Nem az a célcsoport, aki biztosan három gyereket tud szülni... Bár a legtöbb beteg egyetlen gyermekért is mindent megtenne.

Petíció indult az endometriózisban szenvedő nők ellátásáért. Az endometriózissal élő nők állandó, krónikus kismedencei fájdalommal élnek, a tünetek súlyossága változó. Sokan a menstruáció alatt a lakásból sem tudnak kimozdulni a görcsök miatt, számos esetben a fájdalomcsillapítók sem segítenek. Több nőnek azonban a ciklustól függetlenül is fájdalma van. A fájdalom helye is változó, a kismedencén túl a derékfájdalmon át a láb zsibbadásáig bárhol megjelenhet az érzet, idegi érintettség is előfordul. Tüdőérintettség esetén pedig a vállak, karok fájdalma is jellemző. A fájdalmas betegség az érintett nők szexuális életére is kihat, nem ritka a hüvelyi érintettség sem. Az endometriózis a gyermekvállalást is megnehezíti, sok esetben ellehetetleníti. 

A Propellernek egy érintett beteg elmondta, 

évekig tartott a diagnózis felállítása, több nőgyógyász nem ismerte fel a betegségét.

A fideszes tagok meg sem jelentek azon a bizottsági ülésen, ahol 200 ezer súlyos fájdalmakkal élő nő ügye lett volna a téma

Fotó: Pixabay cco

Petíciót indított az endometriózisban szenvedő nők közfinanszírozott ellátásáért Szél Bernadett független parlamenti képviselő kedden.

Magyarországon a betegség által érintett 200 ezer nőt nemcsak az egészségügyi szolgálati jogviszonyba foglalt összeférhetetlenségi szabály – ami miatt benyújtotta előterjesztését az ellenzéki képviselő – tartja bizonytalanságban, de a halasztható műtétek pandémiás helyzet miatti szüneteltetése is azt eredményezi, hogy sokan nem tudják, mikor szabadulhatnak meg már végre a sok esetben nagyon fájdalmas és veszélyes tünetektől – írj a HVG.

A petíciót oldalán azt írják:

Az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény miatt a betegek ellátáshoz való hozzáférése közvetlenül is súlyosan sérült. Ez az endometriózisban szenvedő, több mint 200 ezer nő esetében konkrétan azt jelenti, hogy az őket kezelő specialisták jelentős része a magánellátást választotta, így a betegek nem tudják a igénybe venni az állami, tb-finanszírozott műtéteket.

Az endometriózis akár két-három évente ismételt műtéti kezelést igényel, és csak az ebben jártas, különleges szakértelemmel rendelkező orvosok tudják megfelelően elvégezni a beavatkozásokat. Belőlük pedig kevés van, és most még kevesebb maradt az állami egészségügyben. Ebben a rengeteg szenvedéssel és akár meddőséggel járó betegségben szenvedő nőknek joguk van arra, hogy továbbra is az állam fedezze a műtéteik költségeit, amikre már most milliós hiteleket vesznek fel.

A politikus azt követően döntött így, hogy az ügyben benyújtott törvénymódosításáról még csak vitázni sem akart a parlament Népjóléti bizottságának fideszes tagsága. A képviselőt hétfőn levélben értesítette a Fidesz-frakció, hogy ne menjen be, mert nem fogják megszavazni a napirendet, majd meg sem jelentek a kedd délutánra kitűzött ülésen.

A politikus az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény módosítását kezdeményezte annak érdekében, hogy a különleges szakértelmet igénylő betegségeket (mint például az endometriózist) kezelő szakembereket kivételként kezeljék a törvényben, és ne vonatkozzon rájuk az a tiltás, hogy egy orvos nem kezelheti ugyanazt a beteget ugyanazzal a betegséggel magán- és állami finanszírozású praxisában.

Magán úton ugyanis egy endometriózis műtét minimum félmillió forintnál kezdődik, a súlyosabb esetek (pl. bélrezekció) pedig másfél millió forintnál is többe kerülhetnek a betegnek egy magánkórházban. Van olyan beteg, akinek 2-3 évente műtétre kell menni, de ennél hamarabb is kiújulhat a betegség. 

A Fidesz HATÁROZATKÉPTELENNÉ tette azt az ülést, amin az endometriózisban szenvedő nők ügyét tárgyalhattuk volna. Nem...

Közzétette: Szél Bernadett – 2021. május 4., kedd

Szél a hvg.hu megkeresésére közölte,

érzéketlennek tartja a kormánypárt hozzáállását, és nem hajlandó elfogadni, hogy a képviselők ne jelenjenek meg egy ilyen ügyről szóló bizottsági ülésen.

Mi az endometriózis?

Magyarországon minden 10. termékeny életkorban lévő nőt érinti a betegség, számukat 200 ezer felettire becsülik.

Az endometriózis méhnyálkahártyához hasonló – endometrium – szövet megjelenését és szaporodását jelenti a méh üregén kívül, leggyakrabban a kismedencében, a petefészkekben, illetve a hashártya felszínén. Ennek hatására belső szervi összenövések, immunológiai reakciók és sejtmediátor anyagok felszabadulása ciklikus fájdalmat és meddőséget okozhatnak.

A betegség okozta elváltozások érinthetik a méh izomzatát, a méhen kívüli hasűri és nemi szerveket, így a petefészket, petevezetéket, hüvelyfalat, a vastag-, vég-, illetve ritkábban a vékonybelet; a húgyhólyagot és a húgyvezetéket, sőt akár a májat, vesét, tüdőt is.

- írja az endometriozismagyarorszag.hu oldal.

A betegség kialakulásának pontos oka nem ismert – teszi hozzá honlapján az "Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány. Az általánosan elfogadott elmélet szerint a legtöbb nőnél előforduló retrográd menstruáció (a menstruációs folyadék fordított irányú, hasüreg felé történő távozása) okozza az endometriózis kialakulását.

A meddőségek 40 százaléka vezethető vissza a betegségre, amit jellemzően laparoszkópos műtéttel kezelnek, eltávolítva az elváltozásokat.

Az endometriózis főbb tünetei

- Leggyakoribb tünet a fájdalmas menstruáció

- Állandó, tartós, krónikus kismedencei fájdalom

- Vizelet-, illetve székletürítést kísérő fájdalom (súlyos esetben véres vizelet, illetve véres széklet)

- Szexuális élet kapcsán fellépő fájdalom

- Gyakran az egyedüli tünet a meddőség, mely a betegek körülbelül 40%-ánál fordul elő.

Az endometriózis döntően a fiatal, 25 és 35 év közötti nőket érinti.

Olvasónknak hólyagfájdalmakat okozott a betegség, sűrű vizelési ingerekkel kísérve. Magánúton került sor a műtétre a pandémia idején, amely 600 ezer forintba került. A Propellernek a beteg elmondta, a műtét utáni fél éven belül lombikeljárást javasolt orvosa, a mielőbbi teherbeesés ugyanis csökkenti a betegség kialakulását.

A gyermekvállalás után pedig

hormonális gyógyszeres kezelés, vagy spirál felhelyezése előzheti meg az endometriózis újabb megjelenését, de egyik sem garancia rá.

A fideszes tagok meg sem jelentek azon a bizottsági ülésen, ahol 200 ezer súlyos fájdalmakkal élő nő ügye lett volna a téma

Fotó: Pixabay cco

Salamon Adrienn, az “Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány kuratóriumának elnöke a hvg.hu-nak elmondta

a legnagyobb nehézséget jelen esetben a pandémiás helyzet okozza.

Beavatkozásokat csak a nagyon súlyos, életet veszélyeztető esetekben végeznek az állami betegellátásban, ahol a többiek esetében legfeljebb konzultációk és vizsgálatok zajlanak. Az érintettek gyógyszeres terápiával, fájdalomcsillapítással tudják enyhíteni a fájdalmas tüneteket, a szakértők ebben erejükön felül igyekeznek segíteni – mondta az elnök, aki szerint

sokan vannak, akik nagy fájdalmakkal küzdenek.

Az EMMI-től ezért azt is kérték, hogy fontolják meg a műtétek visszaállítását, legalább azokban az intézményekben, ahol nincsen Covid-osztály, és járványügyi szempontból biztonságosnak tekinthetők.

A petíció részleteit ITT nézheti meg.

Az érintettek az alábbi Facebook oldalon tájékozódhatnak a betegségről:

Endometriózis Szakértői Csoport

Forrás: HVG.hu, endometriozismagyarorszag.hu, propeller.hu

Címlapkép: Pixabay cco

35 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Feltételezem, hogy a kormánypárti bizottsági tagok férfiak! De akár férfiak, akár nők, erre az érzéketlen, embertelen hozzáállásukra nincs jelző! Ez a fenemód családbarát, keresztény viselkedés! Aki ezt csak kormány elleni uszításként kezeli, arról nincs mit mondani, miután másoknak rosszat kívánni nem egyezik az elveimmel.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Giovanni Alba
@Horizont: ma, 11:35
Üdvözöllek a klubban. Azért (nem)kicsit fura, hogy minden figyelmeztetés ellenére (Ne etesd a trollt) mindig akad valaki(k) aki(k) azt hiszik (bíznak benne), hogy egy szektással is lehet érvek mentén véleményeket ütköztetni. Aztán meg mégsem, mert a hívő csak fújja és fújja azt, amit a szájába raktak. Felismerhetni szóhasználatáról, neki egy parlamenti képviselő, aki kiáll az emberekért -és nem csak azokért, akik rá szavaztak- szóval ennek a véglénynek ez a tiszteletre méltóan elkötelezett ember csak "Bernike". Magyarázhatod neki napestig, hogy amit ő a szűk agyával "bizottságosdi"-nak lát, az a parlamenti demokrácia, és a törvényalkotás fontos eleme.
És igen, neki körömszakadtáig óvni, védeni kell a fideszkát.
És igen, annyira hülye, hogy fel sem tudja fogni mennyire.
percsi
@Shikari: A bizottság azért jött létre, hogy minden fontos ügyet megtárgyaljon, és a legjobb döntést meghozza. Ha erre nem képes, akkor meg kell szüntetni. A szavazók ezért választották meg őket!

EÜ. Törvény módosítását kezdeményezték, gondolom azt tudod, hogy a bizottság nélkül nem lehetséges. Bármelyik párt indítványozza, a bizottságnak kötelező fogadnia-tárgyalnia. Nem a piacon vannak, nem válogathatnak. A pártok a magyar embereket képviselik, azon belül Bernike is.

A bizottság 200 ezer magyar állampolgár súlyos problémáját kakálta le, cinikus módon.
Saját magukat járatták le, és bizonyították, nem érdekel kínotok-bajotok!

Nagyon sajnálom, hogy még akadnak olyan emberek, akik támogatásukkal asszisztálnak nekik!
Clavigo
@Shikari: Zseniális vagy,,kukabúvár.
percsi
@Shikari: Szerintem olvasd el a leírtakat, és remélhetőleg megérted. A betegséget az orvosok ismerik, csak nem végezhetik el a vizsgálatokat, műtéteket, hogy miért az a cikk elolvasása után megtudod. A körzeti orvos aligha tudná láz-cukor-vérnyomásmérővel.
És én már befejeztem veled a csevegést, mert a cinizmusod határtalan. Remélem okoztam neked pár boldog órát.
F_Viktor
@percsi: Írod:
"És én már befejeztem veled a csevegést, mert a cinizmusod határtalan."

@Shikari: -nak a butasága határtalan.
Giovanni Alba
Mint látom, a hivatásos megmagyarázó nagyon aktív egy olyan témában, amelynek lényegét nem igazán akarja felfogni. A lényeg itt az "akarja". Meglepő módon kijelenti, hogy: "A körzetinek nem az a dolga, hogy a súlyos betegeket meggyógyítsa. Ő szakrendelőbe utal, ha felismeri a betegséget." Nem veszi észre viszont a lényeget: szakrendelőbe utal, ha felismeri a betegséget.Írja, de nem érti. Irreális elvárás egy háziorvossal szemben, hogy olyasmit is felismerjen, amely előtt sok esetben a szakorvosok is tanácstalanul toporognak. De hiába is küldené szakorvosi vizsgálatra, ha kishazánkban focira, meg templomfelújításra van pénz, speciális orvosi vizsgálatokra meg nem. Van valamiféle "volumenkorlát" nevezetű átokverése, mert ugye spórolni kell minden vonalon, kivéve persze a focit és a templomfelújítást.
@F_Viktor: ma, 00:35
Ellentmondok, siki nem buta, siki -igaz hogy nagyon hülye- végtelenül cinikus, egy valami lebeg a szeme előtt, 01G hátsója, azt kell védeni mindenképpen, hiszen a "nagy ember" (aki közben alacsony és dagadt, de nem ez a legnagyobb gond vele) csakis a javunkat akarja, aki ellene szót emel az lipcsybolsihungarofóbhazaáruló, szemüveges, kígyóvállú, körúton belüli kampósorrú. Mit tudsz kezdeni olyannal, aki vihorászva büszkélkedik náciságával?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.