Az őszödi beszédről készülő filmben nincsen közpénz, de támogatókra számítanak – mondta el az Indexnek Kálomista Gábor és Helmeczy Dorottya, a Megafilm tulajdonosa és producere, az ELK*RTUK anyagi hátteréről.

Azoknak, akik közpénzekről harsognak, érdemes lenne megérteni végre, hogy mi a törvényes lehetőségekkel élünk. (…) Az NFI nem támogatott minket, és ez az az állami intézmény, ahonnan közpénzeket kapnak a magyar filmek. De tegyük hozzá, hogy arról sem tudok, hogy a jelenlegi kormány közpénzből emberekre lövetett volna. Egy korábbinál viszont igen, és a a gumilövedéket biztos, hogy közpénzből vásárolják. Lehet közpénzekről beszélni, de az azért semmivel össze nem hasonlítható történet, amikor az egy hónapja regnáló miniszterelnök annak a tudásnak a birtokában esküszik fel a magyar Alkotmányra, hogy hazudott

– nyilatkozta az Indexnek adott interjújában Kálomista Gábor, az őszödi beszédről készült ELK*RTUK című filmet gyártó Megafilm ügyvezetője. Ő, és szintén nyilatkozó kolléganője, Helmeczy Dorottya hangsúlyozta, hogy a filmhez kapott filmszakmai adókedvezmény minden Magyarországon készült filmnek jár. Emellett, mint mondják, a film szerintük olyan fontos ügy, hogy ők cégként alaposan a zsebükbe nyúltak azért, hogy a külföldi rendező és operatőr vízióit meg tudják valósítani, a téma pedig olyan, ami mellé lehet támogatókat is találni, akár civil, akár céges oldalról.

Az önrész alapvetően a Megafilm, illetve az idetartozó cégcsoport saját tőkéjéből, a tartalékok mozgósításával, és komoly bankhitelből jött össze. Ehhez jöttek a támogatók.

– mondta el Helmeczy.

Kálomista hozzátette:

Az is idetartozik, hogy amikor mi a pandémia idején forgatni kezdtünk, a szakma jelentős része szinte éhezett. Volt, aki már másfél éve nem jutott munkához. A mi produkciónk indította újra a gépezetet. Ami a pénzeket illeti: Magyarországon minden filmet regisztrálni kell a Nemzeti Filmirodánál. Ott nem elég bejelenteni, hogy mennyibe kerül majd a készülő film, banki igazolásokkal kell igazolni, hogy rendelkezésre állnak a megfelelő források. Tehát általánosságban elmondható, hogy mindig előre kell megfinanszírozni a költségek hetven százalékát, és akkor lehet támogatásért folyamodni, ha az a pénz már benne van a filmben. Azoknak, akik közpénzekről harsognak, érdemes lenne megérteni végre, hogy mi a törvényes lehetőségekkel élünk

Az interjú feszült hangnemről árulkodik, Kálomista részéről a gyurcsányozás sem maradt el.

Lehet közpénzekről beszélni, de az azért semmivel össze nem hasonlítható történet, amikor az egy hónapja regnáló miniszterelnök annak a tudásnak a birtokában esküszik fel a magyar Alkotmányra, hogy hazudott. Az alapállítást nem én teszem, hanem ő maga. Elfogadom az állítását, hogy hazudott és csalással nyert választást. Ha egy sportolót doppingon fognak, évek múlva is elveszik az érmeit, megsemmisítik az eredményeit, mert csalt. Ha valaki csalással szerez közhatalmat, és utána még ki is áll, és közli, hogy te magyar nép, akkora hülye voltál, hogy benyaltad, amit neked hazudtam, az saját demokratikus alapelveit cáfolja. Ráadásul visszanyúl a korábbi történelmi szakasz jól bevált módszeréhez, és rendőrségi eszközöket bevetve idéz elő egy hatalmas bajt – ami által emberek sérülnek, adott esetben halnak meg –, hogy elleplezze a csalását. Ezt én történelmi jelentőségű botránynak tartom. Az pedig felháborító, hogy most azon vitatkozunk, hány rendőr és hány civil sérült meg. Dobrev Klára azt állítja, hogy több volt a rendőri sérült, mint civil. Csakhogy ez teljesen mindegy, mert ha csak egy ember sérült volna meg, egy ember vesztette volna el a fél szemét, akkor is főbenjáró bűn. Ha senki sem sérült volna meg, és nem lett volna tüntetés, akkor is főbenjáró a bűn, amit Gyurcsány Balatonőszödön beismert. Brüsszelben hirdetik a demokráciát, itthon meg lövetnek az emberek közé? Célzott lövéseket adnak le, kardlappal veretik, beviszik a kutyasétáltatót, és megkínozzák, hogy valljon? Innentől fogva engem Gyurcsány Ferenc ne hazudozzon le. Én még nem álltam a nyilvánosság elé azzal, hogy loptam, csaltam, hazudtam, mert nem tettem ilyet. Most azzal vádolnak, hogy közpénzből készítek filmet. Ez nem igaz, bár akár abból is készülhetne, mert ez a téma közügy.

Kálomista Gábor elmondta azt is:

Amikor elolvastam a forgatókönyvet, azt mondtam: Dorottya, ez egy történelmi film lesz. Ezzel egy klasszikusra utaltam, hiszen Gyurcsány Ferenc is azt mondta a beszéde előtt: Klára, ez egy történelmi beszéd lesz!

Ahogy azt korábban megírtuk a 24.hu értesülése nyomán,

Bánovits Vivianne és Mózes András főszereplésével játékfilm készült Elk*rtuk címmel a 2006-os őszödi beszéd nyilvánosságra kerüléséről és az azt követő tüntetéssorozat történetéről. A 800 millióból készített filmet Kálomista Gábor producer cége, a Megafilm jegyzi, már az utómunkája zajlik. Kálomista szerint filmje nem propaganda, sőt független, amihez balról is súgtak.

A filmet egy brit alkotó, Keith English rendezte. Az operatőr a spanyol Josep M. Civit, aki olyan rendezőkkel dolgozott, mint Pedro Almodóvar, vagy Brian de Palma.

A film történetéről ennyit tudunk eddig:

Amikor egy ambiciózus, de elnyomott közvéleménykutató szakember rájön, hogy a főnöke részt vett egy botrányos hangfelvétel kiszivárogtatásában, úgy dönt, fényt derít az igazság részleteire, hogy azzal jobb pozíciót zsarolhasson ki magának. Összeáll újságíró szerelmével, és nyomozni kezd, de mivel hamar konfrontálódik a főnökével, egy nagyhatalmú kör célpontjává válnak.

A filmben Gyurcsány Ferencet Gyurcsány Ferencnek hívják, a többi szereplő politikust is megnevezik. Van, akit teljes nevén, van, akit csak a keresztnevén szólítanak. De állítólag mindenki felismerhető.

Gyurcsány Ferenc egyébként korábban többször is reagált a fimre Facebook-posztokban, az egyikben azt írta, Hugh Grantként szeretné viszontlátni magát a moziban. Egy másikban pedig Orbánnak üzent a krimi kapcsán és közölte:

Én az orbáni korrupcióról is tudnék egy jó filmet csinálni

Azt egyelőre nem tudni, hogy mikor és hol debütál az ELK*RTUK, egyes iparági feltételezések szerint a filmet a 2022-es országgyűlési választás előtt tervezik bemutatni.

Forrás: Index.hu

Címlapkép: Facebook

88 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
@Horizont: @Nessy: én egyenesben néztem a HírTV-n, ahogy a TV ostromát is, ez a tróger hazudik! =))
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Gyurka80
@tudode: Igen jól mondod én normális vagyok veled szemben!
tudode
@Gyurka80: .
Na!
.
És mi jár annak akinek igaza van?
.
A be nem álló szája!!!
.
Befejeztük a baromkodást!
Duke Nukem
Hazudsz Kálomista!
Szétfejellek Kálomista!
A törvényesen megválasztott kormányt megdönteni akaró TERRORISTÁK ellen léptek fel a rendőrök a törvény teljes szigorával!
Duke Nukem
Az első vetítési napon olyat kapsz, hogy lefosod a bokádat!
Világhír lesz, ahogy szétbaszom a náci terroristák fejét - a kurva anyád!
Az a nap örökre beivódik a magyar történelmébe!
Duke Nukem
Mindig szerettem volna történelmet írni.
Kálomista tette ezt lehetővé a számomra.
Történelmet írok Kálomista hazug shit filmjének első vetítési napján.
Senki nem ismert eddig, de akkor az egész világ meg fog ismerni.
Duke Nukem vagyok és bántani foglak, ha úgy alakul.

(Duke Nukem a disznók ellen harcolt - ez meg van darabra?)
kulabombaafityiszre
@Shikari: június 6., 19:01
Te kondázol?Egymagad egy komplett birkamenet vagy.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.