájt), aminek csütörtökön volt a fordulónapja, utána már hazaindulnak a zarándokok. 

Oberlander Báruch rabbi, a Budapesti Ortodox Rabbinátus vezetője szerint legfeljebb 2500 ember érkezett az évfordulóra a három nap alatt. A rabbi erről a Neokohn zsidó portálnak nyilatkozott. Azt is mondta, hogy az érkezők zöme már vagy túlesett a betegségen vagy be van oltva, és jelezte, hogy mindenki jogszerűen tartózkodott az országban.

A polgármester és a zarándoklatot szervező egyik alapítvány közötti feszültséget jelzi, hogy a polgármester csütörtök este feljelentést tett a rendőrségen, miután elmondása szerint az egyik zarándok félreérthetetlen mozdulatokkal életveszélyesen megfenyegette az utcán.

A rendőrök – mint a hvg.hu megtudta a megyei kapitányságtól –, zaklatás vétség gyanúja miatt, feljelentés-kiegészítés keretében vizsgálják az eset körülményekeit.

A rendőri jelenlét mindenesetre jól érzékelhető. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Rendőrfőkapitányság a hvg.hu kérdésére csütörtökön este jelezte, hogy a rendőrség 51 esetben intézkedett járványügyi szabályok megértése miatt.

Az is látszik, hogy a szervezők készültek óvintézkedésekkel. A vasútállomásnál Covid-teszt feliratú lakókocsi áll, a Kossuth Lajos utcán található rabbiház homlokzatán pedig információs tábla jelzi, hogy mindenki viseljen maszkot és tartson távolságot. A lap információja szerint

az érkezőktől megkövetelik az oltási igazolást vagy a negatív vírustesztet.

Az épületbe a szomszédos portákra beparkoló buszokból és autókból – magyar, osztrák, lengyel és román rendszámúak is vannak köztük – többnyire kisebb csoportokban, de folyamatosan érkeznek a vendégek. 

A közeli kis utcákban sok tucat autó parkol- teszi hozzá a lap. Itt is van egy Covid-teszt feliratú lakókocsi.

Izraelben már nem kötelező a maszk

– mondta a lapnak egy Mr. Davidként bemutatkozó fiatalabb férfi, aki idősebb társával együtt ül egy autóban a Dereszla-domb tetején, kissé távolabb a temetőtől. Az idősebb férfi – Mr. Spitzer – azt mondta,

üzletember, és szintén évek óta visszajár a zarándoklatra, majd azt magyarázzák tört angolsággal de lelkesen, hogy Izraelben már mindenki be van oltva.

Forrás: HVG.hu
Címlapkép (illusztráció): Pexels

41 hozzászólásarrow_drop_down_circle

CsipkeRózsa
" az egyik zarándok félreérthetetlen mozdulatokkal életveszélyesen megfenyegette az utcán."

Mozdulattal is lehet fenyegetni életveszélyesen? Nem szólalt meg egyikük sem?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
CsipkeRózsa
@Shikari: Ez egy szép mondat volt tőled, és mennyire célzás nélküli:

"Nem csak jellegzetes, de tipikus is!"
Shikari
@CsipkeRózsa: Remélem, nem magyarázol bele semmit egy sima és egyértelmű mondatba! :-)
CsipkeRózsa
Persze, semmi mást.

Azt hiszem most már kitárgyaltuk a témát, abba is hagyhatnánk.

Azért továbbra is nyugodtan védheted a nácikat. A jogod megvan hozzá.
csak úgy....
@Shikari: az egyértelmü helyett az együgyü jobban passzolna! :)
tibim,de butaságból diplomázhatnál!
ómió
@Gazella: Üdvözöllek, román keverék! És e "pedigréd" az anyád picsája leszármazottjaként következik, amihez mára már a migráncsokat is odakevered? Vagy ilyen sok a "tesód" és még az idiotizmusotok is közös?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.