Ismét kötelező a katolikus híveknek vasárnaponként szentmisén részt venniük, miután a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) visszavonta a korábbi általános felmentést – tájékoztatta az MKPK sajtószolgálata az MTI-t.

Vasárnaptól nincs kibúvó, ismét kötelező a katolikus híveknek a szentmise

Azt írták: a püspökök testülete a döntést a járványügyi szakemberek véleményét, a járványügyi korlátozások enyhítését és a beoltottak számának növekedését figyelembe véve hozta meg.

Kitértek arra: az általános morális elvek továbbra is érvényesek, így aki az élethelyzete, például betegség vagy karantén miatt nem vehet részt személyesen a szentmisén, az "a vasárnapot továbbra is egyéni imával, a Szentírás olvasásával, zsolozsma végzésével, szentmise-közvetítésbe való bekapcsolódással vagy más módon szentelje meg".

Hozzátették, a szentmisén továbbra is felelősen és körültekintően, a járványügyi előírások betartásával lehet részt venni, különös tekintettel a fertőtlenítőszerek használatára, a maszk viselésére és a védőtávolság megtartására.

Az egyházi törvénykönyv értelmében a megyés püspökök ettől eltérő rendelkezéseket is hozhatnak.

Az MKPK először 2020 márciusában mentette fel a híveket a vasárnapi szentmisén való részvétel kötelezettsége alól, a felmentést nyáron, a járványhelyzet javulásával visszavonták, majd a harmadik hullám idején, idén márciusban újra megadták.

Forrás: MTI

Fotó: Pixabay

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
"Legnagyobb dögvész egy államban, a vallási buzgalom, erkölcsösség nélkül"!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
@Pegero: Most az egyszer egyetértünk! Azt szoktam mondani," Credo in unum Deo", de a klérusban nem!
Pegero
@csak úgy...: Ami itt felesleges, azok a te semmitmondó , hülye beszólásaid! Ez nálad biztos valami kényszer!
Pegero
@Nessy: Egy olvasott embernek sok adat van a fejében A művelt ember kiemelkedik a bunkók közül. A bunkó stílusom ellenére értékelem, ha valaki művelt és olvasott ember! Téged annak tartalak, még ha nem is értünk mindenben egyet.
Nessy
@Pegero: Tudod, milyen unalmas lenne a világ, ha mindenki egyetértene mindenkivel.? :-))))
csak úgy....
@Pegero: te tudod efftárs...,-ennek ellenére az olvasottsági bónuszoddal is csak egy butuska de okoskodó senki proli..! :)
Pegero
@csak úgy...: Ha te mondod, biztos úgy van! :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.