Ha az infláció alacsony, miközben a nemzetgazdasági átlagbér növekedése magas, akkor a nyugdíjak inflációs emeléstől függő vásárlóértéke az aktív korúak keresetének vásárlóértékéhez képest folyamatosan zuhan, emiatt minden nyugdíjas a relatív elszegényedés csúszdáján siklik egyre lejjebb. Ráadásul Magyarországon nincs foglalkoztatói nyugdíjpillér, és a nyugati országokhoz képest erőtlen az önkéntes megtakarítások pillére is, ezért az állami nyugdíjrendszernek szinte kizárólagos szerepe van az időskori anyagi ellátás biztosításában - így egyértelműen kulcskérdés a nyugdíjemelés módszere.

Forrás: portfolio.hu
Feltöltő: RonaGyuri
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
Egy ab ovo fiktív kiindulás,

de ettől a következtetése még hatványozottabban igaz

Farkas András, NyugdíjGuru News méretes cikkben „Leszakadás és szétszakadás: az igazságos nyugdíjrendszer nyomában” elmélkedik a csak nuggerként emlegetettek sorsáról.
Azzal indít, hogy „Ha az infláció alacsony, miközben a nemzetgazdasági átlagbér növekedése magas, akkor a nyugdíjak inflációs emeléstől függő vásárlóértéke az aktív korúak keresetének vásárlóértékéhez képest folyamatosan zuhan, emiatt minden nyugdíjas a relatív elszegényedés csúszdáján siklik egyre lejjebb”!
Ami egy minden alapot nélkülöző fikció, lévén szó sincs alacsony inflációról, sokkal inkább az árak egyre gyorsuló emelkedéséről. Ráadásul a cikk abbéli vélekedése, hogy „az infláció számítása is sok tekintetben kételyeket ébreszt a nyugdíjas társadalom tagjai körében, hiszen az általuk érzékelt szubjektív infláció mértéke minden esetben magasabb a hivatalos nyugdíjas fogyasztói áremelkedés kimutatott mértékénél.” is enyhén szólva pofátlan.
Szó sincs szubjektívitásról hiszen ezek cáfolhatatlan tények. Ha a magukat szakértőknek képzelgők járnának piacra, ők is tudhatnák; egy friss példa sajtos kifli: az év elején még 164 Ft-volt, ami 178 lett és tegnap már 199-ért vettem.
A cikk – a szokásos megmondóemberkedés szerint – a szerző, egyébként valóban releváns gügyűje mentén kardoskodik a svájci index mellett.
Minden tiszteletem mellett, meg kell jegyezzem, hogy két nagyon fontos – megkockáztatom a svájci hiányánál is fontosabb – momentum kimaradt a helyzetképből:
egyfelől; az un. nyugdíjas kosár használatának totális hiánya,
másfelől; a mérések korrektségének hiátusa, amit jól mutat a KSH részletadatok valótlansága. S nem csak a tavaly novemberi dohányáru 0,7%-os emelésről beszélek, ahol központi áras termékekről hazudták ezt az értéket, miközben az átlag 1500-as árú termékek árát átlag 150-el emelték! =))
Peller Anikó
@RonaGyuri: Ja, ha az infláció alacsony. Csakhogy az infláció követi a bérkiáramlás növekedését -bár némi tehetetlenséggel van csekély késése- ami aztán a nyugdíjakat elnegyedelte.

De semmi baj, mert a marketek követik az igényeket és mindig van csirkecsont, csőr, bőr, begy és csirketoll olcsón eladó.

Gyerünk nyuggerek, szavazzatok a kedves vezetőre,

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.