Ismét kötelező a katolikus híveknek vasárnaponként szentmisén részt venniük, miután a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) visszavonta a korábbi általános felmentést – tájékoztatta az MKPK sajtószolgálata az MTI-t.

Vasárnaptól nincs kibúvó, ismét kötelező a katolikus híveknek a szentmise

Azt írták: a püspökök testülete a döntést a járványügyi szakemberek véleményét, a járványügyi korlátozások enyhítését és a beoltottak számának növekedését figyelembe véve hozta meg.

Kitértek arra: az általános morális elvek továbbra is érvényesek, így aki az élethelyzete, például betegség vagy karantén miatt nem vehet részt személyesen a szentmisén, az "a vasárnapot továbbra is egyéni imával, a Szentírás olvasásával, zsolozsma végzésével, szentmise-közvetítésbe való bekapcsolódással vagy más módon szentelje meg".

Hozzátették, a szentmisén továbbra is felelősen és körültekintően, a járványügyi előírások betartásával lehet részt venni, különös tekintettel a fertőtlenítőszerek használatára, a maszk viselésére és a védőtávolság megtartására.

Az egyházi törvénykönyv értelmében a megyés püspökök ettől eltérő rendelkezéseket is hozhatnak.

Az MKPK először 2020 márciusában mentette fel a híveket a vasárnapi szentmisén való részvétel kötelezettsége alól, a felmentést nyáron, a járványhelyzet javulásával visszavonták, majd a harmadik hullám idején, idén márciusban újra megadták.

Forrás: MTI

Fotó: Pixabay

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
"Legnagyobb dögvész egy államban, a vallási buzgalom, erkölcsösség nélkül"!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
@Pegero: nem baromság, ez így van, évszázadok óta.
Nessy
@Pegero: Kis településen figyelnek, hogy a szomszéd ott van e. Akkor biztos tudod, reggel korán vagy egy csendes mise, általában 9 óra a diák mise, 10-kor a nagy mise (szagos mise, a tömjén miatt), 1/2 12-ko ismét egy csendes mise hogy ki,ki akkor menjen, amikor ideje engedi. A leghosszabb a nagy mise, ahol több ministráns van, és hosszabb szent beszéd. Egyébként nem szólok semmit, ez mindenkinek magánügye. Úgy mellékesen imádkozni otthon, bármikor lehet, az sem kötelező. Nagy státusz keresztényeink meg csak püspöki ünnepi misére mennek,lehetőleg tv kamerák kíséretében.
csak úgy....
@Pegero: a te templomba és meccsre járási statisztikáid szerint mind a kettö fölösleges... :)
Nessy
@Pegero: Most az egyszer egyetértünk! Azt szoktam mondani," Credo in unum Deo", de a klérusban nem!
Nessy
@Pegero: Tudod, milyen unalmas lenne a világ, ha mindenki egyetértene mindenkivel.? :-))))
csak úgy....
@Pegero: te tudod efftárs...,-ennek ellenére az olvasottsági bónuszoddal is csak egy butuska de okoskodó senki proli..! :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.