A 444.hu szúrta ki Menczer Tamásnak, a Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkárának videóját.

Nagyot csúsztatott vakcina ügyben a Külügyminisztérium – hiába állítják, nem állt ki a világ legtekintélyesebb orvosi szaklapja a Sinopharm mellett
Kép:Pixabay

Ebben a Facebookon megjelent videóban, azt állítja, hogy a világ egyik vezető tudományos szaklapja, a The Lancet kiállt a kínai Sinopharm vakcina mellett. Az államtitkár azt állítja, hogy a folyóiratban megjelent:

a Sinopharm hatékony az egyik legveszélyesebb variáns, a dél-afrikai ellen is.

Annak ellenére, hogy a The Lancet tényleg a világ egyik legtekintélyesebb szaklapja, a Microbe pedig ennek egy speciális folyóirata, a rovat azonban, amiben az írás megjelent, az úgynevezett Correspondence:

egy olyan terület, ahová tudományos szakértők, sőt, akár csak egyszerű olvasók is beküldhetik a leveleiket, amelyek vagy egy másik tudományos eredményhez szólnak hozzá, vagy pedig a saját kutatásukat ismertetik.

Azonban egy ilyen levél nem egyenlő egy szakmai tanulmánnyal, hiszen azon túl, hogy sokkal rövidebb, nem is nézi át megjelenés előtt független tudományos szakmai testület.

Ilyen formában tehát nemcsak hogy csúsztatás, de egész egyszerűen nem igaz, amit az államtitkár állított.

A levelező szerző, Xiaoming Yang a Sinopharm alvállalatának, a China National Biotec Group-nak az elnökségi tagja és a vakcinaprojekt vezető kutatója.

Egy másik szerző, Hui Wangszintén a Sinopharm alkalmazottja, a többiek pedig különböző kínai kormányszervek vagy a kínai állami tudományegyetem kutatói.

Ez persze még nem azt jelenti, hogy valótlanságot állítanak, és azt sem, hogy a Sinopharm nem lesz hatásos a dél-afrikai variáns ellen.

A levél szerint 24 szérumminta neutralizáló hatását tanulmányozták, mindkét vakcinával oltottak esetében a szérumminták nagymértékben megőrizték neutralizáló hatásukat a dél-afrikai variánssal szemben

- írja Dobson Szabolcs gyógyszerengedélyeztetési szakértő Facebook-csoportjában.

Az eredmények arra utalnak, hogy a dél-afrikai variáns ellen a mindkét vakcina által kiváltott immunitás hatásos lehet, a kutatásban mindössze 12 fő kapott Sinopharm vakcinát, ami tudományos tekintetben nagyon kevés.

Az pedig finoman szólva is csúsztatás, hogy a The Lancet kiállt volna a Sinopharm hatásossága mellett, a szaklap ugyanis egyáltalán nem tett ilyet. 

A Sinopharmról egyébként továbbra sem jelent még meg semmilyen információ a fázis 3-as klinikai vizsgálatokkal kapcsolatban, így lehetetlen pontosan megállapítani a hatásosságát.

Forrás:444/24.hu
Címlapkép:Pixabay

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
folt
@ómió: "Fontos lenne targetálni az együttmûködõ versenyhelyzetet."
ómió
@folt: Mondanál is valamit, vagy csak véletlen ütődtél a falnak?
kokopelli
@kakambuki: ...ne a WHO,hanem az "EMA" véleményét várd meg! Ők vizsgálják meg a gyógyszereket!
(European Medicines Agency)
NKF
Tele van a tököm ezzel a vakcina dumákkal.Megkaptam a kínait és kutyabajom.
Ezt a 444-et Faszházy szerkeszti?
kakambuki
@kokopelli: Egy cseppet sem akarlak idegesíteni de én arról tudok hogy osztrák parlamenti bizottság kérdezte az EMA főnöknőjét a nemzetközi gyógyszercégekkel való kapcsolatairól. Fölmerült a gyanú ugyanis hogy az illetékes vezér szoros kapcsolatokat tart fönn velük és gyógyszer engedélyezés tárgyában megengedhetetlen engedményeket tett nekik és (szerintük) tesz ma is.
kokopelli
@kakambuki: Tegnap csak azt írtad,hogy megvárod a WHO-t a kínai...,amire én csak azt írtam,hogy,
"az EMA t is meg kell" várni! Nem többet és nem kevesebbet.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.