A munkajogok kivívásának ünnepén sikerült elkövetni ezt egy győri cégnél. 

A Mérce cikke szerint a győri Nemak Alumíniumöntödében május elsejével csökkentették a dolgozók műszakpótlékát. A Vasas Szakszervezet a helyszínen tiltakozott, 40 százalék feliratú táblákat és május elsejei ajándékot osztottak az éjszakai műszakból távozó dolgozóknak.

Május elsejével csökkentették a dolgozók műszakpótlékát egy győri cégnél

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A cikk szerint a munkáltató május elsejei hatállyal csökkentette 40-ről 30 százalékra az éjszakai műszakpótlékot.

László Zoltán, a Vasas Szakszervezet alelnöke a Mércének elmondta, az érdekvédelmi szervezet két-három hete írt alá egy bérmegállapodást a munkáltatóval, amely akkor még jónak tűnt, már csak azért is, mert a cégnél ez volt az első olyan bérmegállapodás, amit a munkáltató és a szakszervezet is aláírt.

Az alelnök szerint ennek ellenére döntött úgy a munkáltató, hogy megvágja az éjszakai pótlékot (ezzel pedig a megemelt bérek ellenére sem nő a fizetés), átszervezi a műszakokat.

A műszakpótlék megvágása mintegy 6-800 embert érint nagyjából, közel felük tagja a szakszervezetnek.

„Nagyon kemény körülmények között dolgoznak, nagyon drága kenyér az övék, és én azt gondolom, hogy ez egy nem elfogadható és nem méltó elbánás a dolgozókkal szemben. […] Aki ezt a munkát végzi, fémgőzben van, melegben van, a fémet utána meg kell munkálni, tehát fémforgácsban van. Nagyon kemény munka az, amit ők végeznek. Tisztelni, becsülni kell ezeket az embereket”

- mondta el a lapnak László Zoltán.

A lap megkereste a Nemak Győr Alumíniumöntöde Kft-t, ám egyelőre a cég még nem erősítette meg a lapnak, hogy jogosak-e a szakszervezeti kritikák és tényleg változatlan maradt-e a dolgozók keresete a korábbi bérmegállapodás ellenére.

Forrás: merce.hu

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jesz
hol van ilyenkor az mszp alelnöke? Itt láncolja magát a kerítéshez!
A szarházi itt(és Dunaújvárosban)sem ugat, mert szájbavernék...a Suzukinál még verte a nyálát, mert a japók pont leszarták, de itt hamar szájbavernék..

A DK, MSzP, Jobbik hol tiltakozik?
human
Utol kell érnünk Kínát a fizetések és munkavállalói jogok terén. Ez a terv.
kissé felnőttem
hétfőre meg be sem mennék dolgozzon ingyen akinek 9 anyja volt, jó hogy nem abba döntenek hogy a dolgozó fizessen hogy ott lehet náluk lassan ezt is megszavazzák a legények orbánnak?
surdilloFUJT
@jesz: Kár,hogy születésedkor a bába nem csavart 180 fokot a nyakadon fidesscsicska!!!Tájékozatlan idióta vagy!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.